Son birkaç ayda olağanüstü artış gösteren akaryakıt fiyatları vatandaşların araçlarını kullanması konusunda geri adım attırırken, başta nakliye ve yolcu taşıma olmak üzere birçok sektörde işlerin yüzde 30 – 40 oranında azalmasına sebep olmuştu. Bu sektörlerden birisi olan oto yıkamacıların işleri,  insanların araçlarını kullanmamasının ardından bitme noktasına geldi. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan oto yıkamacı Hasan Bazı, insanların tasarruf yapmak istemesi sebebiyle araçlarını evlerinde kendileri yıkadığını söyledi. Su, elektrik ve deterjan gibi kendi giderlerinin hepsine zam geldiğini belirten Bazı, bu durum nedeniyle oto yıkama fiyatlarına da zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

İNSANLAR İSTEDİĞİ HALDE OTO YIKAMACIYA GELEMİYOR

Bazı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanlar arabalarının garajlardan çıkarmıyor. Örnek verecek olursak araba sahibi birisi oto yıkamacıya gelip arabasını yıkatmak istiyor. Ancak, çok yakacağını korktuğundan, üstüne yıkama maliyetinden dolayı gelmiyor. Oto yıkamacıya gelip arabasını yıkatmak, dükkanıma gelip sohbet etmek, çay etmek istiyor ama akaryakıt fiyatlarından dolayı gelmek istemiyorlar. Aracının ne kadar yakacağını düşünüyorlar. Aracını garajda kendisi yıkıyor. Bir yerlerden tasarruf yapmak istiyor. İnsanlar araçlarına binemiyor.

İÇ DIŞ YIKAMAYA 50 TL VERMEK İNSANLARIN ZORUNA GİDİYOR

Akaryakıta 10 kuruş, 20 kuruş indirim oluyor. Bir gün sonra Bir TL zam geliyor. Bu nedenle arabasını kullanmıyor. Herkes işe gidiyorsa servisini veya toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Araçlarını garajlara kitledi. Ben de işe gelip giderken toplu taşımaya biniyorum. Toplu taşıma ile daha çok tasarruf yapıyorum. 50 TL’ye araba yıkıyoruz. 50 TL’yi vermek insanların zoruna gidiyor. Buraya gelmek için minimum 50 TL’lik yakıt alıyor. Üstüne oto yıkamaya da 50 TL verirse zoruna gidiyor.

GÜNDE 2-3 ARAÇ YIKARSAM ŞÜKÜR DİYORUM

Su, elektrik, deterjan hepsine zam geldi. Bugün Bin TL üzerinde su faturası geldi. Bu nedenle bizde zam yapmak zorunda kaldık. Önceden 30 TL’ye yıkıyordum. Şimdi iç-dış 50 TL’ye yıkıyorum. Yine de kurtarmıyor. Akşama kadar 2 veya 3 araç yıkarsam şükür ediyorum. “Yeter ki insanlar aracını yıkatmaya gelsin biraz sohbet edeyim” diye düşünüyorum. Parayı da 2. plana attım. Örneğin bir oto kurtarıcı aracı yıkadım. Piyasada 150 TL’den aşağısına yıkayan yok. 80 TL para aldım. Onu bile zoraki verdi. Çünkü akaryakıt fiyatlarından insanların cebinde para kalmıyor. Ondan aldığım 80 TL’nin yarısı suya gider, yarısı deterjana gider. Bize hiçbir şey kalmıyor.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz