Fizyodeha ve Qualityfit Sağlıklı Yaşam Merkezi Diyetisyeni Zuhal Pak, yılbaşı tatilinde evde vakit geçirmek zorunda kalacak vatandaşlara ‘Dengeli beslenme’ çağrısı yaptı. Yılbaşı gecesi bireylerin kendilerini iyi hissettirecek yemekler seçmeleri gerektiğini belirten Pak, bu noktada limitlerin doğru belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

“BALIK TÜKETİN”
Pak, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Pandemi ile birlikte pek çok alışkanlığımız gibi beslenmemiz de çok değişti. Bu müşkül şartlar altında evde geçen sürenin artması, kaygı ve duygusal yeme ataklarının artması bununla birlikte hareketsizliğin artması ciddi kilo artışlarına ve sağlık problemlerine yol açmakta. Evde kalacağımız bu 3 günlük yılbaşı tatilinde bağışıklığı güçlü tutmak ve kilo kontrolünü sağlamak için içeriği zengin besinlerle, doğru ve dengeli beslenilmesi gerekmekte. Evde geçireceğimiz bu süreçte beslenmemizde yer vermemiz gereken önemli birkaç besinden bahsedecek olursak: Bunların başında balık geliyor. Zengin içeriğiyle balık, dışarıdan almamız gereken en önemli yağ ve protein kaynaklarını barındırıyor. Izgara ve fırın olarak tercih edeceğiniz balıkları, renkli renkli salatalarla yemeyi ihmal etmeyin. Bir diğer besin olarak beyaz yâda kırmızı lahana; sülfür içeriği yüksek olan bu sebze covid-19 a karşı bağışıklığı güçlü tutacaktır. Salatalarda, çorbada ya da yemeğini yaparak tüketebilirsiniz. Bunların yanında yemeklerimize katacağımız sarımsak ve soğan antiviral etkisiyle en güzel ilaç besinlerden olacaktır. Baharatlardan ise en sevdiklerimizden olan sumağı sofralarınızdan eksik etmeyin. Sumak, faydaları saymakla bitmeyen bitkiler arasında yer alır. Antiseptik olarak bilinen sumak, vücudun bakteri ve virüslere karşı mücadele etmesinde yardımcı olur.

PEKİ, YILBAŞI GECESİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın ve yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişip, kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; ince dilimlenmiş yağsız peynir ve grisini, diyet kraker ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir. Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçim olabilir. Yanında pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yememenizi ve çorba içmemenizi öneririm. Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir. Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Lezzetli gözüken ve yılbaşına özel olarak hazırlanmış olan birçok ikram aynı zamanda çok kalorili de olabiliyor bu nedenle içeriğinden tam olarak emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. Limitlerinizi kendiniz belirleyin. Sağlık, form ve mutluluk dolu yepyeni bir yıl diliyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz