Türkiye genelinde faaliyet gösteren siyasi partiler için en az 24 Haziran genel seçimleri kadar önemli olan yerel seçimlerde tarih yaklaştı. Resmi planlamaya göre herhangi bir değişiklik olmazsa Mart 2019’da gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için partiler sahaya inmeye başladı. Özellikle partilerinin genel merkezlerinden talimat alan genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve parti üyeleri, il il gezerek, hem bölgenin nabzını yokluyor hem de adaylarını belirliyor.

ANKET, KAMUOYU ARAŞTIRMASI VE YÜZÜ YÜZE MÜLAKAT BELİRLEYİCİ OLACAK
Seçim yarışına güçlü girmek için hazırlıklara olağanca hızla başlayan partiler, anket, kamuoyu araştırması ve yüzü yüze mülakat yöntemlerini deneyecek. Partilerin hangi ilde kimi aday göstereceği ise merak konusu.

AK PARTİ’DE YÜZ YÜZE İLETİŞİME AĞIRLIK VERİLECEK
AK Parti, belediye başkanı adayları için yerellerde ve parti içinde anket yapacak. İktidar cephesi, parti bünyesinde ve Cumhurbaşkanlığı'nda oluşturulan iki ekip ile adaylar üzerine çalışma yürütecek. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanlığına bağlı kurulan ekibin illeri tek tek gezeceği, belediye başkan adaylarına ilişkin raporu Genel Başkan Tayyip Erdoğan'a sunacağı kaydedildi.

CHP’DE ADAYLAR EKİM’DEN İTİBAREN AÇIKLANACAK
Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimler için milletvekilleri, belediye başkanları ve il başkanlarıyla ayrı ayrı toplantılar yapacak. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ekim ayından itibaren adaylarını kademeli olarak açıklayacaklarını söylemişti. Ayrıca Torun'un başkanlığındaki "hazırlık grubu" da bir yerel seçim bildirisi hazırlayacak.

MHP’DE VİZYON BELGESİ ELE ALINACAK
Milliyetçi Hareket Partisi’de ay içerisinde yapacağı MYK'da yerel seçimlere yönelik çalışmalar değerlendirilecek. Toplantıda vizyon belgesi ele alınacak, aday belirleme çalışmaları masaya yatırılacak.

31 MART 2014 YEREL SEÇİMİNDE NE OLMUŞTU?
31 Mart 2014 yerel seçimlerinde Kahramanmaraş’ta 684 bin 644 seçmen 2 bin 596 sandıkta özgür iradesini kullanarak seçimini yapmış ve Ak Partinin kalesi konumunda olan Kahramanmaraş, il genelinde yüzde 63 oy alarak 11 ilçede galip gelmişti. Milliyetçi Hareket Partisi ise yüzde 28 oy alarak, hiçbir belediyeyi kazanamamıştı. CHP ise Pazarcık’ı AK Parti’ye kaptırmış ancak Nurhak’ı elinde tutmayı bilmişti. Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinden Dulkadiroğlu, Türkiye rekoru kırarken Onikişubat ise yüzde 63 oy oranıyla büyük bir atılım yapmıştı. İddialı bir şekilde yerel seçimlere hazırlanan Milliyetçi Hareket Partisi Büyükşehir’de yüzde 28 oy almıştı. MHP’nin en iddialı olduğu Afşin’de ise bin 800 oyla seçimi AK Partiye kaptırmıştı. Elbistan’da da 3 bin 500 oy farkıyla yine AK Parti galip gelmişti.

İLÇELERE GÖRE OY İSTATİSKTİKLERİ
2014 yerel seçimlerinde
Büyükşehir: AK Parti % 58,8, MHP, % 30,25, yüzde CHP ise % 6,3
Onikişubat: AK Parti % 64,6 MHP % 29,2 CHP % 1,4
Dulkadiroğlu: AK Parti % 68,1 MHP % 21,3 CHP % 4,2
Elbistan: AK Parti % 46,9 MHP %43,3 CHP % 5,2
Pazarcık: AK Parti % 41,4 CHP % 40,9 MHP % 12,7
Türkoğlu: AK Parti % 59,3 MHP % 31,8 CHP % 3,3
Göksun: AK Parti % 49,6 MHP % 46,9 CHP % 2
Çağlayancerit: AK Parti % 42,4 MHP % 33,8 CHP % 22,5
Nurhak: CHP % 32,2 AK Parti % 29,1 MHP % 27,5
Andırın: AK Parti % 39,6 MHP % 38,2 CHP % 19,6
Afşin: AK Parti % 48,2 MHP % 45,1 CHP % 4,7
Ekinözü: AK Parti % 36,5 CHP % 33,7 Saadet Partisi % 24,1 MHP % 5,1

Buna göre Büyükşehir Belediyesi ile beraber toplam 12 belediyenin başkanı şu şekilde olmuştu;

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi-Fatih Mehmet Erkoç

Onikişubat Belediyesi-Hanefi Mahçiçek

Dulkadiroğlu Belediyesi-Necati Okay

Elbistan Belediyesi-Durmuş Küçük

Pazarcık Belediyesi-Yakup Hamdi Bozdağ

Türkoğlu Belediyesi-Osman Okumuş

Göksun Belediyesi- Hüseyin Coşkun Aydın

Çağlayancerit Belediyesi-Üzeyir Kızılseki

Nurhak Belediyesi-Ahmet Akkuş

Andırın Belediyesi-Baki Tezcan

Afşin Belediyesi- Mehmet Fatih Güven

Ekinözü Belediyesi-Nursi Çeleğen

VATANDAŞ NE DEDİ?
Manşet Gazetesi olarak Mart 2019 yerel seçimleri hakkında halkla yaptığımız röportajlarda büyük çoğunluk mevcut belediye başkanlarıyla yola devam edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Onikişubat’ta ikamet eden vatandaşlar Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in yaptığı hizmetlerden ötürü memnun olduklarını belirterek, seçimde oylarını Mahçiçek’e vereceklerini kaydettiler. Dulkadiroğlu’nda oturan vatandaşlar ise Başkan Necati Okay’dan oldukça memnun. Okay’ın yaptığı hizmetleri beğenen Dulkadiroğlu’lu vatandaşlar yeni dönemde Okay’ı yeniden görmek istediklerini belirttiler. Kahramanmaraş’ın lokomotifi Büyükşehir’de de genel görüş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un başarılı olduğu yönünde. Ayrıca vatandaşların beklentisi stadyum, TOKİ, kentsel dönüşüm, yol standartların yükseltilmesi ve altyapı iyileştirilmesi.

İşte Kahramanmaraş halkının yerel seçim beklentileri;

GENEL OLARAK ÇALIŞMALARDAN MEMNUNUM”

Mehmet Hanefi Dikici;

Genel seçimlerde oyumuzu kullanmıştı, doğru partiye oy verdiğimizi düşünüyorum. Yerel seçimler için de öncelikle ülkemiz için ve Kahramanmaraş için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin ve diğer merkez ilçelerdeki belediyelerimizin çalışmalarından memnunum. Zaten Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyoruz ve sandığa gittiğimizde ilk olarak onun dik duruşunu gözümüzün önüne getirerek oy kullanıyoruz. Ben genel olarak belediye başkanlarımızın çalışmalarından memnunum, ama daha güzel şeyler yapabilirler. Özellikle gençler hep diyor stadyum istiyoruz, bu yapılırsa çok iyi olur, onun haricinde de toplu konut yapılmasını istiyorum.

MİLLETVEKİLLERİMİZ HAKKIMIZI SAVUNMUYOR”

Adnan Karaçalı;

Biz öncelikle Recep Tayyip Erdoğan’ı destekliyoruz, Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman arkasındayız ama milletvekillerimizin çalışmadığından şikayetçiyim. En kötüsü bir AKEDAŞ ile yaşanan sorun var, elektrik kaynaklı sıkıntılardan. Sanırım Kahramanmaraş halkı organize oluyor, 23 Eylül’de protesto yapılacak. Biz de onun arkasındayız, gideceğiz. CHP’li milletvekili Ali Öztunç gidiyor mecliste bizi savunuyor, oy verdiğimiz milletvekillerimiz bizi hiç savunmuyor. Şuan da ki meyil bende MHP’den yana, oylarımızı oraya kullanacağız.

MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR”

Onikişubat İlçesi’nde oturuyorum. Hanefi Mahçiçek’in devam etmesini istiyorum, çalışkan bir adam. Hakkında çıkan ne kadar dedikodu olursa olsun. Biz de derler ki meyve veren ağaç taşlanır derler, o yüzden Hanefi Mahçiçek’in çalışması Onikişubat’ta çok mükemmel. Hanefi Mahçiçek devam etmeli, destekliyorum ve arkasındayım. Öncelikle Kahramanmaraş gençliği için bir stadyum istiyoruz. Çevremizdeki bütün illerin, bakın hepsine stat yapıldı. Tayyip Bey geldi, burada bize söz verdiği halde yine stadyumu yapmadı, gitti Elazığ’a söz verdi. Bu memleketin gençliğini uğraşacak hiçbir şeyi yok. Olimpik yüzme havuzuna ihtiyacımız var, gençlerimiz gidiyor Hocanın Gölü’nde bilmem nerede, belediyelerin açtığı seyyar plastik havuzlarda yüzüyor. Engelli yüzme sporcularının çoğu Kahramanmaraş’tan çıkıyor, Beytullah Eroğlu diye bir çocuğumuz var, dünya şampiyonu oldu. Böyle bir şehre olimpik havuz yapılmaz mı? Memleket olarak biz her şeye layığız. Yapılan hizmetlerin daha güzelini Kahramanmaraş hak ediyor.

NECATİ OKAY ÇOK SIK HALİMİZİ HATRIMIZI SORUYOR”

Hüseyin Tolukan;

Recep Tayyip Erdoğan beyi destekliyoruz öncelikle. Ama bu seçimde ben oyumu MHP’ye vereceğim. MHP’yi çok seviyordum fakat AK Parti’ye dönmüştük, bu kez MHP’ye vermeyi düşünüyoruz. Ben Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Sakarya Mahallesi’nde oturuyorum. Dulkadiroğlu İlçesi’nde ben aday olanları pek bilmiyorum ama mevcut belediye Başkanımızı isterler mi bilmiyorum. Ben şahsi olarak Belediye Başkanı Necati Okay’a oy veririm. Çünkü sık sık mahallemize geliyor, esnafların halini hatırını soruyor. Ne istiyorsunuz, neye ihtiyacınız var diyor. İki-üç ayda bir gelip soruyor. Bizim mahallemizde doğalgaz yok, muhtarımız gidip geliyor ama olmuyor, vermiyorlar. Sokak arası olduğunu söylüyorlar adam duvardan çekiyor boruyu zaten. Şehir için ise ne gerekiyorsa onun yapılmasını istiyorum. Çok basit örneğin ben sporu çok seven bir insanım, sayısal oynuyorsun, milli piyango alıyorsun adam diyor ki Gaziantep’e git parayı almaya diyor. Niye yani Kahramanmaraş Gaziantep’in kazası mı? Kim bu Gaziantep ki ben gidip paramı oradan alayım. Kahramanmaraş’ın tarihine bak Gaziantep’in tarihine bak.

TEKRAR ADAY OLURSA MAHÇİÇEK’E OY VERİRİM”

Hüseyin Aykutal;

Ben belediyelerimizin çalışmalarını iyi görüyorum ama bizler çalışamıyoruz, iş yok, güç yok. Dolar fırladı, bizim yevmiyeler aşağı düşüyor, emekliliğimiz de yok. Bekliyoruz, İnşallah sonu iyi olur. Onikişubat Belediyesi’nde oturuyorum, belediye başkanımız da Hanefi Mahçiçek. Kendisi adaylığını koyacak mı bilmiyorum ama mahallemize gelirse, yapacaklarını anlatırsa, başımızın üstünde yeri var. Ben Hanefi Mahçiçek’ten memnunum, tekrar aday olursa ona oyumu veririm. Zengin hep zengindir bizim şehrimizde, maalesef fakire de bakan yok. Mahallerle çok fazla ilgilenen yok, tapularımızı hala alamadık, en çok bu durumdan şikayetçiyiz. Elektrik, su ve doğalgaz fırladı gitti. Ödeyemiyoruz, çalışamıyoruz.

MHP’DEN AK PARTİ’YE GEÇMİŞTİK”

Necati Bulduk;

Yerel seçimler öncesi düşüncelerim gayet güzel. 15 sene muhtarlık yapmış birisiyim, Afşin’in Deveboynu Köyü’nün eski muhtarıyım. Yerel seçimde yine ittifak olacak İnşallah. Recep Tayyip Erdoğan gerçekten dünya lideri, takdir ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisi kökenli bir kişiyim. Üstelik MHP’nin de sandık görevlisiydim. MHP ile ittifak olmayınca MHP’den ayrıldım, AK Parti’ye geçtik. Kastamonu’daki çocuğum üniversite okuyordu, AK Parti’ye oy vermesi için buraya getirdim. Oyunu kullandı geri gitti, tekrar AK Parti’nin devam edeceğine inanıyorum. Evet sıkıntılar var ama bu ülkemize saldırılardan dolayı ve dış güçlerin oyunları. Bu dış güçlerinden oyunlarına karşı dimdik duracağız. Liderimiz dimdik duruyor, biz de arkasındayız. Bunun için evet vatandaşlarımızdan bazıları karamsarlığa düşüyor ama düşmemek lazım. Ben 12 Eylül ihtilalinin olduğu sürede askerdim. Cenab-ı Allah bir daha ihtilal göstermesin. Sabır diliyoruz, sabredeceğiz.

İNŞALLAH MAHÇİÇEK TEKRAR ADAY OLUR”

Onikişubat İlçesi’nde Binevler Mahallesi’nde oturuyorum, kiracıyım. Onikişubat İlçesi Belediye Başkanlığı için benim dileğim İnşallah Hanefi Mahçiçek tekrar aday olur. Sıralamada Hanefi Mahçiçek olursa desteklerim. Niye derseniz, milletvekilliği döneminde ben muhtardım. Belediye Başkanlığında yaptığı çalışmaları biliyorum. Kahramanmaraş’a çok büyük hizmetleri olduğunu biliyorum. Onun için Hanefi Mahçiçek olursa desteklerim ama olmazsa da AK Parti’nin koyduğu taşta olsa biz AK Parti’ye oyumuzu vereceğiz. Liderimizin arkasındayız, kim olursa olsun, Mahçiçek olmazsa başkası olursa yine liderimizin arkasındayız. Şuanda ki yatırımlar güzel ama trafik biraz sıkışık. Bir de belediyelerimizin tekrar konut yapmasını istiyorum, ben kirada oturuyorum. Emekliyim, ama kiralar yüksek ev sahibi olmak istiyorum.

HİZMETLER TAKİP EDİLMİYOR, LAYIKIYLA YAPILMIYOR”

Necdet Kaplan;

Yerel seçimlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin çok güzel çalışmaları var fakat eksikleri de çok. Bilhassa bu eski mahallelerde hiç hizmet yok. Olan hizmette yamalıklı bohça gibi. Biraz oradan biraz buradan yapılmış bırakılmış. Eski mahallelere biraz ihtimam göstermelerini, oradaki insanların da seçmen olduğunu unutmamalarını istiyorum. Dulkadiroğlu ilçesinde oturuyorum, Belediye Başkanı Necati Okay’dan memnunum derken, yapılan hizmetlerden yatırımlardan memnun değilim. Necati Okay çok iyi bir insan, onun hakkında hiçbir şey demiyorum yalnız hizmetler takip edilmiyor, eski mahallelerde hiç hizmet yok. Olan hizmetlerde çok eksik, bölük pörçük. İstimlak yapıyorlar kaç sene geçiyor, evlerin birazını yıkıyorlar, birazını yıkmıyorlar. Hizmet layıkıyla yapılmıyor. Buraya başladın ondan sonra diğer tarafa geç kardeşim. Necati Okay aday olursa amenna, ama bu dediğim eksikliklerin bir an önce tamamlanmasını istiyorum. Necati Okay’ı ben sık sık belediyeye gittiğimde görürüm, beni belediyedekiler de tanır. Röportajı da göreceklerdir mutlaka, muhtar ya da aza değilim ama muhtardan daha çok takip ederim mahallemdeki çalışmaları. Ben birisine oy veriyorsam reyime de sahip çıkmak zorundayım. O yüzden çalışmaları takip ederim. Büyükşehir ile ilgili pek alakam yok ama aynı şeyleri onun için de düşünüyorum. Devamlı yatırım, hizmet ve sürekli yeni şeyler bekliyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin Dulkadiroğlu Belediyesi’ni daha çok desteklemesini isterim.

AYNI İSİMLERLE DEVAM EDİLMESİNİ BEKLİYORUM”

Cuma Uzun;

Ben uzun yıllardır Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı destekliyorum. Zaten ondan başka da güvenebileceğimiz bir lider yok, bir de Devlet Bahçeli var. Genel seçimlerde de oyumu Recep Tayyip Erdoğan’a vermiştim, bu kez ise yerel seçimler yaklaşıyor. Tabi yerel seçimlerde aday adayları çok olacak, önce onlar çalışmaya başlayacak, kim ne vaat ediyor göreceğiz. Mevcut belediye başkanlarımızın çalışmaların da çok fazla şikayetçi değilim fakat Kahramanmaraş çok daha güzel çalışmaları hak ediyor. Dulkadiroğlu İlçesi’nde oturuyorum, Necati Okay’dan memnunum, öncelikle bana çok güven veriyor, dürüst bir adam. Büyükşehirde de Fatih Mehmet Erkoç’tan memnunum. Tekrar ben aynı şekilde isimlerle yola devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kahramanmaraş’a ne var ne yok yapılmasını isterim. Ben kiracıyım özellikle konut yapılmasını istiyorum, maddi durumu iyi olmayanlar için. Ucuz yollu TOKİ’den konut yaptırılabilir daha fazla. Diğer şehirlerde görüyoruz ama bizim şehrimizde bu durumdan geride kalmışız. Adam asgari ücret alıyor, ama yetiştiremiyor. Kirada oturanların durumu daha da vahim, asgari ücrete de zam bekliyoruz her şey pahalandı, dolar başını aldı gitti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI”

Haydar Etki;

Öncelikle yerel seçimlerin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum, daha uzun bir süre var. CHP’den hiç bahsetme bence yine AK Parti kazanır diye düşünüyorum. Onikişubat İlçesi’nde oturuyorum, Hanefi Mahçiçek’in başkanlığını beğeniyorum, güzel yatırımlar var. Kentsel dönüşümün ilk planda olmasını istiyorum, daha da ağırlık verilmeli. Kahramanmaraş’ın çevresinin daha güzel olmasını istiyorum, çevre düzenlemesi gibi önümüz kışa giriyor, yağmur giderleri gibi çok fazla çalışma yapılmalı. Alt yapının güçlendirilmesini daha çok önemsiyorum.

TOPLU KONUT VE STADYUM YAPILMALI”

Mehmet Karasu;

Ben bu zamana kadar yani en az 15 yıldır AK Parti’ye oy veriyordum, Onikişubat İlçesi’nde oturuyorum. Hanefi Mahçiçek ile bir sorunum yok ama artık oy vermemeyi düşünüyorum. Ne yollarımızda bir hayat var, ne de bizim bu tarafta bir hayat var. Köyümüz 26 kilometre tozdan çıkamıyoruz, hiç bakılmıyor o taraflara. Hanefi Mahçiçek yerine kime oy verebilirim dersem, Ak Parti’den kimseye vermem galiba bu kez. AK Parti’yi destekliyordum ama bundan sonra vermeyeceğim. En önemlisi yol, yol istiyorum, alt yapı çok önemli. Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı, stadyumu zaten en başta istiyoruz. Kahramanmaraş olarak yüzde 75 oy veriyoruz, git Sivas’a, Eskişehir’e dört dörtlük stat yapıyorlar. Bizim Kahramanmaraş’ta hiç bir şey yok.


 

Editör: Mahmut Beyaz