Pınarbaşı mahallesinde bulunan ilçedeki ilk iki katlı evlerden olma özelliğini taşıyan ve Ağaların Evi olarak bilinen tarihi taş konak, Afşin Kaymakamlığı ve Afşin Belediyesi iş birliğiyle müze ev olarak restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.

Mertek ve ahşap döşemelerinde 17. ve 18. Osmanlı Süsleme Sanatının harika örneklerini barındıran tarihi konak müzeye dönüştürülecek. Afşin’in önemli değerlerinden olan Âşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek’in bal mumundan yapılan heykelleri ile ilçe tarihini yansıtan cisimler burada sergilenecek.

Meclis üyeleri ile birlikte çalışmaları birlikte inceleyen ve çalışmalar hakkında bilgi veren Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven şunları kaydetti,”

Ömer ağa konağındayız, Afşin’de tek kalan sivil mimari örneğimizdir Ömer Ağa Konağı. Atıl durumdaydı 2014 yılında çalışmalara başladık. Röleve ve restorasyon çalışmalarını yaptırdık, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulundan onayımızı aldık ve ihalemizi yapıp yenileme işlemlerine başladık. Şu an itibari ile yapılan çalışmalarda sona yaklaştık” dedi.

Konakta yapılan çalışmaları özetleyen Başkan Güven sözlerine şöyle devam etti,”

Tarihi yapıya sonradan yapılan eklentiler, projeye uygun bir şekilde temizlendi. Orijinal yapıtlarına göre tekrar imalatı yapıldı. Bayağı bir deformasyon görmüştü mümkün olduğunca en doğal haline inildi. Avlu ve bina içerisinde çeşitli çalışmalar yapıldı ve devam ediyor, şu anda çatıda çalışmalar sürüyor. En sonunda ise küçük kapsamlı restorasyon çalışması yapılacak. Bu binanın en önemli özelliklerinden bir tanesi ahşap süslemeleridir. Bu süslemeler yeniden imal edilip gün yüzüne çıkartılıp özgün hale getirilecek. Çalışmalar sonunda Afşin evi etnografya müzesi olarak Afşin’imize hizmet edecek. Tek sivil mimarı örneği olan bu mekânımızı hayata geçirmekten onur duyuyoruz. Afşinli hemşerilerimizin gurur duyacağı bu mekânda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz