Geride bıraktığımız yıldan, 2020 gelinlik sezonu modasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Hüseyin Akcan, işletmesinin bulunduğu Moda Sokağı hakkında da çarpıcı ifadelerde bulundu. Yapım aşaması hala devam eden Moda Sokağı Hakkında Akcan, “Küçük bir tabela ile moda sokağı yazısı asıldı. Lakin buraya daha güzel bir sokak girişi tabelası yapılıp daha güzel bir şekil alması sağlanabilir. Bu sokak içerisinde 13 tane gelinlikçi var. Bu sokak daha da canlanabilir” ifadelerini kullandı.

"DAHA FAZLA İNSAN ÇEKEN BİR SOKAK OLABİLİR."

Lady Rose adlı gelinlik mağazasını işleten Hüseyin Akcan Moda Sokağı hakkında ayrıca "Şuan içinde bulunduğumuz sokak her şeyden önce hemen tamamlanması lazım. Burası zaman içerisinde bir moda sokağı oldu. Daha önce bu yönde de bir talebimiz vardı. Sokağımızda ki gelinlik mağazalarının çoğunluğu oluşturduğu bir esnaf kitlesi olduğu için sokağımızın adının da bir moda sokağı olması yönünde bir talep de bulunduk. Küçük bir tabela ile moda sokağı yazısı asıldı. Lakin buraya daha güzel bir sokak girişi tabelası yapılıp daha güzel bir şekil alması sağlanabilir. Bu sokak içerisinde 13 tane gelinlikçi var. Bu sokak daha da canlanabilir. Daha fazla insan çeken bir sokak olabilir. Sezon öncesi sokağımızda ki bu yapılması gereken eksiklikleri tamamlayabilirlerse daha güzel bir ortam oluşturulmuş olur. Esnafların bakış açısı da farklı olur. Yapılması gereken işler yapılmadığı için belediye başkanı da töhmet altında kalmış oldu. Burada iyi bir izlenim bırakmadı." şeklinde konuştu.

" PİYASADA DENGE BOZULDU"

Gelinlik sektöründe 2019 yılının nasıl geçtiğini değerlendiren Akcan, "Gelinlik sektörü için 2019 yılı beklentimizin altında bir yıl olarak geçti. Bunu etkileyen dengesiz rekabetten kaynaklanan faktörler de var. Biz moda sektörü olduğumuz için mesleğimizin bir de iş boyutu var. Meslek alanında olmayan birçok iş adamı bu sektöre girdi. Meslekte sanat alanında faaliyet gösteremedikleri için haliyle piyasayı etkiledi. İşten anlamayan, moda bakış açısı olmayan insanlar ortaya çıktı. Haliyle onlar sanattan anlamadıkları için, işi bilmedikleri için iş yapabilme adına maliyetlerini kurtaramayacak satışlar yaptılar. Onlar bu şekilde satış yapınca ister istemez piyasada denge bozuldu. 2019'da en çok talep edilen modeller, saten kumaş, pileli grup ve helen grup oldu. Bunlar çok sorulmasına rağmen alınmayan modellerdi" ifadelerini kullandı.

"2020'DE ÖN PLANA ÇIKMAK İSTİYORUZ."

Gelinlik sektörü için 2020 yılından beklentilerini belirten Akcan, "O yüzden 2020 de Helen ve Pileli dediğimiz gruplar daha çok kendini gösterecek." dedi. Akcan ayrıca önümüzde ki gelinlik sezonu için, "2020 için daha güzel beklentilerimiz var. Biz tamamen 2020'de kendi tasarımlarımız ile ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Kendi adına tasarım yapmayan birçok gelinlikçi esnaf kardeşimiz var. Sadece işin al ve sat boyutundalar. Biz tamamen kendimize özgü tasarımlarla 2020'de ön plana çıkmak istiyoruz. Özellikle tesettür gelinlik ve tesettür nişanlık alanında daha da inşallah söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Kahramanmaraş modanın bir tık altında olan bir şehirdir. Örneğin İstanbul'da gündemde olan bir model Kahramanmaraş'ta bir veya iki sezon sonra gündeme geliyor. O yüzden 2020 de Helen ve Pileli dediğimiz gruplar daha çok kendini gösterecek. Maalesef bu bir gerçektir. Biz de bu nokta da kendi adımıza iyi bir alt yapı çalışması yaptık. 2020'de Pileli gruplar olsun, Saten gruplar olsun bu konular da güzel çalışmalar yaptık. Işıltılar çok güzel bu sene. Sadeliği ve asilliği ön plana alan modeller 2020'de coşacak diye düşünüyorum. " şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH 2020'DE BİZ 2019 FİYATLARI İLE MÜŞTERİLERİMİZE GELECEĞİZ."

Gelinlik sektöründe maliyetler hakkında değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Akcan, " Zaten hali hazırda maliyetler çok fazlayken en azından kendi sektörümüz de vatandaşımıza bir kolaylık sağlamak istiyoruz." dedi. Maliyetler hakkında Akcan ayrıca, "Bizim sektörde haliyle işçilik maliyeti, ürün maliyetini baz alacak olursak fiyatta ortalama yüzde 25-30 civarın da bir değişiklik söz konusudur. İnşallah 2020'de biz 2019 fiyatları ile müşterilerimize geleceğiz. Kesinlikle fiyatlar da bir artış söz konusu olmayacak. Zaten hali hazırda maliyetler çok fazlayken en azından kendi sektörümüz de vatandaşımıza bir kolaylık sağlamak istiyoruz. İnsanlar biraz daha uygun maliyetle bu işleri halletmek istediklerinde ürünü kiralamak istiyorlar. Bizim de bu yönde hizmetimiz var. Bizim bu sene ki stratejimiz de kiralama fiyatına gelinlik satmak var. Tabi piyasada şöyle bir durum da söz konusu, memleketimizin gelin adayları genelde kiralamak istedikleri ürünü ilk defa kendisi giymek istiyor. Başkasının giydiğini giymeme gibi bir düşünce ve fikir ile geliyorlar. Esnaf arkadaşlarımız bu konuda şöyle bir durumla da karşı karşıya kalıyor, bir ürünü bir sefer kiraya veremez verdiği zaman da zarar eder. Müşteriye bazen bu ürün giyilmemiş gibi bir sunum yaparak müşteri tarafını da mağdur edebiliyorlar. Gelin adayları bu noktaya dikkat etsinler. Bunu anlamanın yolu ise zordur. Ancak anlayan işi bilen bu mesleğin içinde ki kişi olur." ifadelerini kullandı.

"MEMLEKETTE ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAPILABİLİR"

Kahramanmaraş'ta ki tekstil sektörü hakkında da konuşan Hüseyin Akcan, "Tekstil noktasında bu memlekette çok yapılması gereken şey var" dedi. Akcan bu ifadelerin yanı sıra, "Sokak içerisinde olan 13 adet gelinlikçiden sadece iki tanesi kendi imalatını ve tasarımını yapıyor. Tekstil noktasında bu memlekette çok yapılması gereken şey var. Gelinlik olsun Takım elbise olsun ve normal spor giyim alanlarında bu memlekette çok güzel şeyler yapılabilir. Memleketimiz konum itibari ile gerçekten çok güzel bir konuma sahip. Kumaş noktasında ön plana kendimizi atmamız lazım. Kumaş ve iplik üreten çok fabrikamız var ama burada kumaşın pazarı yok. Burada kumaşın pazarı kurulduğu takdir de tabi ki, mesela Adana'da nasıl kumaşın bir pazarı varsa burada olmalıdır. Biz burada sadece üretip gerisini yapmıyoruz. Tabiri caiz ise hamallığını yapıyoruz kaymağını başka memleketler yiyor örneğin bir Bursa hem üretiyor hem de pazarını kurmuş. Bu yüzden sanayisi de güçlüdür. Bu durum potansiyel çekiyor. Bugün buradaki birçok imalatçı arkadaşımız kumaşını almaya ya Adana'ya gidiyor ya Bursa'ya gidiyor ve bu gibi yerlerden temin ediyor. Maalesef bizim burada bir pazarımız yok. Büyüklerimiz iş adamlarımız memleket için altına elini koymaları lazım. Neden burada Osman Bey gibi, Mimar Kemalettin gibi bir moda merkezi kurulmasın. Bunlar da bu memlekette kurulabilir" şeklinde konuştu.

"YAŞAR PASTANESİNİN İŞİ SEKTEYE Mİ UĞRADI, HAYIR. "

Hüseyin Akcan sözlerini ise şu şekilde tamamladı,"Kahramanmaraş çok güzel bir konuma sahiptir. Bugün Kahramanmaraş'a, doğudaki ve ya karatenizde ki insanların ulaşımı diğerlerine göre çok daha kolaydır. Oralara gittiklerinden çok daha rahat bir şekilde gelebilirler. Orta Doğu'ya açılan bir kapımız var. Orta Doğu pazarını çok iyi kullanabiliriz. Böyle bir pazar kurulmuş olsa her şey çok daha kolay ve güzel olur. Gerçekten inanılıp yapılsa bu pazar burada çok güzel bir şekilde işler. Kesinlikle bu memlekete milletvekillerimiz olsun belediye başkanlarımız olsun iş adamlarımız olsun sahip çıksınlar. Gerçekten sahip çıksınlar. Burası mayası sağlam bir memlekettir. Mayası sağlam bir memleket olduğumuz için gerçekten herkes birbiri için bir şeyler yapsın. İnsanlar sadece kendileri için bir şeyler yapmasınlar. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum, memleketimiz de şu kabuğu kıramadık. Bu işi benden başka kimse yapmasın bu işte ben kralım. Hâlbuki bizim potansiyel çok. Hep beraber çok güzel şeyler kazanılabilir. Bunun tabi ki öncülüğünü değerli büyüklerimiz yapacak. Bu yapıldığı zaman çok güzel kazanımlarımız olacağını düşünüyorum. Ben aslen Sakarya Mahallesindenim. Mütevazı bir mahalledir. Sakarya Mahallesinden son zamanlarda Kervan Pastanesi diye bir yıldız çıktı. Kervan küçük bir pastaneydi. Ben bu kabuğa sığmıyorum dedi. Şöyle çevresine bakacak olursak çok güçlü rakipler vardı. Ne oldu Kervan Pastanesi büyüyünce Yaşar Pastanesi’nin işi sekteye mi uğradı, hayır."

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz