Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından bir iletişim aracı olarak radyonun önemine değinmek ve uluslararası radyo yayıncıları arasındaki etkileşimi artırmak için 13 Şubat Dünya Radyo Günü olarak ilan edildi. Bu kapsamda her yıl 13 Şubat Dünya Radyo Günü farklı temalarla kutlanıyor. Bu yıl Dünya Radyo Günü için belirlenen tema ise “diyalog, tolerans ve barış”. Bu yılın temasıyla radyocuların, göç, kadına karşı şiddet ve yoksulluk gibi mevcut küresel sorunlara yönelik diyaloğu artırarak ve demokratik tartışmalara platform sağlayarak pozitif yönde adımlar atılması hedefleniyor. 13 Şubat Dünya Radyo Günü’nü ve radyonun önemini Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma gazetemize anlattı.

“TELEVİZYON GÖRSEL AMA RADYO İŞİTSEL”

13 Şubat Dünya Radyo Günü’nün tarihçesini anlatan Salma, “Radyo 1895 yılında icat edildi ve UNESCO tarafından radyonun hayatımızdaki önemini anlatmak için 13 Şubat'ı dünya radyo günü ilan etti. Radyo iletişim araçları içerisinde Türkiye'de 1927'dan bu yana yıllardır hayatımızda olan bir olgu. En güzel taraflarından biriside televizyon gibi direk izlemen gereken bir şey olmadığı için radyo dinlerken araba sürebiliyorsun, cep telefonundan dinlerken işine gücüne bakıyorsun, evinde dinlerken işini gücünü yapabiliyorsun. Televizyondan ayrı gördüğümüz yanlarından birisi daha malum televizyon görsel ama radyo işitsel. Birincisi radyo yayınlarının olmazsa olmazı işin içerisinde mutlaka müzik var onun yanında yayıncılar var. Her birinin kültürü, sosyalitesi, yaşam tarzı, eğitimi farklı ve arkadaşlarımız yarı zamanlı olarak çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın anlattıkları ve hayata bakış açılarıyla programlar şekilleniyor. Programlar şekillenirken dinleyenler insanlarda gerek kendilerinden bir şeyler bulma gerek ben niye açıdan bakmamışım olaya tarzındaki yaklaşımlarıyla radyocunun dünyasına konuk oluyorlar” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ'TA 1 NUMARA OLMA HAYALİYLE KURULDUK”

Yayıncıların dinleyinlerin hayatlarına çok kolay bir şekilde girip çıkabildiğine dikkat çeken Salma, Radyo Fresh’i Kahramanmaraş’ta bir numara yapma hayaliyle kurduklarını belirterek, “Radyoyu açtığı zaman frekansı 99.0'a getirdiği vakit hayatlarına doluyoruz. Kapattıkları an uçmuş gitmişiz. Yani hayatlarında olmamızda çok kolay çıkmamızda çok kolay. Biz buna değer veriyoruz. Çünkü halkımızın bize teveccühü bize sevgisi yıllardır devam ediyor çok şükür. Kahramanmaraş'ta 1 numara olma hayaliyle kurulduk ve yaklaşık 18 yıldır da bu yolda çok emin adımlarla ilerliyoruz. Radyo Fresh 2001 yılında kuruldu ve dile kolay 18 yıl olmuş. Bu 18 yıl içerisinde de ilk Radyo Fresh'te yayına çıkan adam benim. Serdari saatler isimli programımızla yayın hayatımıza başladık öylede devam etti. Şimdide yöneticiliğini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“15 TEMMUZ’DA YAYIN YAPAN TEK RADYOYUZ”

15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin önlenmesinde radyonun önemli bir yerinin olduğuna dikkat çeken Serdar Salma, “Sosyal medyanın daha öncelikli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. O yüzden radyonun gerek bilinirliği gerek kullanılırlığı biraz aşağılara doğru iniyormuş gibi. Yalnız 15 Temmuz gibi çok önemli bir gecede Kahramanmaraş'ta yayın yapan tek radyoyuz. Radyonun gücünü medyanın gücünü televizyonun, gazetelerin haber alma organlarının gücünü 15 Temmuz gecesinde o elim olaya karşı duruşumuzu Radyo Fresh olarak sabaha kadar yayın yaparak gösterdik. Sabaha kadar yaptığımız yayınlar içerisinde de gerçekten kanaat önderlerini, Kahramanmaraş'ın ileri gelenlerini, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç'u, Sayın Mahir Ünal'ı, Hanefi Mahçiçek başkanımızı hepsini yayına aldık ve durumun ne olduğuna dair halkımızı bilgilendirdik. O yüzden radyo her ne kadar işte sosyal medya ve internet sonra televizyon sonra radyo gibi gelse de insanların farklı şeyler öğrenmek farklı sesler duymak farklı şarkılar farklı programlar duyabilmesi için en güzel kanallardan birisi” şeklinde konuştu.

“HALKIMIZI YÖNETENLERLE KÖPRÜ OLMA YOLUNDA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”

Radyo Fresh’in yayınları hakkında da bilgiler veren Salma, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biz Radyo Fresh'te sabahın 9'unda yayınımız başlıyor, gecenin 12'sine kadar canlı yayında arkadaşlarımız yayın yapıyorlar ve çok güzel şarkılar dinletiyorlar. Az önce söylediğim gibi farklı konulara temas ederek halkımızı gerek bilgilendirme gerek eğlendirme amaçlı programlar yapıyorlar. Bunun yanında her cuma benim moderatörlüğünü yaptığım Fresh Gündem isimli programımızda halkımızla büyüklerimizi buluşturuyoruz. Büyük dediklerimiz belediye başkanlarımız, bakanlarımız, milletvekillerimizi konuk ediyoruz. Fresh Gündem programıyla bu büyük isimleri ilk defa yaklaşık 4 yıl önce biz yayına almaya başladık. Fresh Gündem programımız seçim dönemlerinde daha da ağırlık kazanıyor. Artık onlarda alıştılar 3-4 ayda bir bize diyorlar ki; "ne zamandır da yayına çıkmıyoruz" bir başkanımız arıyor mesela yayına alıyoruz onları. Yani açıkçası radyonun Kahramanmaraş'taki önemini arttırdık. Şu anda AK Parti'nin yönetimdeki önemli isimlerinden Sayın Mahir Ünal'ı mesela 15 Temmuz gecesinde de canlı yayına aldık. İlk defa yayına çıktığı yerel radyoda Radyo Fresh oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç'un da ilk ve tek yayına çıktığı radyo Radyo Fresh'tir. O yüzden bununla da gurur duyuyoruz. Bundan sonrada özellikle seçim döneminde ve sonrasında da ilerleyen süreçte yine halkımızı yönetenlerle halkımızı buluşturma amaçlı bir köprü olma yolunda yolumuza devam edeceğiz. Radyo sevmeyenlerin sevmesini ümit ederek, bütün radyo severlerin 13 Şubat Dünya Radyo Gününü kutluyorum.”

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz