Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eren, Türkiye geneli böbrek taşı rahatsızlığı görülme oranının yüzde 1 ile 13 arasında değiştiğini ve bu oranın Kahramanmaraş’ta yüzde 20 olduğunu söyledi.

Op. Dr. Mustafa Eren, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta hastalığın sık görülmesinin nedeninin ne havasından ne suyundan ne de toprağından olmadığını ifade ederek, "Tamamen bu bölgenin ırki yapısından kaynaklanıyor. Böbrek taşı ailesel bir geçişe sahiptir. Kahramanmaraş endemik bir bölgede olduğu için her 5 kişiden birinde bu rahatsızlığa rastlanıyor" dedi. Hastaların kendilerine ağrı, bulantı, kusma, idrarda kanama gibi şikayetleriyle geldiğini belirten Op. Dr. Eren, "Halk arasında böbrekte taş büyük olursa ağrı daha fazla olur gibi bir düşünce var ama böbrekteki taş çok büyük olduğu zamana herhangi bir şikayet vermeden de rastlanılıyor. Bazen çok büyük taşlar böbrekte hareket etmediği için ağrı yapmaz. Tedavi planı için hastaya öncelikle kan tahlili, idrar tahlili yapılması lazım. Sonrasında gerekli işlemler uygulandıktan sonra hastaya tanıyı koyuyoruz. Halkın en çok merak ettiği konu her taş ameliyat gerektirir mi? Burada taşın yeri, boyutu önemli. Her taş ameliyat gerektirmiyor. Son teknolojiyle birlikte tedavilerde kolaylık oluyor. Şehrimizde de teknoloji bakımından nimetlerden faydalanıyoruz. Tedavilerimizde yüzde yüze kadar başarı sağlıyoruz" diye konuştu.

BÖBREK TAŞINDAN KURTULMAK İÇİN BOL BOL SU TÜKETİLMELİ

Böbrek taşı rahatsızlığından kurtulmak için ise bol bol su tüketilmesini öneren Eren, şöyle devam etti: “Kişinin su tüketmesi böbrekteki taş olma oranını düşürüyor. İçilen suyun iki katına çıkarılması böbrek taşının görülmesini yüzde 86 oranında azaltıyor. Kişilerin hekime gelmeden yapabileceği en iyi şey su içmesidir. Bu konuda tüketilen birçok ilaç var ama bu doktor kontrolünde olmalıdır. İnsanların sürekli masa başı iş yapmaları, hareket alanlarının kısıtlaması görülme oranını arttırıyor. Her yıl bu hastalığın görülme oranı artıyor. İçilen biranın taşı düşürüyor diye söyleniyor ama biranın tek başına böyle bir etkisi yok. İçilen bira sadece idrar miktarını arttırıyor. O yüzden tanı düşmesi için zemin hazırlıyor”

İHA

Editör: Mahmut Beyaz