Kahramanmaraş’ta araç trafiğinin yoğun olarak kullanıldığı birçok ana arter üzerindeki kavşaklarda değişime gidilmiş ve dönel kavşaklar diğer adıyla akıllı kavşaklar inşa edilmişti. Bu kapsamda trafiğin yoğun olarak kullanıldığı Onikişubat ilçesi Yatılı Bölge İbrahim Çalık Lisesi kavşağında da akıllı kavşak uygulamasına gidilmişti. Ancak gelinen süreçte akıllı kavşakta trafik ışıklarının bulunması ve bu ışıkların aktif bir şekilde çalıştığı görülüyor. Hem akıllı kavşak olup hem de ışıkların çalışması sürücülere zor anlar yaşatıyor. Böyle bir uygulamanın anlamsız olduğunu vurgulayan sürücüler, duruma tepki gösterdi.

YETKİLİLER BU İKİLEMDEN VAZGEÇMELİ

Yetkililerin bu ikilemden bir an önce vazgeçmesini isteyen sürücüler, “Dönel kavşakta geçiş üstünlüğünün hangi seyir halinde araçlarda olduğu aşikâr, ancak akıllı kavşaktaki kuralların yetersiz olduğu düşünülerek mi trafik ışıkları konuldu, yoksa başka bir amaç doğrultusunda mı yapıldı merak ediyoruz. Kavşağa girerken yol vermesi gerekilen yerde hem dur işaretini ifade eden tabela, hem dönel kavşak işaretini ifade eden tabela hem de  ‘’Ada etrafında dönen araçlara yol ver’’ yazılı tabela mevcut. Üstelik trafik ışıkları da aktif bir şekilde çalışıyor. Bu uygulamanın diğer akıllı kavşaklarda olmayıp buradaki kavşakta olması da ayrı bir merak konusudur” ifadelerini kullandılar.

AKILLI KAVŞAĞIN AMACI

Geçiş hakkının ada etrafında dönen, kavşağın etrafında dönen araçlarda olduğu bir kavşak, Trafik akımının merkezi bir ada etrafında yönlendirildiği ve ada etrafındaki araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu işaretlerle belirlenmiş kavşak tipidir. Bu tip kavşaklarda ada çapı fazla tutularak, kavşağa girecek olan araçların hızları düşürülür ve kavşağa giren araçların kavşak çıkışlarına kadar güvenli bir şekilde seyahat etmeleri ve kavşağı terk etmeleri amaçlanır, kavşağa girerken yavaşlamadaki amaç ise kazaların önüne geçmek.

                       

Editör: Mahmut Beyaz