Binlerce lira karşılığında alınan otomobillerinin boyasının ömrü güneş altında marka ve rengine bağlı olarak yaklaşık yarı yarıya düşüyor. Aracın cilasının tahriş olması ve kaporta yüzeyinde oluşan kelermeler aracın görüntüsünü bozduğu gibi değerini de düşürüyor. Aynı zamanda güneş ışınlarına maruz kalan araçların kaportaları kadar içindeki döşemenin de rengi atabiliyor. Araçların özellikle ikinci el satışlarında değerlerini bir hayli düşüren ve pek çok araç sahibinin sorunu olan güneş yanığıyla ilgili uzmanlar, araçların renkleri siyah ya da koyu renkli olunca daha çabuk güneşte tahriş olduğunu belirtiyor. Kapalı garajda tutulan araçların renk olarak daha uzun süre canlılığını koruduğunu anlatan uzmanlar, garajı bulunmayan vatandaşların araçlarını beyaz kumaşla örtmesinin faydalı olacağını belirtiyor.

ARACIN CAMLARINA SİYAH FİLM ÇEKİLİRSE GÜNEŞ IŞINLARININ OTOMOBİLİN İÇİNE ZARAR VERMESİNİ ENGELLER

Uzmanlar, güneş yanıklarının neden oluştuğunu ise şu şekilde açıklıyor: “Güneş ışınları otomobilin üzerine direk olarak vurur. Şayet bu yüzeylerde yeteri kadar koruma yok ise zaman içerisinde güneş ışınlarına direk olarak maruz kalan bölümler ısınır ve uzun süre sıcak kalır. Bu bölgelerde rengin solduğu görülür. Bu süreci yanma izler ve bu durumda araç güneş yanığı giderici kullanmak zaruri bir hal alır. Güneş ışınlarından aracı korumak için kapalı garaj yâda gölgelik bir yer olması lazım. Aracın camlarına siyah film çekilirse bu güneş ışınlarının otomobilin içine zarar vermesini engeller. Ayrıca araç sahiplerinin yıllık boya koruma bakımı yaptırması gerekiyor

ARACINIZA BELİRLİ PERİYOTLARDA BAKIM YAPMANIZ GÜNEŞ YANIKLARININ OLUŞMASINI ÖNLEYECEKTİR

Her ne kadar kalıcı gibi görünseler de otomobil boyalarının da bir ömrü vardır. Boya eskidikçe güneş ışınlarından daha fazla etkilenmeye başlar ve güneş yanıkları daha sık görülür. Araç sahiplerini asıl ilgilendiren ise “Arabada güneş yanığı nasıl giderilir?” sorusuna yanıt bulmaktır. Aracınıza belirli periyotlarda bakım yapmanız güneş yanıklarının oluşmasını önleyecektir.   

PASTA CİLA BAKIMI YAPTIRMANIZ OTO GÜNEŞ YANIĞI GİDERME NOKTASINDA SON DERECE ÖNEMLİDİR


Otomobilinize düzenli olarak pasta cila bakımı yaptırmanız oto güneş yanığı giderme noktasında son derece önemlidir. Bunun yanı sıra boya koruma işlemi uygulaması da yaptırabilirsiniz. Ancak bu işlemler aracınızda henüz güneş yanığı oluşmadan önce yapılmalıdır. Böylece aracınızın güneş ışınlarına dayanma gücü de artacaktır.

KORUMALI ARAÇLARIN BOYALARI ÜZERİNDE GÜNEŞ YANIĞI OLUŞMAZ

Düzenli olarak pasta cila ve koruma bakım işlemlerinin yapılması araçların yüzeyinde bir koruma kalkanının oluşmasını sağlayacaktır. Koruma olması da oto güneş yanığı tamiri için zaman ayırmanıza ve emek vermenize gerek kalmayacak anlamına gelir. Çünkü korumalı araçların boyaları üzerinde güneş yanığı oluşmaz; boya üzerinde güneşe bağlı soyulma gibi durumlar da yaşanmaz.

İLERLEMİŞ VE BELİRLİ BİR AŞAMAYA GELMİŞ GÜNEŞ YANIKLARINDAN KURTULMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR

Araçlarda oluşan güneş yanıkları şayet başlangıç aşamasında güneş yanığı tedavisi uygulanırsa kısa sürede yok olabilir. Ancak ilerlemiş ve belirli bir aşamaya gelmiş güneş yanıklarından kurtulmak mümkün değildir. Öncelikle en etkili yöntem kuş pisliğine mağdur kalan bölgenin en hızlı şekilde temizlenmesidir. Çünkü kaportamızda kurumaya bırakılan kuş pislikleri geçen her gün içerisinde kaportamıza ve boyamıza çok zarar verecektir. Kuş pislikleri bilindiklerin dışında sadece katı dışkıları değildir, kuşlarda idrarlarını yapmak için başka bir bölgeleri olmadığı için katı ve sıvı dışkılarını birlikte yaparlar. O yüzdendir ki kuş pisliği arabamızın kaporta ve boyasını tahrip edecek kadar asit içermektedir. Her kuşun dışkısı asidik özelliklere sahip değildir ama hangi kuşun pislediğini anlamak bizler için çok kolay olmayacağı için her dışkıyı asidik dışkı sayıp o kadar ciddiye almalıyız.”

Editör: Mahmut Beyaz