Trafik sigortası primlerinin son zamanlarda neredeyse iki katına çıkması taksicileri isyan ettirdi. Kahramanmaraş'ta yıllardır taksicilik yapan Fatih Kardeş sigorta pirimlerinden dolayı mağdur olduklarını dile getirdi.

Taksicileri isyan ettiren zorunlu trafik sigortasında primlerin iki katına çıkması Türkiye’nin dört bir yanında gösterilen tepkiler Kahramanmaraş'ta da sürüyor. Zorunlu trafik sigortasına yapılan zamlara karşı tepkilerini dile getiren taksici Fatih Kardeş,zorunlu trafik sigorta poliçelerini ödemede zorlandıklarını belirtti.

Mağdur olduklarını söyleyen Kardeş, “Kahramanmaraş'ta zaten taksi kültürü yok. Büyük şehirlerde ticari taksiler para kazanıyor belki ama Kahramanmaraş'ta doğru düzgün para kazanan inanın hiç yok. Sabahın erken saatlerinde işe gidiyorum. Ama sabah saat 6’dan öğlen 2 ya da 3’e kadar kazandığım para 15 lirayı geçmiyor. İşin en iyi olduğu günlerde bile kazancım 50 TL yi bulmaz" dedi.

TAKSİCİLER İSYANDA

Taksiciliğin Kahramanmaraş'ta zor günler geçirdiğine işaret eden Kardeş şöyle dedi: "Gün oluyor durakta 2 işe zor gidiyoruz. Aracımın kaskosu 5 bin 850 liraya çıktı. Sigorta desen başını almış gidiyor. Bunlar az rakamlar değil bizim bütçemizi zorlayan rakamlar. Ben kazandığım bu parayı ekmek parasına mı vereyim? Elektrik, su parasına mı vereyim? Sigortaya mı vereyim? Ticari taksinin vizelerini mi yatırayım? Yetkililerden özellikle bu sigorta zammına bir ‘Dur’ demelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Araç sahipleri olarak sigortadan dolayı çok mağdur olduklarını sık sık gündeme getiren Kardeş, Sigorta primlerinde kredi kartına da 3 taksit yapıyorlar. Ama ödeyemediğimiz zamanlar oluyor. Kahramanmaraş'ta taksi kültürü yok. Toplu taşıma da dolmuşlar halk otobüsü oldu. Büyükşehirlerin geneline bakarsak dolmuşa binen vatandaş elinde ancak bir poşetle binebiliyor. Ama Kahramanmaraş'ta dolmuşcu 3 valizle bile yolcu alıyor. Durum böyle olunca taksici kimi götürecek" dedi.

ÖĞRENCİLER TAKSİ KULLANMIYOR

Kente yabancının çok az sayıda girdiğini ifade eden Kardeş, "Kahramanmaraş'ta taksiyi en çok kullanan kesim işi acil olan kişiler. Öğrenciler neredeyse hiç kullanmıyor. Taksinin en yoğun kullanıldığı saatler 19'la gece 02-03 saatleri arası. Bizim şehrimizin kültüründe taksi gece kullanılıyor. Bir taksici günde 10 lirayla da dönebiliyor. Hiç siftah bile yapamadan günü bitirebiliyor. Biz taksiciler olarak Büyükşehir Belediyesinden ve zabıta ekiplerinden vatandaşların 2-3 valizle dolmuşa binmesi konusunda yardım bekliyoruz. Bu konuda biz taksiciler olarak mağduruz. Sigorta primiyle alakalı olarak yetkililerden fiyatların düşürülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

ZORUNLU SİGORTA HANGİSİ?

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluksigortası ya da kısaca trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu uyarıncayapılması zorunlu olan sigorta. Herhangi bir kaza durumunda "karşıtarafın" malına veya canına verilen hasarı -kabahat oranına bağlı olarak-kısmen veya tamamen karşılar. Trafik Sigortası, Türkiye’deki en yaygın sigorta türlerindenbiridir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince karayoluna çıkan tüm motorluaraçlar tarafından yaptırılması zorunludur.[1] Polis kontrollerinde araçlardabulunması beklenen belgelerden biri, trafik sigortası poliçesidir. Trafik Sigortası bir sorumluluk sigortasıdır ve karayolundaseyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararları karşılar.Aracı işleten kişinin kendi aracına veya kendi kendisine vereceği zararlarıkarşılamaz, Kasko sigortasının yerine geçmez. Trafik sigortası, manevi tazminattaleplerini de karşılamaz. Trafik Sigortasında sigortalı kişi, Karayolları TrafikKanunundaki tanım uyarınca işletendir. Türk hukukunda aracın işleteni araçsahibi olabileceği gibi uzun süreli kiralama yapan kişi gibi araç üzerindeönemli menfaati olan başka bir kişi de olabilir. İşleten kişi olan sigortalınınadı poliçe üzerinde belirtilir.

 ZORUNLU TARİFEYE BAĞLI

Trafik sigortası, zorunlu tarifeye bağlıdır. Teminat sınırıve tavsiye niteliğindeki tarife primi Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenirve yayımlanır. 2009 yılından itibaren teminatlar değil ama, ödenecek primlerkonusunda sigorta şirketleri serbest bırakılmıştır. Prim, aracın türü(otomobil, motosiklet, otobüs, vs.), ticari olup olmaması, kayıtlı olduğu ilgibi bazı etkenlere bağlı olarak değişir. Normalde bir yıl süreyle düzenlenir,primi peşin ödenir. Trafik sigortası poliçesi, aynı zamanda makbuz yerinegeçer.
MÜCAHİT DALKARA

 

 

Editör: Mahmut Beyaz