Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Geyik, "Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinde en önemli olan şey sulama ile birlikte toplulaştırmayı yapmak, çünkü toplulaştırma ile birlikte yaptığınız takdirde bir çok kamulaştırmaya ödeyeceğiniz parayı kamu kesintisinden ve hazine arazisinden gideriyorsunuz” dedi.

 

Geçtiğimiz aylarda yapılan Kongre ile yeniden Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanlığına getirilen Mehmet Geyik, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Basın Mensupları ile biraraya geldi.

Basın toplantısına yönetimini tanıtarak başlayan Başkan Mehmet Geyik, 5. Dönemde Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş şubesi olarak meslektaşlarımıza iyi koşullarda çalışma ortamı yaratılması, istihdam ve mesleki konulardaki sorunların tespiti ve çözümü adına Mesleki Faaliyetler, Teknik ve Bilimsel Çalışmalar, Panel Konferans ve Sempozyum Etkinlikleri, Kurum ve Kuruluşlar İle Ortak Çalışmalar, Mesleki Denetim, Sosyal Etkinlikler gibi birçok çalışma yaptıklarını söyledi.

 

'BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ'

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi'nin 791 üyesi ile en büyük sivil meslek kuruluşlarından birisi olduğunun altını çizen Geyik, " Üyelerimiz tarım sektörünün her alanında şehrimize hizmet etmektedir. Gönülllük esasına göre çiftçilerimize yerinde uygulama yaparak seminerler veriyoruz. Kahramanmaraş birçok ürünün yetiştirildiği önemli tarım şehirlerinden birisidir. Kahramanmaraş 366 bin hektar tarım alanına sahip, bu alanların yüzde 30’u sulanabilir veya 1. derecede sulamaya açılacak alanlardandır. 1. Sınıf tarım arazilerimizi kaybediyoruz, bütünsel koruma anlayışına uygun şekilde İlimizde öncelikle; Büyük ‘ova koruma alanları’belirlenmeli, bakanlığa sunularak, büyük ova koruma alanı statüsü kazandırılmalı, böylece bu ovalarla ilgili gelebilecek tarım dışı amaçlarla arazi kullanım teklifleri İl Toprak Koruma Kurulu tarafından değil Bakanlar Kurulunca değerlendirilmelidir. 5403 Sayılı Toprak Koruma ve arazi Kullanım Yasası’nın 13. Maddesinde yer alan istisnalar daraltılmalı, tarım arazisinin amaç dışı kullanımına olanak tanıyan ‘KAMU YARARI’ kavramı açıklığa kavuşturulmalıdır" dedi.

 

'BİR AN ÖNCE ALT YAPI SORUNUNUN GİDERİLMESİ LAZIM '

Kahramanmaraş'ın tarımsal alt yapı sorunu olduğunu ifade eden Geyik sözlerini şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş'ta arazi hisseleri küçüklüğü, küçük işletmecilik, işletme ölçeği bu Kahramanmaraş'ın en büyük tarımsal sorunu. 1961 yılında toplulaştırma işlemi Türkiye'de başlamış ancak Türkiye'de en geri kalmış il Kahramanmaraş bu noktada geri kalmışız. Narlı ovası ile Türkoğlu ovasında 45 bin hektarlık toplulaştırma işlemi 4 yıldan buyana devam ediyor, 55 bin hektar kuzeyde Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Elbistan ovası Afşin, Göksun ve Ekinözü diye bu ova ama adını Elbistan ovası olarak adlandırabiliriz. 55 bin hektardaki toplulaştırma ihalesi iptal oldu. Bu ihalenin acilen hemen yeniden yapılması gerekiyor. Aciliyetinin sebebi ise Adatepe sulama barajı faaliyete geçti, DSİ sulama kanalı ihalesini yapıyor, bir yandanda kamulaştırıyor. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinde en önemli olan şey sulama ile birlikte toplulaştırmayı yapmak, çünkü toplulaştırma ile birlikte yaptığınız takdirde bir çok kamulaştırmaya ödeyeceğiniz parayı kamu kesintisinden ve hazine arazisinden gideriyorsunuz. Bir an önce bu alt yapı sorununun giderilmesi lazım. Onun dışında da 6 bölgede Dulkadiroğlu, Andırın, Yeşilova, Sisne, Afşin Karakuz bunlarıda saydığımızda 66 bin hektar etüde hazırlanmış 4 tanesinin etüdü hazır Ankara'ya gönderildi. Toplam 166 hektar ediyor, eğer bunun hepsi biterse alt yapı ve arazi toplulaştırması olarak Kahramanmaraş hak ettiği yere gelecektir.”

Basın toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerinin de çeşitli sorulara verdiği cevaplarla sona erdi.

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYE:

1- MEHMET GEYİK Başkan

2- MUSTAFA KIRBAŞ II. Başkan

3- İBRAHİM GÜL Sayman

4- MUSTAFA KULOTU Yazman

5- ZİYA DUMLUPINAR Üye

6- YASEMİN KEÇECİOĞLU Üye

7- DURDU GÜRBAK Üye

 

Editör: Mahmut Beyaz