Kahramanmaraş Galericiler Sitesi Başkanı Murat Köklü, araba alım satımında kar marjının çok yüksek olduğunu ve araba fiyatlarının sürekli yükseldiği için araba alıp satmanın yatırım aracı olarak kullanıldığını dile getirdi. Köklü, “İkinci el araba alımında artış devam ediyor, ayrıca arabalardaki fiyat yükselişi de devam ediyor. Bunun en büyük sebebi arabanın yüksek kar marjı olduğu için yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Boşta para bekleten vatandaşlar hep zararda. Döviz bile, araba alım satımı kadar kazandırmıyor, bu yüzden araba alım satımı hep yüksek. Bana göre, araba en büyük yatırım aracı oldu.’’

BOŞA BEKLİYOR

Ülkeye sıfır araç girmemesi ya da az sayıda sıfır araç girmesinin ikinci el piyasasını etkilediğini, yükselen araba fiyatlarının bundan sonra düşmeyeceğini belirten Murat Köklü, fiyatların düşmesini bekleyenlerin boşa beklediğini de dile getirdi. Başkan Köklü, “ Ülkeye sıfır araç girmemesi ya da az sayıda sıfır araç girmesi ikinci el araba piyasasını mutlaka etkilemiştir. Ancak ülkeye sıfır araç girmemesi piyasayı bu kadar olumsuz etkilememeli, bayilerde mutlaka sıfır araç vardır. Bayilerdeki araçlar yetişmiyor olabilir, yetişmemesi ise enteresan bu yüzden  sürekli ikinci arabalarda fiyatlar yükseliyor. Ülkeye giren sıfır araç sayısı yükselse bile ikinci el arabalarda fiyatlar düşmez, düşmemesinin sebebi ise Türkiye artık eskiye döndü, her şey yükseliyor, her şey zamlanıyor. Vatandaş takmış, arabanın fiyatları düşecek diye, nasıl düşecek ya? Varsayalım ki bayilerde sıfır araç var, Türk Lirası her geçen gün değer kaybettiği için sıfır araçların fiyatları yükseliyor. Bayilere sıfır araç gelmeye başlarsa ya da bayiler gelen sıfır araç sayısı artarsa sıfır araçların fiyatı düşmeyecek. 2017 yılında 30 bin liraya ikinci el olarak sattığımız bir araca bugün 230 bin lira teklif ediyorlarmış. Bu örnek her şeyi anlatmaya yeter galiba. İkinci el araba fiyatlarının düşeceğini bekleyenler boşa bekliyor’’ dedi.

FIRSATÇILAR PATLAR

Galericiler Sitesi Başkanı Murat Köklü, ülkeye ikinci el araçların girmemesini fırsat bilenlerin satmak istedikleri arabalarda arttırdıkları fahiş fiyatların, piyasada sıfır araç sayısının artmasıyla fırsatçıların da patlayacağını belirtti. Köklü, “Balonlar patlayabilir, örnek veriyorum sıfır bir aracın fiyatı 500 bin lira, 1 ya da 2 yaşındaki aynı aracın ikinci eline 500 bin liranın üzerinde bir rakam istiyorsa bu balon fiyattır. Bayilerde sıfır araç sayısı artarsa bu balonlar patlar. Fırsatçı insanlar bu olayı değerlendiriyor ve ‘bayide araba yok’ diyerek arabasının fiyatını yükseltiyor. İkinci el arabaya sıfır aracın altında bir rakam isteniyorsa bu normal ama ikinci el arabaya sıfır aracın üzerinde bir rakam isteniyorsa bu normal değildir. Sıfır araçlar bayilerde çoğalırsa fırsatçılar patlar’’ şeklinde konuştu.

BENZİNLİ ARAÇLARA RAĞBET OLMALI

Artan yakıt fiyatlarından dolayı insanların dizel araçlara yönelmeleri gerektiğini ve arabanın temel bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Köklü, “Yakıt fiyatlarından dolayı insanlar dizel araçlara değil, benzinli araçlara rağbet göstermeli ve aldıkları benzinli araca tüp taktırmalı. Oto gaz 11 lira, Dizel yakıt fiyatı ise 28 liranın üzerinde, oto gaz daha avantajlı. Buna rağmen insanlar bayilerde hangi tür araba bulursa yine de alıyor. İnsanlar imkânları doğrultusunda evde oturur, imkânları doğrultusunda arabalara biner, şuandaki ortamı araba konusunda özellikle tüketim çılgınlığı olarak görmüyorum, araba bir ihtiyaçtır’’ ifadelerini kullandı.

MESLEĞİMİZİN İTİBARI SARSILDI

Başkan Murat Köklü, Kahramanmaraş’ta birçok kişinin araba alım satım işi yaptığı için galericilik işinin sarsıldığını, bayilerin ikinci el araç alım satımı yapmasının ve bu işe büyük şirketlerin de girmesinin işlerini zorlaştığını belirtti. Köklü, “Bu şehirde birçok insan araba alıp sattığı ve birçok insanın araba alım satım uzmanıymış gibi bu işi yaptığı için maalesef ki bizim mesleğimizin itibarı sarsıldı. Bu işi layıkıyla yapanlara bu işi bilen insanlara kesinlikle sözüm yok, onları ayrı tutuyorum. Bizim bu işimiz babadan kalma bir iş, 35 seneden beri biz bu işi yapıyoruz. Bu işi birçok insanın yapması, bizim elimizde olan bir durum değil. Her vatandaşın bir yıl içerisinde 3 kez araba alıp satmaya hakkı var. Bu kurala da kılıf uyduranlar var tabi ki, çevresindeki 3-4 kişiden vekâlet toplamış ve onların adına alım satım yapabiliyor. Bu tip insanlar kendi çapında bir yılda 20 tane 30 tane araba satamaz zaten, bir yılda 10 tane ya da 15 tane satabilir, bu da bizim işlerimizi etkiliyor tabi ki. Önceden bayiler ikinci el araç almıyorlardı, şimdi ise bayiler ikinci el araç alımı için bir sermaye ayırdılar, sadece bu işle ilgilenecek eleman aldılar. Onların imkânları bizden çok fazla, sermaye olarak bizden avantajlılar, hizmet olarak da bizden avantajlılar, bayi de kaportacı var, tamirci var, elektrikçi var, ekspertiz var. Ayrıca büyük firmalarda bu işe girdi, VavaCars var mesela, Petrol Ofisi ile ortaklar. Trink Sat var mesela reklamlarda karşınıza çıkmıştır illa ki. Bunlar dev firmalar, bu firmaların sermaye sıkıntısı yok, arabasını oraya satmak isteyen birisi gidiyor, arabasını satıyor anında hesabına parayı yatırıyorlar. Araba alım satım işini, hem yatırım aracı olarak kullananlar hem de büyük firmaların bu işe girmesiyle bizim işlerimiz sıkıntıya girdi. Mesela Kahramanmaraş’taki Toyota bayisinde sıfır araç yoktu, şuan en az bin tane ikinci el araba var, piyasadaki arabaları topluyorlar.”

ARABA PİYASASINI BAYİLER BELİRLİYOR

Araba piyasasını Galericilerin değil, sıfır araç satan bayilerin belirlediğini, belirlenen sıfır araç fiyatlarına göre ikinci piyasasının belirlediğini dile getiren Murat Köklü, “Arabaların fiyatlarını galericiler arttırıyor diye bir algı var insanlarda, araba piyasasını galericiler değil bayilerdeki İkinci el araba piyasasını bayideki araçların fiyatları belirliyor. Sıfır aracın bir değeri vardır, bu fiyatlara göre ikinci el arabalarının fiyatları belirlenir. Yerli arabamız yok, Türkiye’deki arabalar ithal olduğu için ve Türk Lirası her geçen gün değer kaybediyor, bu arabaların üretim maliyetleri de döviz üzerinden hesaplandığı için arabaların fiyatları da yüksek oluyor.’’

Öte yandan ikinci el araba alacak vatandaşlara da önemli tavsiyelerde bulunan Başkan Köklü, “İkinci el araç alırken özellikle güvendikleri ekspertizlere araçları göstermelerini tavsiye ediyorum. Araba alacak vatandaşlar, tanıdığım birisinden alıyorum diye araçları ekspertize göstermemek gibi bir hata yapmamalı. Arabalardaki kilometrenin düşürülmesi olayına karşı ve hasar kaydına dikkat etmeliler. Bunları sorgulatmak çok basitleşti bir SMS ile bunları öğrenebiliyorsun. Türkiye genelinde yetkili ve güvenilir ekspertizler var, araçları bu ekspertizlere göstermeliler’’ şeklinde konuştu.  

Editör: Mahmut Beyaz