Zorunlu trafik sigortası yenileyenler büyük zamlarla karşılaşıyor. Üst üste yapılan düzenlemeler vatandaşa zam olarak döndü. Trafik sigortalarında 1 Haziran’da başlayan yeni dönem, primlerin tavan yapmasına neden oldu.

İki yıl önce aracına 200 liraya trafik sigortası yaptıran vatandaş artık yaklaşık bin TL ödüyor.Kahramanmaraş’ta hizmet veren Sigorta şirketi sahibi Adem Demircan ile yaptığımız röportajda yapılan düzenlemelerin ’eşdeğer parça’ kullanımıyla yapılan onarımlar ve kazalardaki aracın değer kaybından doğan zararlar da artık sigorta kapsamına alındığını belirtti. Kahramanmaraş’ta 2014 yılında ölümlü trafik kazalarının tavan yapmasının da bu fiyat artışında payı olduğunu ifade eden Demircan, “Sigorta kapsamındaki genişletme ise primlere direkt yansıdı. Düzenlemeden sonra Zorunlu Trafik Sigortası 2 yılda 10 kat zamlanmış oldu. Yani 2013’de 100 liraya sigorta yaptıran vatandaş 2015’e gelindiğinde 1000 liraya ulaşan ücretlerle karşılaşıyor” dedi. Demircan vatandaşların böyle bir artışa hazır olmadığını ve fiyatı duyunca çok şaşırdığını belirtti.

FİYAT KARMAŞASI YAŞANIYOR
Geçtiğimiz yıl 498 liraya zorunlu trafik sigortası yaptıran vatandaş bu yıl 1386 liraya sigorta yaptırmak zorunda kalıyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl 260 lira olan 1989 model Doğan marka aracın sigortası yapılan düzenlemelerden sonra en aşağı fiyatla bin 7 liraya çıktı. Araç sahibi Ahmet Gümüştokat fiyatı görünce şok oldu. Aynı araç 2012’de ise 185 liraya trafik sigortası yaptırabiliyordu. Otomobili sigortasız olduğu için trafiğe çıkamadığını belirten bir başka vatandaş Yılmaz Delibıçak ise 1991 model Doğan marka aracına bin 24 lira çıkan sigorta bedelini ödemeyeceğini söyledi. “Otomobili satsam 5 bin lira etmez “diyen Delibıçak, fiyat artışının normal bir artış olmadığını ifade etti.

“ZORUNLU OLMASA KİMSE SİGORTA YAPTIRMAZ”
Hatırlanacağı gibi iki yıl önce aracın kayıtlı olduğu şehir, araç sahibinin yaşı ve sigorta geçmişine göre trafik sigortası yapılmaya başlandı. Bu düzenleme ile primler yüzde 50’ye yakın artmıştı. Adem Demircan Kahramanmaraş’ın Türkiye ortalamasına göre fiyat bakımından ortalarda olduğunu söyledi. Doğu illeri ve İstanbul’un zorunlu sigorta için çok yüksek bedel ödediğini belirten Demircan, özellikle ticari araçların zorunlu sigorta bedellerinin 15 bin liraya kadar ulaştığını söyledi. Zorunlu olduğu için vatandaşın sigorta yaptırdığını ifade eden Demircan, herkesin en ucuz fiyatı aradığını ifade etti.

Aynı zamanda otomotiv teknikeri olan Adem Demircan, Sigorta şirketleri arasındaki rekabet aracını sigortalacak vatandaşların çok farklı fiyat politikalarıyla karşılaşmasına da neden olduğunu söyledi. Demircan; “Aynı araç için şirketlerin teklif ettiği fiyatlar arasındaki fark beş kata kadar çıkabiliyor. Örneğin, bir firma araca 485 lira fiyat verirken, başka bir firma ise aynı araca 1386 lira 98 kuruş fiyat verdi. Biz Demircan Sigorta olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hizmet veren 15 kadar sigorta acentesiyle ortak çalışıyoruz. Gelen müşterilerimizin bilgilerini bu acentelere iletip fiyat talep ediyoruz. Müşterimize en ucuz fiyatı veriyoruz” dedi.

AYNI ŞİRKETTEN FARKLI FİYAT
Vatandaşın kafasını karıştıran uygulama bununla da sınırlı kalmıyor. Aynı şirkete bağlı acenteler bile çok farklı fiyat tekliflerinde bulunabiliyor. Aynı araç için, aynı sigorta şirketine bağlı bir acente 808 lira 51 kuruş fiyat verirken, bir başka acente 906 lira 4 kuruş fiyat teklif etti.

Yaşı genç olan gençlerin sigorta bedellerinin çok yüksek çıktığını ifade eden Demircan; “ Gençlere kaza yapma olasılığı yüksek olması nedeniyle yüksek sigorta fiyatları uygulanıyor. Hele bir de genç vatandaş ilk arabasını almışsa en aşağı bin 500 lirayı gözden çıkarmalı dedi.
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz