Durmadan hareket ediyor kendimize ve çevremizde bulunan varlıklarla değişik ilişkilerimiz oluyor.

                 “Hayata geldi” ifadesi bir kişinin canlı olduğunu hareket edip normal faaliyetlerini yerine getirdiği  manasına gelir.”Hayatı bitti” denilince de ölüm akla gelir. Canlılık bir yerlerden başka yerlere gitme her an başka bir şekilde olma dahası kıpır , kıpır olmaktır.Hareket aynı zamanda kendince bazı şartlar da oluşturur .Dini ,ahlaki,hukuku,mali ve estetik davranışlarımız oluyor ve hayatta bu evre içinde bize farklı imkanlar sunuyor.

                      Harekete nasıl geçiyoruz? Niçin hareket ediyoruz?

                     Nasıl sorusu bize yaptığımız işlerin sebeplerini  niçin sorusu da işlerimizin sonucunda bizi nelerin beklediğini gösterir. Su nasıldır?Dediğimizde buna kimya dersi su”nun iki hidrojen bir oksijen atomundan meydana geldiğini söyler peki su niçin vardır dersek o zaman karşımıza büyük hakikatlar sıralanır bunu anlatıp yazmaya kalem kağıt yetmez.

                        Ahlaki hareket insana hastır!

                       Bilgi ve istekle davranışlarımızı yaparız bunun adına da “irade” denir . İradeli hareket biz de şu dört basamaktan geçerek meydana gelir: gayenin tasarlanması,düşünüp tefekkür etme,karar ,yapma.

                       A-Önce ulaşılması istenen bir hedef ile hedefe ulaştırıcı vasıtalar tasarlanır.Hayaller ve düşünceler zihinden geçirilir aynı zamanda bu gayeye götürecek araçlar ve bunları elde etmenin imkanları düşünülür.

                      B-Sonra tasarlanan bu hareketi yapıp yapmamanın sebepleri araştırılır. Düşünüp ,taşınma başlar bu uzun veya çok kısa sürebilir ince elenip sıkı dokuma başlar,kararsızlıklar devreye girer.

                 C-Zihin iki ya da üç fikri ölçüp biçtikten sonra karar aşamasına gelir işte o zaman iş yapabilme kudreti devreye girer.

                  D-Son olarak kararı  plan halinden çıkarıp iş ve hareket haline getirmek gerekir  bu da yapma işidir. Davranış  hareketi kararın sonucudur. Kuvvetli kararlar kendi enerjilerini de oluşturur onun için aldığımız kararları önemsemeli bir defa karar aldıktan sonra oluşan gücü yapacağımız işin zorluklarını yenmede kullanmalıyız.

                   Hadi bakalım rast gelsin. Allah kolaylık versin.