Soru önergesinde Kahramanmaraş’ın Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Aycan, Kahramanmaraş’ın güneyinin tarım arazisi olduğunu, kuzeyinde ise Ahır Dağı bulunduğunu ve bu durumda da eski mahallelere kentsel dönüşüm uygulanması yapılarak depreme dayanıklı binalar yapılmasının zorunluluk olduğunu belirtti. Aycan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

Kahramanmaraş Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde kadim bir şehirdir. Şehir merkezinin güney kesiminde tarım arazileri bulunmaktadır. Batı kesimi yumuşak, alüvyon topraklardır. Kahramanmaraş il merkezinin kuzeyinde Ahır Dağı bulunmaktadır. Sadece doğuya doğru genişlemesi mümkündür. Bu nedenlerle eski mahallelerde kentsel dönüşüm uygulaması ve depreme dayanıklı binalar yapılması zorunluluktur.

Bu kapsamda;

  1. Bilinen kentsel dönüşüm mahalleleri: Onikişubat ilçesinde Tekke Mahallesi, Dulkadiroğlu ilçesinde Menderes Mahalleleridir. Eski mahallelerin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi uygun olacaktır. Dulkadiroğlu ilçesinde Kayabaşı, Pınarbaşı, Divanlı Mahallelerinin kentsel dönüşüm mahalleleri olarak ilan edilmesi konusunda bir çalışma var mıdır?
  2. Kentsel dönüşüm mahallesi ilan edilen, çalışmaları süren Tekke mahallesinde çalışmalar yavaş gitmektedir. Menderes Mahallesinde ise çalışma başlamamıştır. Bu mahallelerde çalışmaların hızlanması için planlamalar yapılmakta mıdır?

Editör: Mahmut Beyaz