İçten bağımlı sadakat kelimesinin Türkçe lügatte karşılığı budur. Peki, günümüzde insanlar birbirine ne kadar sadık? Kadın erkeğe, erkek kadına,  anne babaya, arkadaş arkadaşa.  Bence artık hiç kimse birbirine sadık değil. İnsanlar çıkar ilişkisi doğrultusunda hareket eder olmuş. “Nerede sadakat beklersek orada ihanete uğrarız.” Ne kadar doğru bir söz. Gerçekten de artık durum böyle.

Zihnimiz, ruhumuz, yüreğimiz bizi erdemli kılan üç unsurdur. Beden ve erdem yan yana gelemeyecek iki olgudur çünkü bir insan bu üç hususta erdemliyse durum zaten bedene geçmez. Ancak buralarda çatışma yaşadığımızda zaten bedenimizin sadakat çatısı altında bir önemi kalmamış oluyor.

Sevdiğim biri var diyelim, onu aldattım. Yalnızca bedenimle mi yapmış oluyorum bunu? Yalnızca bedenine mi sadık kalmamış oluyorum?
Hayır. Beden yalnızca bir aracı olabilir bu durumda.
Yüreğine sadakatsizlik etmiş olurum. Bana olan sevgisine, büyüttüğümüz aşkımıza, birlikteliğimize, güven duygumuza hepsinden de önce kendime sadakatsizlik etmiş olurum.
Sadakatsizlik, aldatma ile eşittir. Birini aldatıyorsan veya biri seni aldatıyorsa, bu yalnızca bedensel bir eylem değildir. Durum eyleme geçmiş ise yüreğe, ruha ve zihne çoktan sadık kalınmamış demektir. Bu sabit bir üçgendir. Hem kendi yürek-ruh-zihin üçgenine, hem de ilişki içinde olduğun bireyin üçgenine sadakatsizlik etmişsindir.