Her ne kadar pazartesi günkü KENT KULİSİ canlı yayın programımda söylediysem de, bu düşüncemi yazıya dökmemde sakınca yok diye düşündüm ve duygularımı sizlerle paylaşma kararı aldım. Çünkü bu şehirde, hiçbir siyasi geçmişi, tecrübesi olmayanlar, siyasete girince, hele bir de hasbelkader ‘başkan’ olunca, işin unundan çok ünü ile ilgilenince, böyle bir yazıyı yazmanın şart olduğu kanaatine vardım.

Bakıyorum, dikkat ediyorum ki sizler de farkındasınız, derdi sadece para kazanmak olanlar giriyor bu işe. Tabi bazılarını tenzih ediyorum. Gerçek anlamda partisine, davasına sadık insanlarda var partilerde. Ama onların sayısı parmakla gösterilecek kadar az.

Bir kuru pasta ile düzenledikleri basın toplantısında, aşka gelip iktidara geleceklerini, hükümet olacaklarını üst perdeden sallayan insanların hâkim olduğu günümüzde, doğrusu insan neresiyle güleceğini bilemiyor.

Meydanı da boş bulunca, yalandan kimsenin ölmediği de gerçek iken, bol keseden sallamanın, ertesi günü gazetelerde boy boy arz-ı endam etmenin egolarını tatmin edeceklerini bildikleri için, hele biraz da gülümsemeyi başarıyorsa da düdük zoruyla, değme keyfine.

Aha oldun başkan!

*

Takım elbise giy, yanına da birkaç arkadaşını al, sağa sola gülücükler dağıt, memleketin başka yeri kalmamış gibi, gelenek haline gelen Trabzon Bulvarındaki esnafa ‘nasılsın esnaf kardeşim, işin gücün iyi mi?’ de, valla senden kralı yok memlekette!

Kenar semtlerdeki esnafın, vatandaşın yaşam şartlarının daha beter olduğunu bildiği için, tepkileri, şimşekleri üzerine çekeceğini bildiği için o yoksul, o gariban insanların evlerine, dükkânlarına gitmekten imtina ederler.

O esnaf kardeşim de, “Ne iyisi yahu, vergilerimi ödeyemiyorum, çalışanların maaşını tedarik edemiyorum, kiramı dahi ödemekte sıkıntı çekerken, kafa mı buluyor, dalgamı geçiyorsun benimle!” diyeceğini bildiği için de apar topar bir başka dükkana geçiş yapıyor, yani kirişi kırıyor başka tarafa.

Nereye giderse gitsin, dert, sıkıntı aynı.

Ama başkan esnaf ziyaretinde, boru mu!

*

Benim değil sadece, sizin bildiğiniz, hangi siyasi partinin olursa olsun, il başkanı masaya yumruğunu vurdu muydu sesi o şehirde yankılanmalı. Hele daha koltukta yeniyseniz, kartvizitinize ‘… partisi il başkanı’ yazdırdıysanız, sesiniz gür çıkacak, eliniz cebinize gidecek, işin ününe olduğu kadar ununa da kaçacak, memleketin dertleriyle dertleneceksiniz.

Tabi ki hedefiniz olacak, tabi ki yarınlara dair hikâyeniz olacak, tabi ki iktidar olmak sizin de hakkınız, tabi ki memlekette söz sahibi olmak en büyük arzunuz, bunu biliyoruz ki öyle de olmalı ama samimiyetinizi test etmeye, sorgulamaya kalkışanlara da höykürmeyeceksiniz.

*

Fırat Görgel’e sözüm yok! Yukarıda zikrettiğim ve ifadeye çalıştığım davranışlara izin vermez, taviz de…

Arkasındaki güce inanır, o güçle belki sarhoş olmaz ama teşkilatçı yapısı, ekibine ve partiye hakim tutumu ile kamuoyundan aldığı puanı bir basamak düşürerek 10 üzerinden 9 versem de, erken seçim konusunda takım elbisesine iddiaya girdiğimden, Ankara’nın gölgesinden kurtulmanın kendisi için, şahsım şehri için ve memleket için fayda sağlayacağını belirtmeden geçemem.  

Esat Şengül’ün arkasında kapı gibi sayın Ali Öztunç var. Olsa da, teşkilatına hakim Esat Şengül Başkan. Teşkilatı yönlendirme, çalıştırma anlamında başarılı bir il başkanı. CHP olarak muhalefetini ziyadesiyle yerine getirirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı sayın Ali Öztunç da O’na güveniyor, destek veriyor.

*

O gün canlı yayında da söyledim, İYİ Parti iyi gidiyor. Teşkilatı ve ilçe başkanları ile uyumlu. Allah iyiliklerini versin! İl Başkanı Av. Ahmet Çabukel, soyadı ile müsemma, aceleci, telaşlı ve heyecanlı, bunu da gençliğine veriyorum. Her geçen gün daha da olgunlaşıyor olsa da, biraz daha fevri hareketleri var. Bu da ona yanlış yaptırma fırsatı veriyor. Lakin ilçe teşkilatlarına da hakim olunca, İYİ’dir iyi…

Gelecek, Deva, Memleket Hareketi Partilerine gelince… Her ne kadar bir-ikisi bir yıldan beri siyasetin içinde, göbeğinde olsalar da, daha acemiliği üzerlerinden atamamışlar.

Bol keseden sallamayı iyi biliyorlar ve daha dün bir bugün iki, hoş geldin mahalleli!!! Ha, kimsenin bu arkadaşların şahsiyetleri ile sorunları yok, ama hem Gelecek, hem de DEVA Parti il başkanları, (Dün güvene tazeleyen Uzm. Dr. İrfan Karatutlu’yu kutluyorum) ne yazık ki, bu gerçek canlarını sıkmasın, oturup düşünsünler uzun uzun, doğru mu diye…

İlçe Başkanlarının gölgesinde kaldıkları bilinen gerçek.

Bunu kendileri de biliyor ama elleri mi mahkûm, masaya yumruğu vuracak güçleri mi yok, yoksa para kazanmayı hepsinden yeğ mi tutuyorlar bilinmez, ilçe başkanlarının arkasından gidiyorlar.

Öyle başkanlığı babam da yapar!

*

Saadet Partisi İl Başkanı ile tanışan olmadı daha. Avukatmış. Genç bir arkadaşmış. Saadetli günler diliyorum da, biraz güneşe çık be kardeşim, yüzünü görelim!

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı sevgili dost Mehmet Dere’nin sesi soluğu çıkmaz oldu. Benim gibi yaşlanıp, reflekslerini mi kaybetti yoksa! İlçe başkanlarının gölgesinde kalanlardan biri de sevgili Dere…

Neyse… Devam ederiz ilerleyen günlerde.