Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne bağlı esnaf odalarında olağan kongre süreçleri tüm hızıyla devam ederken, son olarak Kahramanmaraş Attarlar Odası’nda seçim heyecanı yaşandı. Paris Düğün Salonu’nda düzenlenen kongreye Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’in yanı sıra Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ahmet Kuybu ile çok sayıda davetli ve esnaf katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından faaliyet ve denetim kurulu raporlarının okunduğu olağan genel kurula, mevcut başkan Cuma Güler’in karşısında rakip olmayınca tek listeyle gidildi. Yeni dönemde Kahramanmaraş Attarlar Odası Başkanı olarak güven tazeleyen Güler, kendisini destekleyen esnaflara teşekkür etti. Kongreye katılan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç de yaptığı selamlama konuşmasıyla birlik ve beraberlik mesajları verdi.

“Kapımızı çalan hiçbir esnafımızı boş çevirmedik”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, görev süresince hiçbir esnafı boş çevirmediklerini belirterek, “Bizlere inanarak ve güvenerek bu göreve layık görüp, vermiş olduğunuz başkanlık görevini sizlere yakışır bir şekilde yapmaya gayret gösterdim. Bu süre zarfında sizlerin güvenci ve inancına layık bir şekilde odamızı saygı, sevgi ve Allah’ın da yardımıyla bugünlere taşıdık. Sizlerin dertleriyle dertlendik, sıkıntılarıyla mücadele ettik. Kapımızı çalan hiçbir esnafımızı boş çevirmedik. Tüm kurum ve kuruluşlarda gücümüzün yettiğince sizlere destek vermeye gayret ettik. Pandemi döneminde devletimizin esnafımıza sunuş olduğu tüm desteklerden yararlanmanız için elimizden geleni yaptık. Esnaflarıma en faydalı şekilde çalışmaya gayret gösterdim. Pandemi dolayısıyla geçirdiğimiz şu zor günlerde devletimizin BAĞKUR ve SGK primlerinde indirime gitmelerini talep ediyoruz. Ayrıca belediye ve vakıflara ait olan iş yeri kiralarının pandeminin devam ettiği bu yılda kira artışı yapılmaması gerektiğini ifade ediyorum. İnşallah bize vereceğiniz destekle daha azimli, daha güvenli ve daha gayretli bir şekilde çalışmaya Allah’ın izniyle devam edeceğim. Bu duygu ve düşüncelerle bizleri bugüne kadar yalnız bırakmayan, her türlü desteklerini esirgemeyen Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu’ya, esnaf odalarımızın tüm çalışanlarına, tüm yönetim ve denetimde görev yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

“2008’den beri maalesef dünyada çok ciddi bir ekonomik kriz var”

Güler’in ardından kürsüye gelen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, kongrenin esnaflara hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, “Cuma başkan ve ekibine bugüne kadar yaptıkları güzel hizmetler için şükranlarımı sunuyorum. İnanıyorum ki güveninizle önümüzdeki dönemde de sizlerin sesi olacak, temsilcisi olacak, hizmet edecek, sorunlarınızı bizlere taşıyacak ve birlikte şehrimize, insanımıza, esnafımıza hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın zor bir süreçten geçtiğine vurgu yapan Güvenç, tüm dünyanın 2008’den bu yana kriz halinde olduğunu söyledi. Doğalgaz ve petrol fiyatlarının krizde belirleyici faktörler olduğunun altını çizen Celalettin Güvenç, “Herkesin malumu dünya iyi bir süreçten geçmiyor. Hem de bu yeni değil, 2008’den beri maalesef dünyada çok ciddi bir ekonomik kriz var. Ekonomik kriz devam ederken, üstüne bir de pandemi geldi. Türkiye’nin çok daha üstünde olan dünya ekonomileri şuan da büyük zorluklar içerisinde. Bu işi bilenlerin yazdığına, çizdiğine göre dünya böyle bir krizi en son 1929’da yaşamış, adına büyük buhran diyorlar. Büyük buhranda da bütün ülkeler çok ciddi krizler yaşamış, bırakın hükümetleri devletler ayakta kalmakta zorlanmış. Bu kriz ondan daha zor gözüküyor, neden? Çünkü 2008’den bu yana sürüyor ve çok uzadı. Krizin somut iki-üç sebebi var, biri doğalgaz ve petrol fiyatları. Dünyada fiyatları beklenmedik şekilde üç-dört katı arttı maalesef. İkinci bir sebep nakliye fiyatları üretilen maldan daha fazla hale gelmiş durumda. Çin’den bir liraya ürün alıyorsun, onu Avrupa’ya veya Türkiye’ye getirmek için 2-3 lira ödemen gerekiyor. Böyle bir zorluk var. Son 2-2,5 senedir hafta sonları kapandık, turizm gelirleri azaldı, kimse gelemedi, hizmet sektörü yüzde10-20 kapasiteyle çalıştı. Türkiye'yi düşünürseniz sadece turizmden son iki-üç yılda 30-40 milyar dolara yakın ekonomik kaybı oldu. Böyle bir ortamda devam ediyoruz. Bir başka durum yaşayarak öğreniyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu ülkeye, bu devlete ve Cumhurbaşkanına inancımı daha da artırdı”

Kuraklık sebebiyle elektrik üretiminin azaldığına dikkat çeken Güvenç, her türlü soruna rağmen Türkiye’de çarkların döndüğünü söyledi. Yaşanan krizlerin Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan inancını daha da artırdığını anlatan Güvenç, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Doğalgaz ve elektrikte zorlanıyoruz ama yeni öğrendiğim bir şeyi söyleyeyim. Elektik üretimimiz daha çok hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisine dayanıyor, doğalgazdan elektrik üretmesi yüzde 17 oranında. Şu mevsimde yüzde 17’nin yüzde 5’e çekilmesi lazım. Kış aylarındayız, barajların dolu olması lazım, barajlarda elektrik üretip doğalgaza para ödemememiz lazım. Maalesef kuraklık nedeniyle şuanda barajlarda elektrik üretimi düşmüş, doğalgaza yükleniyoruz. Bu kez Türkiye pahalı fiyattan doğalgaz almak zorunda kalıyor. Böyle olağanüstü sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Doğalgaz fiyatları benim esnafımı zorluyor ama Almanya, İngiltere veya Fransa gibi ekonomisi bizden çok daha güçlü ülkelerde doğalgaz Türkiye’den 4-5 kat daha pahalı satmak zorunda kalıyor. Nasıl bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu anlatmaya çalışıyorum ama inşallah çalışmayla, sabırla, gayretle üstesinden geliriz diyorum. Cumhurbaşkanımızın dar gelirliye olan tavrıyla elektrik idarelerinin Avrupa'daki kadar zam yapmalarının önüne geçiliyor ama aile ortamındayız bilin ki BOTAŞ zorlanıyor. Çünkü doğalgazı biz üretmiyoruz. İnşallah üstesinden geleceğiz. Allah’a hamdediyorum bütün bu zorluklara rağmen Türkiye’de çark dönüyor, bu çok önemli. Kapanan fabrikamız yok, olağanüstü kapanan iş yerimiz yok. Kenetlenelim, sabredelim, aydınlık günler gelecek diye inanıyorum. Hatta her şerde bir hayır var derler, bu kriz bana şunu gösterdi; bu ülkeye, bu devlete, Cumhurbaşkanına inancımı da artırdı. Çünkü, dünya yanarken, zorlansak da onun liderliğinde ayakta durmayı beceriyoruz. Bizler de gücümüzün yettiği kadar sizin adınıza Ankara’da temsil görevini yapmaya çalışıyoruz. Her türlü sorununuzu ibadet aşkıyla, zevkle, muhabbetle taşıyoruz. Allah yardımcımız olsun diyoruz, odamızın yönetimini tekrar tebrik ediyorum.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz