30 Mart 2014’de gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimi’nde AK Parti’nin Onikişubat Belediye Başkan Adayı olarak seçimi kazanmasının ardından, kurucu belediye başkanı olarak göreve başlayan Hanefi Mahçiçek, geçen süreçte de başarılı bir 5 yılı geride bıraktı. Göreve geldiği ilk günden itibaren ilçedeki eksiklikleri belirleyen ve çözüm için kolları sıvayan Başkan Mahçiçek, yapımı hızla devam eden yeni belediye hizmet binası, asfalt plenti, eğitim binaları ve sosyal tesislerinin yanı sıra sayılamayacak birçok projeyle “Model ve Modern Bir İlçe” hedefi doğrultusunda 7/24 çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle EXPO 2023’ü Kahramanmaraş’a kazandıran Başkan Mahçiçek, görev süresinde inşa ettiği yapıların gelecek nesillere faydalı bir miras olması amacıyla sadece bina inşa etmezken, insan odaklı ve bulunduğu bölgeye can suyu olan projelerle ilçesinin her noktasını yatırımla zenginleştirmesiyle dikkatleri üzerine çekti. İlçesine yaptığı birbirinden başarılı hizmetlerle 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimi’nde bir kez daha AK Parti’nin Onikişubat Belediye Başkan Adayı olan Başkan Mahçiçek, mücadeleyle geçen hayat hikayesine yeni bir seçim süreci ekledi. Ayrıca sadece AK Parti’nin değil, Cumhur İttifakı’nın da Onikişubat Belediye Başkan Adayı olan Hanefi Mahçiçek’e hayırlı olsun ziyaretlerinin ardı arkası kesilmezken, Manşet Gazetesi olarak bizde bir ziyarette bulunduk. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Arslan Deveboynu, Yazı İşleri Müdürümüz Mahmut Beyaz ve ekibimizi makamında ağırlayan Başkan Mahçiçek, hem geride bıraktığı beş yılın değerlendirmesini yaparken hem de 31 Mart seçimleri için hedeflerini anlattı.

SORUNLARI TESPİT ETTİK VE ÇÖZÜME KAVUŞTURDUK”

Göreve geldiği ilk zamanlarda hem Onikişubat İlçesi’nin merkezinde hem de kırsal mahallerde sorunları tespit ederek çalışma başlattıklarını belirten Başkan Mahçiçek, “Başkanlığa ilk geldiğim zamanlarda öncelikle Kahramanmaraş ile ilgili hem merkezinde hem de kırsalında çeşitli tespitler yaptık. Onikişubat’ın şuan da mahalle olan yerleri daha önce köydü. Büyükşehir yasasıyla birlikte mahalle oldu. Seçim çalışmalarıyla birlikte o mahallelerdeki ve şehirdeki eksikleri tespit ederek üzerinde çalışmak üzere önümüze koyduk. Bu yaptığımız tespitleri önceliklerine göre sıraladık ve 4.5 yıl içerisinde bu tespitlerimizin üzerinde önceliklerine göre çalışmalar yaptık. Göreve ilk geldiğim zamanlardaki şartlara baktığımız zaman insanlarımız için en önemli sorun yoldu. Çocuklarımız o dönemlerde plastik terlikler ile çamurların içerisinden geçerek okullarına gidiyorlardı ama bugüne baktığımız zaman o kırsaldaki mahallelerimize 11 milyon 500 bin metrekare kilit parke yol yaptık. Artık insanlarımız çamura basmıyorlar” dedi.

ÇOK CİDDİ PROJELER ÜRETTİK”

Daha yaşanabilir bir Onikişubat’ı oluşturmak için çok ciddi projeler ürettiklerini anlatan Mahçiçek, “Çocuklarımız için ilçemizde bulunan bütün okullarımızda tadilatlar gerçekleştirdik, onların eğlenebilmeleri için eğitim yuvalarına oyun takımları temin ettik ve 65 tane okulumuza Bilgi ve Kültür Evi inşa ettik. Buralarda çocuklarımızın daha rahat çalışabilmesini temin etmek için. İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın cenaze, düğün, nişan gibi temel aktivitelerinde kullanmaları için çok amaçlı Bilgi ve Kültür Evleri yaptık. Şehir merkezimizde de daha yaşanabilir bir kent oluşturabilmek için gerçekten çok ciddi projeler ürettik. Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’ndan tutun da mahallerimizde bulunan her sitenin bahçesine konulan parklara kadar vatandaşlarımız için her şeyi düşünüyoruz. Ayrıca şehir merkezimizde 7 tane Kültür Evi, 7 tane de havuz yaptık. Hatırlarsanız göreve ilk geldiğimizde yaz tatillerinde çocuklarımızın yüzme öğrenmesi için okullarımızın bahçelerine şişme havuzlar kuruyorduk ama şimdi o şişme havuzların yerinde sabit havuzlarımız var ve bu havuzlarımızdan iki tanesi de yarı olimpik. Bu havuzlarımızdan haftanın 3 günü hanımefendi kardeşlerimiz, diğer 3 günde ise beyefendi kardeşlerimiz istifade ediyor ve çok küçük sembolik bir ücret alınıyor. Bu havuzlar yaz aylarında ise öğrencilerimize tahsis ediliyor. Bu sayede, nehir kenarlarında ya da su kanallarında yüzmeyi öğrenmeye çalışırken boğulma gibi vakaların yaşanmasını da bir nebze engellemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

ONİKİŞUBAT’IN EĞİTİM SEVİYESİNİ YÜKSELTMEYİ AMAÇLADIK”

Bilgi ve Kültür Evleri ile Sosyal Etkinlik Merkezleri’nde ilçe halkının eğitim seviyesini yükseltmek noktasında önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Mahçiçek, “Yaz aylarında Bilgi ve kültür Evlerimizde çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Musikiden tutunda adabı muaşerete kadar her alanda iki aylık dönemde öğrencilerimize eğitimler verdik. Sosyal Etkinlik Merkezleri adı altında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla geçtiğimiz yılda 2 bin 400 öğrencimizi üniversite hazırlık kurslarımız ile sınava hazırladık ve yüzde 70 oranında başarı elde ettik. Bu sene 2 bin 750 öğrencimiz var. Önümüzdeki senelerde bu rakamı çok daha artıracağız. Bu çalışmamız özellikle dar gelirli ailelerimiz için çok önemli bir fırsat çünkü dershanelere çok ciddi paralarla ancak gidilebiliyor. Biz bu merkezlerimizde hiçbir şekilde ücret talep etmiyoruz ve her türlü ihtiyacı da belediye olarak karşılıyoruz. Önemli olan bu ülkedeki insanların eğitim seviyesini yükseltmemiz. Eğitim seviyesi yüksek bir toplumu yanlış yollara götürmek, olumsuz şeylere bulaştırmak kolay değil. Dolayısıyla eğitim noktasında çok ciddi çalışmalar yaptık. Yurtlarıyla beraber 6 tane okul yaptık, her sene öğrencilere 70 bin kitap aldık ve bunu 5’li setler halinde sadece Onikişubat ilçemizdeki okullara değil Kahramanmaraş’ımızın bütün okullarına dağıttık. Bu çalışmalarımızı yapıp öylece bırakmıyoruz aynı zamanda öğrencilerimizin takibini de gerçekleştiriyoruz. Mesela öğrencilerimize bu dağıttığımız set kitaplardan küçük sınavlar yaptık ve bu sınavlara 88 bin öğrencimiz katılım sağladı ve bu katılım sonucunda çalışmalarımızın bir yere vardığını, amacına ulaştığını görmüş olduk” şeklinde konuştu.

472 MİLYONUN 350 MİLYONUNU BELEDİYEMİZ ÜRETTİ”

Onikişubak Belediyesi’nin yaptığı harcamaların önemli bir kısmını belediye olarak ürettiklerine dikkat çeken Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş’ı dünya kenti yapacak önemli bir projeyi kente kazandırdıklarını belirterek, “Bu projelerimiz için yaptığımız harcamaların toplamı 472 milyon liradır ve bunun yaklaşık olarak 350 milyonunu belediyemiz kendisi üretmiştir. Son olarak da Kahramanmaraş’ı bir dünya kenti yapacak EXPO 2023’ü Kahramanmaraş’a kazandırdık. Önümüzdeki dönem ile ilgili projelerimizin yer aldığı bir broşür hazırlayacağız ama bunu yaptıktan sonra dile getireceğim çünkü bir vaat olarak kalmasını istemiyorum. İnşallah önümüzdeki dönemle ilgili çok daha farklı çalışmalarımız olacak” dedi.

TOPLU KONUT İÇİN KAFAMIZDA PROJELER VAR”

Toplu konut noktasında da planlamalarının olduğunu anlatan Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Konut yapımı arsa üretmeye bağlı bir şeydir. Büyükşehir belediyemiz ile birlikte arsa üretebilirsek konut yapmaya devam edeceğiz. Şuna inanıyorum ki, TOKİ’ye verilen o bedava arsalar bize verilse biz TOKİ’den neredeyse yüzde 40 oranında daha maliyetsiz yaparız bu işi hem de daha kalitelisini yaparız. TOKİ’ye bedava verilen arsalar bize verilse biz çok daha ucuza yaparız çünkü TOKİ hazine arazilerini bedava alıyor. Genellikle şehirler batıya doğru gider, gelişir. Batı tarafında da yeni yerleşim alanları üretmemiz lazım. Onun için kafamızda çeşitli modeller var. Ama seçimlerden sonra bunu İnşallah Büyükşehir Belediyemizle beraber görüşerek, istişarelerde bulunarak yerleşim yeri olmasını düşündüğümüz alanlara çok daha güzel, yaşanabilir, şimdiki gibi çarpık bir şekilde değil de daha düzgün bir kentleşme, yolları daha düzgün, sosyal donatıları çok daha güzel yeni yerleşim alanları oluşturacağız.”

BİR ARAYA GELEBİLİRSEK SORUNLARI ÇÖZERİZ”

Onikişubat İlçesi’nde sosyal yapıyı güçlendirmek adına önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Mahçiçek, sözlerinin devamında birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, “Onikişubat ilçemizde oturan herkes bizi sever Allah’a şükür, biz de onları severiz. Biz parti ayrımı yapmaksızın herkese eşit şekilde yaklaştık ve hizmet götürdük. Bu zamana kadar en 500 tane siteye oyun takımları ve kamelyalar temin ettik. Spor yapalım sağlıklı kalalım anlayışımız çerçevesinde sitelere fitness takımları temin ettik. Bunlar Türkiye’de yapılan şeyler değildi. İlçemizdeki sosyal yapıyı güçlendirmek adına yaz aylarında sitelerimiz içerisinde kahvaltı programları gerçekleştirdik. Bunlar sadece oturup kahvaltı yapmak için değil, komşuluk münasebetlerini geliştirmek ve aradaki bağları kuvvetlendirmek bakımındandı. Bu sayede vatandaşlarımıza direkt ulaşmanın yolunu bulmuş olduk. Biz ülke olarak bir araya gelip konuşursak bütün sorunları çözebileceğimize inanıyorum. Bizim bütün sıkıntımız bir araya gelemeyişimizden kaynaklanıyor. Her zaman için araya bir takım yanlışlar ve fitneler çıkarıp bizleri karşı karşıya getirirler. Dolayısıyla biz siyaseti görüş gözetmeksizin yan yana gelirsek, oturup konuşursak her şeyi halledebiliriz. Siyasi görüşlerimiz farklı da olsa sonuçta hepimiz bu ülkenin insanıyız. Siyasi mülahazalarla değil de, insani mülahazalarla yaklaştığımız zaman o birlikteliği sağlarız. 31 Mart seçimlerinde de iyi bir netice alacağız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz