Bir dizi ziyaret ve programlara katılmak üzere memleketi Kahramanmaraş’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, ilk olarak Kahramanmaraş Valiliği’ni ziyaret etti. Burada şehrin tarımıyla ilgili brifing aldıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile AK Parti ve MHP İl Başkanlığını ziyaret eden Kirişçi, ardından kent tarımının sorunlarının ne olduğunun öğrenilmesi ve bu sorunlara ne gibi çözümler üretilmesi gerektiğiyle ilgili istişare yapılması amacıyla Tarımsal Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilen ‘Tarım Sektör Temsilcileri ile Toplantı’ programına katıldı. Toplantıya Bakan Kirişci’nin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Nihat Pakdil, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Milletvekilleri; Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal ve Habibe Öcal, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ile sektör temsilcileri katıldı.

ÜLKEMİZ 85 MİLYON NÜFUSUYLA VE ÜRETİMİYLE KENDİNDEN SÖZ ETTİREN ÜLKE OLDU

Vali Ömer Faruk Coşkun’un açılış konuşması yapmasıyla başlayan toplantıda konuşan Bakan Vahit Kirişci, “Biz kendimizi burada misafir olarak görmüyoruz. Burası baba yurdum. 18 yaşıma kadar burada yaşadım. Bizim buraya gelme nedenimiz, sizleri dinlemek ve sizlerle istişare etmektir. Bizim yapmak istediklerimizi sizlerle paylaşmaktır. Ülkemiz 85 milyon nüfusuyla ve üretimiyle kendinden söz ettiren ülke oldu. Üretmiş olduğumuz savunma sanayindeki eşsiz ürünlerimizle Dünya’da adından sıklıkla söz ettiren hale geldi. Millet olarak ne kadar gururlansak azdır. Alın terini, akıl teriyle birleştiren bu ülkenin genç ve dinamik beyinlerine şükranlarımızı sunmak zorundayız” diye konuştu.

GÖREV SAHAMIZDA DOKUNMADIĞIMIZ CANLI YOK

Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye’nin 5. Büyük bakanlığı olduğuna dikkat çeken Vahit Kirişci, “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak büyük bir aileyiz. 145 bin çalışanımız var. Son alacağımız personellerimizle birlikte bu sayı 150 binlere ulaşacak. Şu anki haliyle bile Türkiye’nin 5. büyük bakanlığı durumundayız. Tabi ki bu büyük aynı zamanda da bizim sahada daha fazla çalışmamızı ve daha fazla gayret göstermemizi emretmektedir. Üstelik sektör olarak ve bakanlığımızın görev sahası itibariyle dokunmadığımız herhangi bir canlı yok. Çok geniş bir popülasyon bizim görev alanımızın içerisindedir. Bunun bize yüklediği misyonun farkındayım. Bunun gereği olarak da çalışmalarımızı, hükümetimizin 20 yıldır iktidarı döneminde yaptıklarına yeni versiyonlar ekleyerek devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.  

TARIM SEKTÖRÜ 94 MİLYON KİŞİYİ DOYURUYOR

Bakan Kirişci, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ülke olarak hakikaten büyük bir ülkeyiz. Tarımda dış ticaret istatistikleri açıklandı. Bizim tarım ürünleri ihracatımız 7.2 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Bu Ocak – Mart döneminin istatistikleridir. Yüzde 27’lik bir artış gösterdi ve bu düzeye çıktı. Toplam dış ticaret hacmimizde 11 milyar dolar seviyesine yükseldi. Biz 2002’de kendimde milletvekili olduğumda AK Parti hükümetinin başlangıcında Türkiye’nin 65 milyon nüfusu vardı. Şimdi bu nüfusun üzerine tam 20 milyon nüfus eklenmiş durumdadır. Bu 2 buçuk Yunanistan, 2’den fazla Belçika ediyor. Bu 2002’den bu yana mevcut nüfusumuza eklemlenmesi anlamına geliyor. Refah seviyesi yükseldikçe sofrada bulundurduklarımızda çeşitlilik artıyor. Bu çeşitliliği de dikkate aldığımızda hem ürün bakımından hem de üretim bakımından iyi olduğumuzu gösterir. Önce 85 milyon üzerine geçici statüde bulunan misafirlerimizi eklersek 90 milyon ve turistleri dikkate aldığımızda 94-95 milyon nüfusu Türkiye’de tarım sektörü doyuruyor. Bizim tedarik ettiklerimizden hareketle bu ülkenin bir eksiğini söylemek bu ülkeye haksızlık olur. Kendi gelişmiş teknolojisi olan devletlerinde bu tür alımları olduğunu ele aldığımızda; paranın, sermayenin, ürünün globalleşmenin etkisiyle üretilen ürünlerin serbest dolaşıldığı Dünya’da bu ithalatları normal olarak görüyoruz.

YATIRIMDAN KAHRAMANMARAŞ’IMIZ DA NASİPLENECEK

Kahramanmaraş’ımızı 570 milimetrelik ortalama yağış ile dikkate aldığımızda yağış bakımından Türkiye’nin bir buçuk katına tekabül eden bir yağışı var. Su havzalarımız bol durumdadır. Ancak bu bizim suyu cömertçe kullanacağımız anlamına gelmiyor. Çünkü biliyoruz ki belli bir süre sonra suyla ilgili de dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bir problem yaşanabilir. Biz bu problemler yaşanmasın diye kendi kadim kültürümüzden hareketle suyu idareli kullanmak ve verimli kullanmak zorundayız. Sulama ile ilgili yatırımlara da hükümet olarak çok ciddi önem vermekteyiz. Yeni dönemde 253 projeye sağlayacağımız finansmanla bunların tamamlanması konusuna hız vereceğiz ve daha büyük bir sulama yatırımlarını önümüzdeki yıllarda gerçekleştiriyor olacağız. Kahramanmaraş’ımız da bundan nasiplenecek. Çünkü bu şehir bunun ziyadesiyle hak eden ve bunu sanayi de gösteren şehir. Tarımda da bu alanda yapılacak yatırımları aynı şekilde fazlasıyla gösterecektir.”

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ TARIM, TARIMIN ARDINDAN SU VE SU YÖNETİMİ

AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mahir Ünal da yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta iki tane Valimiz ile ve Kahramanmaraş Valiliğimizle eş güdümlü olarak yatırım koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantıda bütün sektörlerde önümüzdeki süreçte Kahramanmaraş’ımızın ihtiyaçlarını ve devam eden projeler, yapılması gereken projeler yeni ihtiyaçlar talepler gibi konularda bizlere kapsamlı bir rapor sundu. Hatırlarsanız pandemi döneminden dolayı yaklaşık 3 yıl bu çalıştaylarımıza ara vermiştik. Bu çalıştaylarımızın güzel tarafı şu: Kahramanmaraş’ımızın ihtiyaçlarını belirleme sorumlu kişileri kurumları sürekli olarak takip etmemizi sağlıyordu. Bu sayede Kahramanmaraş’ımıza yaklaşık 45 milyar liralık yatırım gelmesini sağladı. Milletvekillerimizin sorunları hızlıca tespit edip çözüm bulmasıyla, projeleri ve kamu yatırımlarını takip etmeleriyle oldu bu yatırımlar. Son yaptığımız yatırım koordinasyon toplantısında gördük ki: birinci önceliğimiz tarım, tarımın ardından su ve su yönetimi. Bu konuda Devlet su işleri ve Tarım Bakanlığımızın destekleri yadsınamaz, gerek su yönetiminde gerekse üretim konusunda. Tarım Bakanımızın Sayın Vahit Kirişçi’nin Kahramanmaraşlı olması, bu şehir için müthiş bir fırsattır, bu da tarım konusunda gücümüze güç katıyor. Bu 5. Tarım çalıştayımızda hem yatırımlarınızı hem de bundan sonraki ihtiyaçlarınızı Vali Bey’den geniş bir rapor aldı sayın bakanımız, ayrıca burada da bizzati olarak da sizleri dinleyecek.”

İLİMİZ TARIM VE HAYVANCILIK YÖNÜNDEN ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR KONUMDA BULUNUYOR

Vali Ömer Faruk Coşkun ise konuşmasında şunları söyledi: “Hamd olsun ki Kahramanmaraş gerek iklimi gerekse de coğrafi özellikleri bakımından birçok tarım ürününün yetişmesine ve hayvancılığa müsait bir konumda yer almaktadır. Bu özelikleri sayesinde de ilimiz Tarım ve Hayvancılık yönünden ülkemizde önemli bir konumda bulunuyor. Her ne kadar tarım ve hayvancılıkta şehir olarak ülkemizde ön sıralarda yer alsak da, kaynakların sınırlı, ihtiyaçların sınırsız olduğu bir dünya da yaşıyoruz. Gelişen dünya düzeninde küresel ısınma ve buna bağlı olarak su sıkıntısı, Tarım sektörünü her zaman olduğundan daha da önemli hale getirmiş ve getirmeye de devam edecektir.”


Editör: Mahmut Beyaz