İçişleri Bakanlığı, uzun yıllardır Türkiye'nin kanayan yarası olan trafik kazalarını azaltabilmek ve buna ilişkin farkındalık oluşturabilmek için projeler üretiyor. Yılda 7 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine, 300 bin vatandaşın yaralanmasına neden olan trafik meselesine çözüm bulabilmek için yoğun güvenlik önlemlerinin yanı sıra farkındalığı artırıcı kampanyalar düzenleniyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilmiş ve yıl boyunca etkinlikler yapılmıştı. Bu etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Tüm Türkiye genelinde eş zamanlı olarak “Yaya güvenliğinin nöbetçisiyiz” sloganı doğrultusunda yaya ve okul geçitlerinde uygulama yapıldı.

Uygulamanın temsili noktası ise Trabzon Caddesi oldu. Cadde üzerinde yapılan programa; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, İl Jandarma Komutanı Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci’nin yanı sıra kurum müdürleri ile emniyet personeli katıldı. Oldukça güzel görüntülere sahne olan programda Vali Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, trafikteki araçlara bilgilendirici el broşürü dağıtarak yayalara öncelik vermesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

BUGÜN YAYA GEÇİDİ NÖBETİNİ HEP BERABER TUTUYORUZ”
Programda konuşan Vali Özkan, “2019 yılı yayalara öncelik veren yıl olarak ilan edildi. İçişleri Bakanlığı tarafından Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın stratejisi doğrultusunda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak üzere hep beraber toplanmış bulunuyoruz. Bu vesile ile önümüzdeki yılların sağlıklı trafik kazalarından uzak geçmesi temennisinde bulunuyorum. Özellikle öğretmenlerimizin öğrencilerimizin trafikle ilgili bilincin oluşturulmasında çok önemli bir misyonlarının olduğunu ifade etmek istiyorum. Başta Türk Polis Teşkilatı olmak üzere jandarmamız ve diğer güvenlik birimlerimizle beraber sağlıklı ve güvenlikli trafik akışını sağlamak ve trafik bilincini oluşturması yönünde bir seferberlik halinde çalışmaktadır. Belediyelerimizin de bu trafik konusundaki katkıları çok önemli ve anlamlı. Üniversite belediye STK’lar topyekûn dünyada evrensel geçerli olan trafik kaide ve kuralları, bu noktada da milli olarak oluşturulmuş trafik stratejimiz ve özellikle bugünkü konumuz olan yaya öncelikli trafiğin tesis edilmesi yönünde neler yapabiliriz bunu yıl boyunca değişik etkinliklerle halkımızın bilincine sunacağız. Duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu konuda iyi bir mesafe kat edildi. Bu yönde yaya öncelikli trafiğin inşasında büyük bir mesafe aldıysak bilinçli sürücüler ve vatandaşlarımızın bu konudaki çalışmaları sayesinde oldu. Özellikle öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Öğrencilerimiz hem trafik kurallarına uyuyor hem de okulların etrafındaki tehlikelere karşı son derece duyarlılar. Bu konuda tüm kurumlarımızı etkili bir işbirliğine davet ediyorum. Bugün yaya geçidi nöbetini hep beraber tutuyoruz. Bugün 256 noktada 923 trafik personelimizle beraber yaya geçidi nöbetini icra ediyoruz” dedi.

SÜRÜCÜLERİMİZDEN ARTIK DAHA FAZLA ÖZEN BEKLİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şöyle konuştu: “Bugün bu faaliyetle ilgili bir farkındalık yaratma günüdür. Bugün valimizin ve emniyet müdürlüğümüzün öncülüğünde bu farkındalığı sürücülerimize hemşerilerimize anlatmak için bir etkinlik yapıldı. Şehrin trafik güvenliği açısından önemli unsurlardan biri de yaya güvenliğidir. Bizim yurt dışına giden hemşerilerimiz her zaman oralarda yayaya saygının çok yüksek düzeylerde olduğunu ifade ederler. Bu çok önemli. Gerçekten bizim yayalara saygı konusunda sürücülerimizden hemşerilerimizden beklentilerimiz yüksek. Daha önemlisi de okul önlerinde özellik öğrencilerimizin geçitlerinde güvenlik çok önemli. Bazı ülkelerde okul servisi durduğunda trafik geçmesi yasak. Böyle katı kurallar var. Biz bazen bakıp üzülüyoruz. Çünkü yayamıza yüksek korna sesiyle bağırıp çağırıyorlar. Biz sürücülerimizden artık daha fazla özen bekliyoruz.”

SÜRÜCÜLERİN MUTLAK SURETTE YAYALARA SAYGILI OLMASI LAZIM”
İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, şunları kaydetti: “ Bugün tüm Türkiye genelinde ve Kahramanmaraş’ta tekrar yaya güvenliğini ön plana çıkarır bir programı başlattık. Biliyorsunuz 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edildi. Biz bu parola ile yola çıktık. Bugünde yaya geçitlerinin bekçisiyiz. Türkiye genelinde yıl boyunca toplam ölümlü trafik kazamız 6 bin 600 civarında. Bu kazaların içerisinde bin 486 tanesi yaya ölümleriyle sonuçlanmakta. Bu da yüzdelik bazında yüzde 22’ye tekâmül ediyor. Bu oranı düşürmek amacıyla yıl boyunca Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın parolasıyla Türkiye genelinde trafik tedbirleri artırıldı. Tabii ki her yaya geçidine biz bir tane polis bırakamıyoruz. Bizlerin yapması gerekenler nelerdir? Hepimiz trafikteyiz. Araç kullanırken sürücülerin mutlak surette yayalara saygılı olması lazım. Okul geçitlerinde, yaya geçitlerinde sürücülerimizin mutlaka yayayı gördüğünde durmalı ve onlara yol vermeli. Trafik ışıklarının olduğu yerde eğer kırmızı yanıyorsa geçiş hakkı yayadadır. Yeşil yanıyorsa araçlardadır. Ama trafik işaretlerinin olmadığı ve sadece yaya geçitlerinin olduğu yerde geçiş hakkı her zaman yayadadır. Bu ayrımı iyi yapmamız lazım. Kurallara uymayan yayalara da ceza yazacağız. Okullarda eğitime başladık. Öğrencilerimize trafik eğitimi veriyoruz.”

SÜRÜCÜLERİMİZDE GENEL MANADA YAYALARA YOL VERME EĞİLİMİ ARTTI”
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan’da, “Bildiğiniz üzere 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilmişti. 6 Şubat tarihinde de yine bugünkü gibi eş zamanlı bir etkinlikle bu kampanya başlatılmış ve bu kampanyanın yıl boyu devam edeceği söylenmişti. Bizlerde trafik birimleri olarak yıl boyunca sürücülerimizin ve yayalarımızın bilinçlendirilmesi adına hem uygulamalar yaptık hem broşürler dağıttık. Bugünde yine Türkiye’de eş zamanlı olarak tüm trafik ve genel hizmet kolluk personelleri yaya ve okul geçitlerinde görev aldı. Yaya güvenliğinin nöbetçisiyiz sloganıyla polislerimiz şu an yaya ve okul geçitlerinde yayalarımızın güvenli bir şekilde geçişini sağlıyorlar. Sürücüleri bilgilendiriyorlar. Işıksız yaya geçitlerinde önceliğin yayalarda olduğunu sürücülere anlatıyorlar. Işıksız yaya geçitlerinde öncelik yayalarımızındır. Ancak ışıklı yaya geçitlerinde yayalarımızda kendine yanan kırmızı ve yeşil ışıklara uymak zorundadır. Memnuniyetle görüyoruz ki sürücülerimizde genel manada yayalara yol verme eğilimi arttı. Yalnız yayalarımız açısından küçük bir yanlış anlaşılma var. O da biraz önce söylediğim konu. Şu an il genelinde 256 noktada 900 civarı personelimiz yaya geçitlerinde görev aldı” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış/Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz