Kahramanmaraş’ta inşa edileli 11 yıl olmasına rağmen oluşan çatlaklar nedeniyle 2 kez tadilat gören ve daha sonra yıkımı gerçekleştirilen Ağcalı Mahallesi’ndeki İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çevresinde oluşan toprak kaymaları bölgede yaşayan insanların ne denli büyük bir tehlike içerisinde olduğunu gözler önüne seriyor. Kayseri yolunun alt tarafına kadar uzanan kaymalar nedeniyle evlerde çatlaklar, yollarda ise çökmeler meydana gelirken, tehlikenin ‘geliyorum’ dediği bölgeye giden gazete ekibimiz, Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Volkan Dalyan ile birlikte durumun ne kadar ciddi olduğunu canlı yayınla gösterdi.

Canlı yayında yaptığı değerlendirmede herhangi bir can kaybının yaşanmaması için yetkilerin biran önce önlem alması gerektiğini söyleyen Volkan Dalyan, evlerde çatlaklar ile yollarda oluşan çökmelerin tamiratını yaparak bir yere varılamayacağına kaydetti. Yerel yönetimlerin, yetkililerin daha dikkatli daha bilimsel, daha akılcı kararlar alarak önlemler alması gerektiğinin altını çizen Dalyan, “İlk önce buradaki kitleyi tutabilmenin bana göre tek yolu aşağı tarafta ciddi bir iksa duvarı, fore kazıklı taşıyıcı bir topuk oluşturmak gerekiyor. Belki çok maliyetli olabilir ama emin olun bura kaydıktan sonra buranın insanlara, şehrimize vereceği zarardan daha maliyetsizdir” dedi.

BURADAKİ YAPILARIN İSTİMLAK EDİLMESİ LAZIM

Dalyan, şu ifadelere yer verdi: “Burası yerleşim alanı, buraya yetkililerin önem vermesi gerekiyor. Teknik olarak baktığımız zaman ciddi bir kayma yüzeyi var. Bu topoğrafyadaki heyelanın yolda da etki gösterme sebebi kayma yüzeyinin çok altta olması, yolun da altından geçiyor olmasıdır. Daha önce de bildiğim kadarıyla yol üzerinde tadilat yapıldı. Buradaki yapıların istimlak edilmesi lazım. Çünkü burada çözüm kayan yolun tekrar tadilat yapılmasıyla olmaz. Çünkü o yol kullanıldığı sürece, burada insanların yaşadığı sürece maalesef bu tehlikeyle sürekli yaşamak zorundalar. Bütün projelerden ziyade bizim öncelik olarak şehir içinde bu gibi tadilat projelerine girişmemiz gerekiyor.

BURANIN ŞEHİR STABİLİZESİNİ SAĞLAMAK DURUMUNDAYIZ

Burası çok büyük bir kitle, kayma yolun altına kadar uzanıyor. Bu kitleyi durdurmanın yolu göçen yolu yapmak veya çatlayan okulu yıkmak değil, genel olarak buranın şehir stabilizesini sağlamak durumundayız. Buradaki zeminde homojen olmayan çakıllı, killi, kumlu, alüvyon bir zemin. Bu zemin içerisinde barındırdığı suyla birlikte yükü artırıyor ve öne doğru, bulduğu boşluğa doğru hareket etmek istiyor. Biz bu noktada bu kitleyi durdurmak zorundayız. Çünkü burada iş yerleri var, insanlarımız yaşıyor, onun dışında zaten burada bir okul vardı, bilindiği üzere önce 2 kez tadilat yaptılar sonra yıktılar.

KAHRAMANMARAŞ OLARAK BU KONUDA ÇOK BECERİKSİZ DAVRANDIK

Biz maalesef Kahramanmaraş olarak bu konuda çok beceriksiz davrandık. Çünkü buradaki ilk sıkıntının bu olduğunu o yıllarda çözmüş olsak yıkılan okula tadilat yapmadan yıkmak gerektiğini anlardık. Boşuna para harcamazdık. Bu iş bilim işi, bu iş gelip de buraya bakıp da bu okulu düzeltelim, tamir edelim, kullanalım mantığıyla yapılabilecek şeyler değil. Maalesef burada öyle bir zarar ettik ama bundan sonrası için yerel yönetimlerin, yetkililerin daha dikkatli daha bilimsel, daha akılcı kararlar alarak önlemler alması gerekiyor. İlk önce buradaki kitleyi tutabilmenin bana göre tek yolu aşağı tarafta ciddi bir İksa duvarı, fore kazıklı taşıyıcı bir topuk oluşturmak gerekiyor. Belki çok maliyetli olabilir ama emin olun bura kaydıktan sonra buranın insanlara, şehrimize vereceği zarardan daha maliyetsizdir.

GEREKİRSE YAPILAŞMANIN DA DURDURULMASI GEREKİYOR

İnşallah bu haberden sonra yetkililer dikkat alır. Ben de bir STK başkanı olarak bu kendime borç biliyorum. Çünkü bu hiçbir menfaati gütmeden yapılması gereken bir iş, biz bunu yapmak zorundayız. Önlem alırken sadece burayı yapmak tamir etmek değil, bunu yapana kadar önlemli hale getirine kadar gerekirse yapılaşmanın da durdurulması gerekiyor. Yeni evini yapmış bir insana buradan çık temek kolay değil. En güzeli burayı önlemli alan yaptıktan sonra hiç yaptırmamak. O insanda parasını gider belki başka bir yere harcar ve evini yapar. Yani mağduriyetleri sadece güncel olarak kapatmak gerekmiyor. Bu kitle halinde yolun aşağısındaki tarlalara kadar gidebilecek bir heyelan olarak görebilirsiniz. Çünkü yola kadar etkisi varsa kayma yüzeyi yolun altında demektir. Bölgede çok net bir şekilde toprakların kaydığı gözüküyor, buna biz jeolojide kayma yüzeyi diyoruz. Bu kayma yüzeyinin aşağıdan kaç metre gittiğinin tespitinin sondajla yapılarak, ön tarafta nereden çıktığının bulunması gerekiyordu ve ona göre de önlem alınması gerekiyor. Fakat yol göçtüğünde yolu yapıyoruz, okul çatladığında okulu yıkıyoruz ama üstünden yıllar geçiyor tekrar aynı şeyleri yaşıyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz