Aslen resim öğretmeni olan Tuğba Kuş, küçük bir çamur parçasının kendisine ilham olması sonucu bu atölyeyi açmaya karar verdi. O günden bu yana atölyesinde 7’den 70’e insanlara seramik sanatını öğretiyor. En büyük hayalinin atölyesinde 40 kadını istihdam etmek olduğunu dile getiren Kuş, bu hayaline 5 yıl içerisinde ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Ürünlerine e-ticaret platformlarından olumlu geri dönüşlerin geldiğini kaydeden Kuş, isteyen her kişiye seramik sanatı konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

İLK FİNCAN YAPARAK BU İŞE BAŞLADIM

Küçük çamur parçası ile ilk olarak fincan yaptığını söyleyen Tuğba Kuş, atölyesinin adının oradaki küçük çamurdan elde ettiği ilhamdan geldiğini belirtti. Kuş, “Atölyeyi 2 yıldır ben işletiyorum. Çalışma arkadaşlarım, yardımcı arkadaşlarım oluyor, destek aldığım insanlar oluyor, yalnız kalmıyorum. Ben Resim Öğretmenliği bölümü mezunuyum, üniversitede bu bölümü okurken seramik dersini bir dönem almıştım ama çok yeterli olmamıştı. Seramik ve benzeri derslerden uzak durmuştum, okuldan aldığım pekte iyi bir eğitim yoktu. Mezun olduktan yıllar sonra küçük bir çamur parçası bana ilham oldu ve bu macera da böyle başladı. Zaten atölyenin ismi de orada geliyor. Küçük bir çamur parçası ile tanıştım, bu çamur parçasının beni çok rahatlattığını fark ettim. Bütün hayatım boyunca ‘Ben bu işi yapabilirim’ dedim. Tanıştığım ilk çamur ile bir fincan yaptım, ertesi gün ise bu işi yapmaya karar verdim. Bir arkadaşım, bu işe başlarken atölyeyi bulmam, kiralamam konusunda bana destek oldu. Atölyeyi bulduktan sonra bu işe başladım. Sonrasında KOSGEB için başvuru yaptık, projemiz KOSGEB tarafından onaylandı. Oradan aldığımız destek ile de atölyemizi büyüttük ve geliştirdik” ifadelerini kullandı.

TRENDYOL İLE İŞ ORTAKLIĞIMIZ VAR

Ünlü e-ticaret platformu Trendyol ile iş ortaklıkları olduğunu belirten Kuş, o sayede yurt içinde birçok bölgeye ve yurtdışına ürün sattıklarını kaydetti. Kuş, “Burada ürün satışımız var, çoğu zaman endüstriyel çalışıyoruz. Bazen özel siparişler oluyor, heykeller, duvar panoları, mutfaklarda kullanılan mozaikler ve seramikler gibi ürünler üretiyoruz. İç Mimarlarla da çalışıyoruz, Trendyol ile iş ortaklığımız var onlara üretim yapıyoruz, ora ile de çalışıyoruz.  Atölyede üretilenleri tek model halinde satabiliyorsak öyle satıyoruz, stok yapıp Trendyola giriyoruz” şeklinde konuştu.

4 YAŞINDAKİ KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUK İLE DE ÇALIŞTIK, 70 YAŞINDAKİ BİR AMCAMIZ İLE DE ÇALIŞTIK

Workshop gruplarında yaş sınırı olmadığının altını çizen Tuğba Kuş, 4 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki bireylere kadar atölyelerine çeşitli yaş gruplarından insanların geldiğini söyledi. Kuş, “Workshop çalışmalarımızda hiçbir yaş grubumuz yok. 4 yaşındaki küçücük bir çocuk ile de çalıştık, 70 yaşındaki bir amcamız ile de çalıştık. Cinsiyet ayrımımızda yok, daha öncesinde pandemi şartlarından dolayı hep bireysel çalışıyorduk. Hem de seramiğin bireyselde daha iyi öğretildiğini düşünüyorum. Bu yüzden bu zamana kadar hep bireysel çalıştık. Geçenlerde kendi sosyal medya hesabımızdan kamuoyu yoklaması yaptık, orada da grup etkinliklerinin daha verimli olabileceği de düşünüldü. Bizi takip edenler bunu belirtti. Şimdi de bir grup etkinliği planlıyoruz. Bir grup etkinliği de deneyeceğiz” diye konuştu.

HEM ÖĞRETİYORUZ HEM DE EKONOMİK GELİR ELDE ETMELERİNİ SAĞLIYORUZ

Atölyelerindeki öğrencilerin bazılarının işi öğrendikten sonra işin ticaretini de yapmaya başladıklarını söyleyen Tuğba Kuş, “Burada isteyen herkese yaptığımız işleri öğretiyoruz, onlara da bir şey katmayı amaçlıyoruz. Ders alıp daha sonrasında ticari olarak bu işe devam eden öğrencilerim de oldu, hem de sadece malzemeyi alıp yurtdışında satanlar oldu. Yani hem öğretiyoruz hem de ekonomik gelir elde etmelerini sağlıyoruz diyebilirim. Yarı mamul ürünlerimiz var bir kez pişirimi yapılmış, onlara bisküvi diyoruz. Bisküvileri alıp evlerinde boyuyorlar, sonra pişirtmek buraya getiriyorlar. Çeşitli çeşitli yöntemler uyguluyoruz öğrencilerimize. Atölyemizde sadece çamur ile ilgili çalışmalarımız yok. öğrencilerimiz ‘Çamura yeteneğim yok’ dediklerinde, o zaman ‘Size bisküvi yapalım, bisküvileri boyayın’ diyoruz” dedi.

EN BÜYÜK HAYALİM 40 KADINA İSTİHDAM SAĞLAMAK

En büyük hayalinin 40 kadına istihdam sağlamak olduğunun altını çizen Tuğba Kuş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “En büyük hayalim ve en çok istediğim şey atölyemizde 40 kadına istihdam sağlamak. Makineleşmeyi bu zamana kadar düşünmemiştim, 40 tane kadın istihdam edebilmek için makine desteğine ihtiyacımız olacak. Bu hayalimi 5 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyorum.

Ürünlerimizdeki emek ve kullandığımız materyaller fiyatlarda değişkenlik gösteriyor. Yurt içine ve yurt dışına satışlarımız oluyor. Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerine de stoklu bir şekilde satışlarımız oldu. Nadiren de olsa kargolarda problemler oluyor, kargoda ürünlerimiz kırılabiliyor. Biz burada ne kadar iyi paketlesek de nasıl taşındığı çok önemli. Ürünlerimiz için olumlu yönde birçok geri dönüşler alıyoruz. Trendyol’daki yorumlarımız bunun en büyük örneğidir.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz