Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü’nden elde edilen verilere göre, 2022 yılının Ocak-Haziran arası 6 aylık diliminde, geçtiğimiz yıl 2021 yılının Haziran-Aralık arasındaki son 6 aylık dilimine göre düşüş meydana geldi. Geçtiğimiz 2021 yılının Haziran-Aralık döneminde 2 bin 386 tüketici başvurusu sonuca ulaştırılırken, bu yılın ilk 6 aylık diliminde ise 2 bin 258 tüketici başvurusu karara bağlandı. Alınan kararların bin 82 tanesi tüketici lehinde olurken, bin 71 tanesi tüketici aleyhinde oldu. Başvurularda 104 adet görevsizlik kararı çıkarken, bir tanesinde ise bilirkişinin raporuna başvuruldu. Son 6 aydaki tüketici başvurusundaki azalışın nedeni olarak tüketicilerin alışveriş yaparken daha dikkatli davranması olduğunu belirten Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, ayrıca en çok başvurulardan birisi olan bankalara yönelik dosya masrafı şikâyetlerinde de azalma olduğunu ifade etti.

10 BİN 280 TL ALTINDAKİ BEDELLİ UYUŞMAZLIKLARA İLÇE HAKEM HEYETLERİ BAKIYOR

10 bin 280 TL altındaki bedelde uyuşmazlıklarda vatandaşların ilçe hakem heyetlerine başvurması gerektiğini vurgulayan Uçar, “Kahramanmaraş ilimizde bir İl Tüketici Hakem Heyeti 2 İlçe Tüketici Hakem Heyeti olmak üzere 3 Tüketici Hakem Heyeti olarak faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Ticaret Bakanlığımız tarafından hazırlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68’inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6’ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ” 16 Aralık 2021 tarihinde 31691 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yüzde 36,20 oranında artırılarak yeniden belirlenmiştir. Böylece vatandaşlarımızın, 10 bin 280 Türk Lirası altındaki uyuşmazlıklar için ikametgâhının bulunduğu yerdeki en yakın Kaymakamlığa veya ürün satın aldığı firmanın bulunduğu yerdeki en yakın Kaymakamlığa giderek İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekir. Eğer uyuşmazlık bedeli 10 bin 280 Türk Lirası ile 15 bin 430 Türk Lirası arasındaysa ikameti bulunan ildeki İl Tüketici Hakem Heyetine başvurularını yapacaklardır. Uyuşmazlık miktarı 15 bin 430 Türk Lirası ve üzerindeyse vatandaşlarımız ikametgâhının bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine veya Tüketici Mahkemesi sıfatıyla çalışan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurularını yapması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

EN FAZLA ŞİKÂYET PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜNDE

En çok şikayetin perakende ticaret sektöründe yapıldığını belirten Uçar, “2021 Haziran-Aralık dönemine baktığımızda 3 milyon 554 bin 509 TL tutarında 2 bin 386 adet toplam başvuru yapılmış,  bin 292 adet leh,  bin 163 adet aleyh,  bir adet bilirkişi, 104 adet görevsizlik olmak üzere 2 bin 560 adet tüketici başvurusu sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır. 2022 yılının Ocak-Haziran ayı istatistiklerine göre ilimizde bulunan 2 ilçe ve bir il hakem heyeti başkanlığımıza 2022 Ocak-Haziran döneminde 3 milyon 649 bin 145 TL tutarında 2 bin 43 toplam başvuru yapılmış,  bin 82 adet leh, bin 71 adet aleyh, 104 adet görevsizlik, bir adet bilirkişi olmak üzere 2 bin 258 adet tüketici başvurusu sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır. 2022 yılının istatistiklerine göre en fazla müracaatın perakende ticaret sektörü (Ayıplı Mal-Ayıplı Hizmet) olduğu Finansal Hizmetler Sektörü (Bankacılık Hizmetleri)’nün ise geçmiş yıllara oranla azaldığı görülmektedir. 2021 Haziran-Aralık dönemi ile 2022 Ocak-Haziran dönemi istatistiklerini karşılaştırdığımız zaman müracaat sayısında ve miktarında bir azalış olduğu görülmektedir. Bu durumun da tüketicilerin önceki yıla oranla alış verişlerinde daha dikkatli davrandıkları ve aldıkları ürünlerle ilgili daha az sorun yaşadıklarını göstermektedir” diye konuştu.

DOSYA MASRAFI ŞİKÂYETİNDE AZALIŞ, AYIPLI MAL VE HİZMET ŞİKÂYETİ KONUSUNDA ARTIŞ YAŞANDI

Uçar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ayrıca daha önceki yıllarda tüketiciler ve bankalar arasında dosya masrafı konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle tüketici hakem heyetlerimize yapılan tüketici şikayetlerinde çok fazla yoğunluk yaşanıyordu. Son yıllarda gerek Tüketicilerin gerekse Satıcı/Sağlayıcıların 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun konusunda daha fazla bilinçlenmesi nedeniyle tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan tüketici şikayetlerinde banka dosya masrafı ile ilgili bir azalış söz konusu olup ayıplı mal konusunda yoğunluk yaşandığı görülmektedir.

ADALETİN YERİNİ BULMASI İÇİN ÇOK HASSAS ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ

Bizler, İl Müdürlüğümüz ve Tüketici Hakem Heyetlerimizle birlikte milletimize hizmet etmenin mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyoruz. Bizler adı üstünde hakem heyetleri olarak satıcı ve tüketici arasında adeta köprü oluyoruz, hakemlik görevini icra ediyoruz, mahkemelerimizin yükünü hafifletiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Adaletin yerini bulması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için çok hassas bir şekilde çalışıyoruz.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz