Özel bir mekânda düzenlenen programa; Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya’nın yanı sıra AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ile çok sayıda çiftçi ve basın mensubu katıldı. Programda konuşan Milletvekili İmran Kılıç, insanlığın var olduğu ilk günden bu yana çiftçiliğin de var olduğunu ve dolayısıyla çiftçiliğin çok önemli bir meslek olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın toprak açısından çok geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Kılıç, “Elbistan, Afşin, Ekinözü, Göksun, Geben, Aşağı Andırın, Maraş ovası, Türkoğlu ve Pazarcık ovalarımızın bütününde çalışmalar var. Araziler her ne şartlar olursa olsun 20 dönümden aşağı, bahçelerde 5 dönümden aşağı bölünemeyecek, bunlar bölünmüşse usulünce birleştirilecek” dedi.

OVALARIMIZIN BÜTÜNÜNDE ÇALIŞMALAR VAR”
Kılıç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçilik insanlıkla başlamış insanlık tarihinden süregelen günümüzde de devam eden bir meslektir ve çiftçilik için olmazsa olmazlarımız vardır. Toprak, su, çiftçi, alet, ekipman, organizasyon ve devletin destekleri. Kahramanmaraş’ımız toprak açısından çok geniş bir coğrafyaya sahip. Türkiye’de 46 milyon dönümü aşkın topraklarımızın son 30 yılında 3,5-4 milyon dönüm arazimiz korunamadı. Şehrin yapımıyla, baraj yapımıyla, sanayi kurulmasıyla, yollarla bu kadar milyon dönüm topraklarımız gitti. Hâlbuki telafisi olmayan 2 madde toprak ve sudur. Giden gittikten sonra şu anda Türkiye’miz her sahada kendine geldiği gibi bu alanda da kendisine geldi ve toparlandı. Türkiye’de 200’ü aşkın büyük ovamızda Kahramanmaraş’ımızın da bütün ovalarında ovalarımız koruma altına alındı. Eskiden belediyelerimizin mücavir alanında şehir planına girenler girmiştir ama onun dışında yeniden hiçbir adım toprağımız bundan sonra yapılaşma için heder edilemeyecektir. Aynı zamanda arazilerimizde arazi toplulaştırma çalışmaları başladı. Elbistan, Afşin, Ekinözü, Göksun, Geben, Aşağı Andırın, Maraş ovası, Türkoğlu ve Pazarcık ovalarımızın bütününde çalışmalar var. Araziler her ne şartlar olursa olsun 20 dönümden aşağı, bahçelerde 5 dönümden aşağı bölünemeyecek, bunlar bölünmüşse usulünce birleştirilecek. Şu anda Ekinözü ve Elbistan’da ekiplerimiz çalışıyor. Kahramanmaraş ovamızdaki arazi toplulaştırması çalışması da şu anda proje bazında devam etmektedir. Bu çok önemli bir durumdur. Yani Türkiye geneli arazilerimizin ve Kahramanmaraş geneli arazilerimizin korunması ve mevcut arazilerimizin üzerinde çiftçilik yapılanabilir hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü traktör girmiyor, biçer hiç dönmüyor.”

YILLIK 100 İLA 120 MİLYON TL DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPIYORUZ”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise tarımın içinde olmaktan son derece mutlu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Çocukluğumdan beri köyde tarım ve çiftçilikle uğraşan birisinin yanı sıra meslek hayatımda görevim gereği çiftçilerle uğraşan birisi olmaktan son derece mutluyum. İyi ki bu işi yapıyorum iyi ki mesleğim ziraat mühendisi ve iyi ki tarım teşkilatında çalışıyorum. Biz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak her zaman hükümetimizin programlarını sizlere ulaştırma noktasında tüm ilçe müdürlüklerimiz bütün personellerimizle birlikte azami gayret içindeyiz. İşte bu gayretin vesilesi sizlerin Kahramanmaraş ilinin çalışkanlığı kenti tarımsal çeşitlikle ve tarımsal üretimde önemli noktalara getirdi. Kahramanmaraş ili olarak toplam tarımsal hasıla bakımından bitkisel, hayvansal üretim ve su ürünleri toplamı yaklaşık 4 milyar yıllık hasılamız mevcut. Bu ilin ekonomisi açısından çok önemli bir rakam. Bunun yanında biz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak ta yıllık 100 ila 120 milyon TL arası değişen miktarlarda Kahramanmaraş çiftçisine doğrudan destekleme ödemesi yapıyoruz.”

DÜNYANIN GIDA İHTİYACI HİÇ BİTMEYECEK”
Dünyanın gıda ihtiyacının hiç bitmeyeceğini anlatan Emiralioğlu, “Bunun yanında bizim bakanlığımız kırsal kalkınma desteklenmesi yatırımları programı ve tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumumuz aracılığıyla kente tarımsal sanayi tesisi kuruluyor. Bunlar hem çiftçilerimizin bölgemizde doğru üretim tekniklerini hem de yatırımcımızın doğru alanlara doğru yatırımlar yaptıklarının en önemli göstergeleridir. Biz çiftçiler olarak üretmeye mecburuz. Çünkü dünyanın gıda ihtiyacı hiç bitmeyecek. Çiftçilik, tarım, ziraat dünyanın hiçbir zaman bitmeyecek en önemli mesleğidir. Çünkü bizim gıda ihtiyacımız hiçbir zaman bitmeyecek. Tabii sorunlarımız var. Üstü açık bir iş yapıyoruz. Zaman zaman her şey yolunda da gitse bile doğal afetlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunlar bu işin zorlukları. Bütün ticari alanlarda olduğu gibi çiftçilikte de bir takım riskler ve problemler mevcut. Kahramanmaraş’ta tarım sigortalarında biz Türkiye’de 4’üncü sıradayız. Çiftçimiz sigorta konusunda iyi ama yeterli değil. Bizim en önemli tavsiyemiz tarım sigortasına daha çok ehemmiyet verilmesidir. Yine Kahramanmaraş ili 2013-2017 yılları arasında hayvansal üretim değeri bakımından en fazla üretim gerçekleştiren il oldu. Bu da ilimizin çiftçilerinin üreticilerinin yaptıkları gayretten kaynaklı bir başarıdır” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİMİZ 81 MİLYON ÜLKE NÜFUSUMUZU BESLEMEKTE”
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya’da, “Tarım Türkiye’de modası geçmeyen tek sektördür. 1984 yılından bu yana 14 Mayıs tüm dünyada Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Çiftçimiz 81 milyon ülke nüfusumuzu beslemekte, ülkemizin gelişiminde, üretimi çeşitlendirmesinde, refah seviyesinin yükselmesinde, sağlıklı ve güvenli gıda temininde her türlü zararlı ve olumsuzluklara karşı alın terini dökerek tarladan sofralarımıza en güzel ürünleri yetiştirip göndermektedir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz