Anadolu, değişik kültürlerin etkisi ve farklı coğrafyalardan yaşanan göçlerle zengin bir mutfak kültürü ve lezzet haritasına sahip. Ülkemiz insanı, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip topraklar üzerinde yaşıyor. Geçmiş yıllarda Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu zengin mutfak kültürüyle ilgili olarak tüm illeri kapsayan bir çalışma yaparak Türkiye’nin lezzet haritasını çıkarmış ve pek çok ilin sahip olduğu çok sayıda yiyecek haritada yer bulmuştu.

LEZZET HARİTASINDA GERİDE KALDIK
ATO tarafından yapılan çalışma sonucu bölgeler arasında İç Anadolu 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer almış, Doğu Anadolu 425 çeşit ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin de önüne geçmişti. Öte yandan çeşitlilik açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına Gaziantep’in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştı. Açıklanan listede Kahramanmaraş; dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa ve ravanda ile 13 çeşit yemek kültürünün öne çıktığı belirtilmişti.

TURİZMİN YENİ ROTASI GASTRONOMİ
Geçmişin, deniz, kum ve güneş merkezli tatil anlayışı, son yıllarda doğa ve tarihe yönelmiş, bu yaklaşımla birlikte tur şirketleri de başta Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri olmak üzere değişik bölge ve şehirlere yönelik turlar düzenlemeye başladılar. Doğayla ve tarihle buluşan turistlerin, gezdiği ve gördüğü şehirlerin yöresel lezzetlerini de merak ettikleri ve tatmak istemeleri sebebiyle şehirler gastronomi alanında da yarışır hale geldiler.   

       

EN ÖNEMLİ EKSİKLİK TANITIM
Tanıtım noktasında birçok alanda geride kalan Kahramanmaraş, kendine özgü yöresel tatları ulusal ve uluslararası alanda tanıtmakta eksik kalıyor. Gastronomi anlamında 100’ün üzerinde çeşitli yöresel tatları bulunan Kahramanmaraş’ın yine en önemli sorunu bu ürünleri yeterince ve asıl mecralara ulaştıramamak.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz