Uzmanlara göre, bakır kaptan yemek yemenin, su içmenin, çay-kahve içmenin faydaları saymakla bitmiyor. Romatizmadan, cilt sorunlarına, zararlı bakterileri def etmesinden, troid bezini çalıştırmasına; yemek yerken ve su içerken bakır kapları kullanmanın faydaları saymakla bitmiyor. 5 yıllık tarihi olduğu belirtilen bakır kaplar, Kahramanmaraşlı ustaların elleriyle işlenip şekil verilerek, sağlığını düşünen bireylerin ilgi odağı oluyor. Yaklaşık 60 yıldır bakırcılık zanaati ile uğraşan Ali Nane, mesleğini ve bakır kapları kullanmanın faydalarını gazetemize değerlendirdi. Bu dönemde piyasalardaki dalgalanmalar sebebiyle insanların alışveriş yaparken çekimser davrandığına dikkat çeken Nane, piyasaların düzgün olduğu zamanlar siparişlere yetişemediklerini aktardı.

BAKIR KADAR SAĞLIKLI BİR MADDE YOK

Bakır eşyaların sağlıklı olmasına ve uzun ömürlü olmasına dikkat çeken Nane, bakır eşyaların ömür boyu kullanılacağını belirtti. Nane, “Bakır eşyalar ölmez. Ömür boyu kullanılır. Bakır, ne kroma benzer ne de aliminyuma benzer. İnsanlarımız sıklıkla bakır kullanmaya başladı. Şu anda bakır kadar sağlıklı bir madde yok. Varsa da ben bilmiyorum. Aliminyum, krom bir süre sonra çürüyüp gider. Bakır eskimez, çürümez. Bakır eşyaları kullandıktan sonra satabilirsiniz. Bakırdan yemek yemenin, su içmenin, çay-kahve içmenin keyfi bir başkadır. Biz bakırın her şeyini yapıyoruz. İşlemesine kadar elimizle yapıyoruz. Kahramanmaraş’a gelip bakır alan kişiler oluyor. Bazen de biz götürüp satıyoruz. Türkiye’nin 4 bir yanından Kahramanmaraş’a bakır almaya gelenler olurdu. Tabi piyasaların son durumundan dolayı durgunluk var. Şu anda bakırın hammadesine 200 TL diyorlar. Ben 200 TL’ye aldığım bakırı işleyip, eşyaya dönderdiğimde geri kaça satacağım. İşçilik veriyoruz, emek veriyoruz. 2 yıl önce hammadde 58 TL idi.  2 yıl önceki iş nerede şimdiki iş nerede? 2 yıl önce gece-gündüz çalışsak gelen siparişleri yetiştiremiyorduk.  Şimdi alacak adam korkuyor. Arkamızdan çırak yetişmiyor. Ara sıra 13-14-15 yaşında çocuklar geliyor. İlk sordukları soru haftalık ne kadar kazanacağı oluyor. Gelip çalışma, işi öğrenme kaygısı, bir iş edinme kaygısı yok. Ben çıraklığa 25 kuruş haftalıkla başladım. Alttan yetişen yok. Alttan yetişen olsa, şu yaştan sonra benim ne işim var. Türkiye’de bakır konusunda ünlü birçok şehir var, ancak Kahramanmaraş birinci sıradadır. Türkiye’nin 4 bir yanına buradan bakır gidiyor. Kahramanmaraş bakırı gerçekten ünlü” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TAKİ BAKIR İŞLEMELERİ DİĞER ŞEHİRLERİN ÖNÜNDE

Bir diğer bakır zanaati ustası Hüseyin Eravşar ise, Kahramanmaraş’ın bakırın tanıtımını iyi yapması gerektiğine vurgu yaptı. İyi yapılırsa bakırın çelikten ve porselenden daha sağlıklı olduğunu ifade eden Eravşar, Kahramanmaraş bakır işlemesinin Türkiye’deki diğer bakır işlemelerine göre daha iyi olduğunu belirtti. Eravşar, “Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyorum. Tanıtımı iyi yapılırsa bakır; çelik ve porselenden daha sağlıklı. Vatandaşlardan da ilgi var. Bakırın faydalarını araştırıp gelen alanlar oluyor. Son yıllarda da insanlar bakır eşya kullanmaya özen gösteriyor. Tabi bakırdan yemek yemenin, su içmenin yeri ayrıdır. Bizden alıp dükkanlarda satanlarda oluyordur. Burada işlemeleri ellerimizle yapıyoruz. Bakır işlemesini temiz yaptıktan sonra, diğer şehirlerde de gider, Kahramanmaraş’ta da gider. Kahramanmaraş bakırları işlemeleri diğer şehirlerin önünde görüyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz