2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen ve geçen süre zarfında tüm dünyaya yayılarak 207 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı olumsuz etkiliyor. Virüs, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye 20 yıl sonra bir ilk yaşatmıştı. Şu ana kadar Türkiye’de 2 bin 805 kişinin hayatına mal olan virüs salgınının yayılımını durdurmak adına Sağlık Bakanlığı ve oluşturulan Bilim Kurulu’nun görüşleriyle Cumhurbaşkanlığı’nca tedbirler alınmaya devam ediyor. Okulların tatil olması ve maçların seyircisiz oynanmasıyla başlayan süreçte, birçok iş yerinin faaliyeti durdurulmuş, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkması yasaklanmıştı. Ardından 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkmasına da kısıtlama getirilmişti. Onca tedbirler alınsa da maalesef ki virüs hızla yayılmaya devam etti ve ilk olarak 10 Nisan gecesi İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelge kapsamında 30 Büyükşehir ve Zonguldak’da geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 11 ve 12 Nisan tarihleri arasındaki sokağa çıkma yasağının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, virüs tehlikesinin bertaraf  edildiği zamana kadar hafta sonlarında sokağa çıkma yasağının uygulanmasına devam edileceğini belirtmişti. Türkiye, virüs sebebiyle üçüncü hafta için verilen 4 günlük sokağa çıkma yasağını da tamamladı.

YASAKLA BİRLİKTE KENT SESSİZLİĞE BÜRÜNÜYOR

23 Nisan’ın resmi tatil olması sebebiyle bu hafta sokağa çıkma yasağı 4 güne çıkarılmıştı. 4 gün verilen sokağa çıkma yasağının ardından 31 Büyükşehir’deki 63 milyondan fazla vatandaşıyla Türkiye, bir kez daha sessiz bir güne uyandı. Kahramanmaraş’ta o illerden bir tanesiydi. Yasakla birlikte 4 gün boyunca Kahramanmaraş adeta sessizliğe büründü, cadde ve sokaklar boş kaldı. Kentte fırınlar ekmek satışına devam ederken, büyük oranda insanların sadece ekmek ya da ilaç gibi nedenlerle dışarı çıktığı görüldü. Polis ekipleri kentin her bölgesinde devriye atarak kontroller sağlarken kimlik kontrolü yaptı, genelge gereği çalışabilen vatandaşlar ise kentin hayalet şehre döndüğünü ifade etti. İki gün boyunca cadde ve sokaklar, sokak hayvanları kalırken, yasağın biteceği bugün kenti vatandaşlara temiz bir şekilde bırakmak için Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik işleri personelleri de sorumluluk alanlarını temizledi.

YASAK BİTTİ, SESSİZLİK BOZULDU

4 günlük sokağa çıkma yasağının bitmesinin hemen ardından gece geç saatler olsa da vatandaşlar sokaklara çıktı. Virüs salgınını unutan vatandaşlar, günün ilk dakikalarında cadde ve sokaklara dökülürken, bazı noktalarda konvoylar yapıldığı bile görüldü. Sabah da kentteki görüntü gün öncesine göre tamamen farklıydı. Adeta vatandaşlar virüs yokmuşçasına sokaklara çıktı, bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu. Polis ekipleri ise cadde ve sokaklarda güvenlik önlemlerini sürdürüp, vatandaşlara, maskesiz dolaşmamaları ve sosyal mesafe kuralına uymaları yönünde uyarılarda bulundu. Bariyerle çevrilen Trabzon Caddesi’nde polis ekipleri kontrollerde bulunup, yayaların maskesiz geçişine izin vermedi. Zabıta ekipleri de iş yerlerinde denetimlerini sürdürüyor.

HERKESİN BİR BAHANESİ VARDI!

Kalabalıklar birçok insanın tepkisini çekse de, polis ekipleri yasaklara uymayanlara gerekli işlemleri yaptı. İnsanların özellikle banka önlerinde yoğun olduğu görülürken, kentin en işlek noktalarından biri olan Trabzon Caddesi eski günlerini aratmadı. Polis ekiplerinin yoğun çabası da vatandaşların sokağa çıkmasını engelleyemedi. Haliyle dışarı çıkan bütün insanların birer bahanesi vardı.

FATURA VE BANKA ÖDEMELERİ İÇİN ÇIKILDI

Hafta sonu için alınan sokağa çıkma yasağının iyi bir uygulama olduğunu belirten bir vatandaş, “İki gün evde oturdum şimdi elektrik faturamı ödemeye gidiyorum. Sokağa çıkma yasağı milletin sağlığı için iyi bir uygulama. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Bir diğer vatandaş da banka ödemesi için dışarı çıktığını, yasağın ise güzel bir uygulama olduğunu kaydederek, “Banka ile ilgili bir ödemem vardı, onun için dışarıya çıktım. İki günlük sokağa çıkma yasağı güzel bir uygulamaydı, bundan memnunuz. Bunun olumlu yansıdığını düşünüyorum” diye konuştu.

SOSYAL İZOLASYON ÇAĞRISI BOŞA GİDİYOR

Hal böyle olunca özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı sosyal izolasyon çağrılarına uyum oldukça azalıyor. Bu noktada salgından korunmadaki en etkili yöntem olan sosyal izolasyonun ne olduğunu bir kez daha vurgulayalım istedik. Sosyal izolasyon, grip ve tüberküloz gibi havadan bulaşan hastalıkların yayılmasının önüne geçmek için kişinin kendini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırmasıdır. Sosyal izolasyonda okul, festival, toplu taşıma araçlarının, bankaların ve marketlerin kapanışları gibi uygulamalar yapılır.

EVDE İZOLASYON NASIL UYGULANIR EVDE İZOLASYON NASIL UYGULANIR?

Kendini izole etmek İngiltere'deki kullanımı ile esas olarak evde kalmak ve egzersiz yapma dışında evden çıkmamak olarak tarif ediliyor. Okula, işe gitmiyor kamusal alanlara girmiyorsunuz. Kendini izole etmesi istenenlerin gıda ve diğer ihtiyaçları için alışverişe de mümkünse çıkmaması gerekiyor.. Bu ihtiyaçlarını karşılayacak kimsesi olmayanların alışverişe çıkmaya mecbur kalırlarsa ev dışında her türlü sosyal teması minimuma indirmeye özen göstermeleri isteniyor.

KİMLER KENİNİ İZOLA ETMELİ KİMLER KENİNİ İZOLA ETMELİ?

Koronavirüs belirtileri gösteren herkesin kendini izole etmesi gerekiyor. Bu belirtiler 37.8'in üzerinde ateş, öksürük ve solunum güçlüğü olarak tarif ediliyor. Aynı zamanda bu belirtileri gösteren kişiyle aynı evi paylaşan herkesin de kendisini izole etmesi gerekli. Yalnız yaşıyorsanız, belirtilerin ortaya çıkışından itibaren 7 gün evde kalmalısınız. 5 Eğer siz veya birlikte yaşadığınız bir kişi bu belirtileri gösterirse, bütün hanenin 14 gün kendilerini izole ederek, belirtilerin gelişip gelişmediğini gözlemesi gerekiyor. Bu süre içinde evdekilerden biri daha hastalık belirtileri göstermeye başlarsa o zaman 7 gün daha izole olmaları gerekiyor. Daha sonra hastalanan her bir kişi için izolasyon süresi 7 gün daha uzuyor. Hastalık belirtilerini gösteren kişilerin iyi havalandırılmış bir odada kalıp evdeki diğer kişilerden uzak durmaları tavsiye ediliyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz