Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, operasyonun simgesi haline gelen zeytin dalı ile hem Türk askerinin yanında olduğunu belirtmek hem de operasyonda şehit düşen askerlerin anısına zeytin fidanı dikilmesi amacıyla Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından fidan dağıtıldı. 150 bin adet zeytin ve 60 bin adette ceviz fidanının dağıtıldığı programa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’da katıldı.

İNSANLARIMIZIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK”

Törende konuşma yapan Vali Vahdettin Özkan Kahramanmaraş’ta emektarların, alın terini döken çiftçilerin öncülük etmiş olmasından memnuniyet ve gurur duyduğuna vurgu yaparak, “Kültürümüzde, geleneğimizde çok önemli bir yeri olan zeytin ağacı ve bunun yetiştirilmesi, bunun geliştirilmesi, bunun ticaretinin, sanayicisinin üretiminin geliştirilmesi hem şehrimiz acısından hem insanlarımız acısından hem de ülkemiz açısından çok önemli bir husus. Bu yönüyle Büyükşehir belediyesini tebrik ediyorum. Böylesine güzel bir faaliyeti bir icraatı hemşerilerimize böyle bir imkânı sundukları için. Bildiğiniz gibi insanlarımız sosyal refah seviyesinin yükseltilmesi her insanımızın amacı, şehrimizin hedefleri arasında milli hedeflerimizin arasında. Devletimiz, hedeflerimiz bu konuda almış olduğu tedbirlerle Anadolu’nun dört bir yanında kırsalda da yaşam kalitesini artırma stratejisini benimsemiş ve bu stratejiyi uygulamak için her birimize belli görevler terfih edilmiştir. Bu görevleri çok güzel bir şekilde Kahramanmaraş’ta emektarlarımız, alın terini döken siz çiftçilerimizin buna öncülük etmiş olmasına büyük bir memnuniyet ve gurur duyuyoruz. Gerçekten Kahramanmaraşlıların özellikle çiftçilerin, emektarlarımızın alın terini esas alarak hem sanayimizin lokomotifi olmuşsunuz, sermaye birikimi yapmışsınız ve buğun de şehirde ki yaşam kalitesini kırsal alanda da inşa etmek ve bunu insanlarımıza sunma açısından öncülük yaptınız. Tarım bakanlığımız başta olmak üzere hükümetimizin değişik bakanlıklılarının özellikle insanlarımızın yaşam kalitesini artırmak, sosyal refah sevisini artırmak için eğitimden, ulaşıma bütün alt yapı hizmetlerine çok nitelikli bir şekilde veriyor” dedi.

İMKÂNLAR İYİ ŞEKİLDE KOORDİNE EDİLİYOR”

Özkan, “Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bütün ilçe belediyelerle beraber aynı zamanda merkezi iradeler imkânlarıyla mahalli idarelerin imkânlarına çok iyi bir şekilde koordine ediliyor. Sizlere hem hizmet olarak hem kaynak olarak hem faaliyet olarak bunların çok iyi koordine edilmesiyle bu faaliyet çok verimli olabilmektedir. Kırsal kalkınma planları yaptık ve bu kırsal kalkınma planları kâğıtlara konulacak planlar değil. Aynı zamanda tüm ilçelerimizde her mahallemizde hem kırsal yerleşim birimlerimizde hangi faaliyet, hangi icraat, hangi ürün en yerinde yetiştirilmesi, en yerinde olan faaliyettir bunları tespit ettik. Bunları belediyelerimizle koordine ettik ve projelendirip bugün olduğu gibi çiftçilerimizle bu imkânları paylaşıyoruz. Bu faaliyeti başta Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye çalışanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarımızın temsilcileri ve meslek kuruluşlarını, çiftçilerimize böyle icraatları, bu projeleri gündeme getirdiğiniz ve uyguladığınız için sizlere teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

İNSANLARIMIZIN DAHA SAĞLIKLI YAŞAMASI İÇİN HERKESİN BAHÇESİNDE ZEYTİN AĞACI OLSUN İSTİYORUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise yaptığı konuşmada, “Şuan çok mutlu olduğumuz bir an. Çok önemli bir icraat yaptığımızın inancındayım. Zeytin çok önemli bir bitki. Ülkelerin ekonomisi için, ailelerin ekonomisi için, geleceğimiz için çok önemli bir ürün zeytin ağacı. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çok önemli çalışmalar yapmaktayız. Kahramanmaraş da bugünkü dağıttıklarımızla beraber 350 bin adet zeytin fidesi dağıtmış olacağız. Kahramanmaraş’ta toplamda 3 milyon civarı zeytin fidesi var. Her yıl dağıtımımız devam edecek. Gelecek yılda 150-200 bin bandında dağıtmaya devam edeceğiz. Bu yıl gelen taleplerin hepsini karşıladık. Yüzde 60’ını Büyükşehir belediyesi karşılamakta, yüzde 40’ını ise vatandaşımız karşılamaktadır. Özellikle İspanya başta olmak üzere bazı Kuzey Afrika ülkeleri zeytinden çok önemli gelir elde etmekte. Çok önemli derecede ihracat yapmaktalar. İnsan sağlığı açısından da zeytin çok önemli. Türkiye ekonomisini güçlendirmek için bu konuda daha çok ihracat yapmak için insanlarımızın daha sağlıklı yaşaması için herkesin bahçesinde zeytin ağacı olsun istiyoruz” dedi.

ZEYTİN AĞACI DİKMEK MİLLİ BİR GÖREVDİR”

Kahramanmaraş zeytin bahçeleri yönünden 6.sırada ve biz Kahramanmaraş’ı ilk sıraya getirme gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Erkoç, “ Hükümet kırsal kalkınma projeleriyle Zeytinyağı fabrikalarına destek vermekte ve şuan itibariyle Kahramanmaraş’da yaklaşık 20 bin ton zeytinyağı kapasitesine ulaşılmış durumda. Bu yeterlimi? Yeterli değil. Bu daha da artacak. Belediye olarak valimizin ’de başkanlığında bir organize sanayi bölgesi, gıda sanayi organize bölgesi planlamamız var. Orada da zeytinyağı fabrikası yağı fabrikalarına ve işletmelerine ayrıca bir yer ayıracağız. Sadece zeytine de destek vermiyoruz. Ceviz ağacı dağıtıyoruz. Çilek fidesi dağıttık. Kırsalda sulamam kanalları yapıyoruz il genelinde. Bu sene biber fidesi dağıtacağız 1,5 milyon adet. Göksu’na soğuk hava deposu yapıyoruz. Her alanda çalışmaya devam ediyoruz. Barajlarımızı temiz hale getirme gayretimiz var. Arıtma tesisleri yapıyoruz. Bununla da barajlarımızdaki balıkçılık çok önemli derecede artacak. Artık balıkçılıkta Kahramanmaraş’ta önemli bir gelir kaynağı hale gelecek. Meralarla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Küçükbaş hayvancılığı güçlendirmek için meralara erişimi daha kolaylaşacaktır. Tarım il müdürlüğüyle birlikte bu çalışmalarımızda devam etmekte planlamalarımız. Kahramanmaraş’ın önemli bir kırsal nüfusu var. Buraların alt yapısı, üst yapısını tamamlayarak buralarda ki ekonomiyi de güçlü hale getireceğiz. Sadece aile ekonomisine değil, Türkiye ekonomisine, Kahramanmaraş ekonomisine çok önemli katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fidan dağıtımına geçildi ve Kahramanmaraş Valisi  Vahdettin Özkan, Hartlap Mahallesi’nden Ökkeş Çelik’e, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç Çakırdere Mahallesi’nden Mustafa Pınar’a, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir  Ilıca Mahallesi’nden Mustafa Kaçamaz’a, İl Jandarma Komutanı Cafer Öz Döngele Mahallesi’nden Yasin Alıç’a, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci Bulutoğlu Mahallesi’nden Oğuz Gürbak’a, Ziraat  Odası Başkanı  Mehmet Çetinkaya Bulanık Mahallesi’nden Hanifi Karakış’a, Tarım İl Müdür vekili Mustafa Bozkurt Kazanlıpınar Mahallesi’nden Kadir Çamkömürü’ne, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen Alibeyuşağı Mahallesi’nden Halil Akdaş’a, AK Parti Dulkadiroğlu İl Başkanı Ömer Bilal Oruç Debgici Elmalar Mahallesi’nden Doğan Çolak’a AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel Baydemirli Mahallesi’nden Cuma Ali Açıkgöz’e, Onikişubat Muhtarlar Dernek Başkanı Ramazan Gürbak Hamza Tekçe’ye fidanlarını verdiler.

Haber: Fazilet Çomruk


 


 

Editör: Mahmut Beyaz