Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen geçtiğimiz gün itibariyle yarı yıl tatiline girdi. Öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği yarıyıl tatilinin başlamasıyla birlikte, öğrencilerin yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmesi gerekir sorusunu eğitimci Özel Özderya İlk ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Fatih Erdoğan ve Özel Özderya Ortaokulu Rehber Öğretmeni Elif Tuğçe Sarıtaş’a sorduk. Erdoğan yarıyıl tatilini, “Yarıyıl tatili, eğitim ve öğretime iki haftalığına ara verilmesinden ibaret gibi gözükse de aslında öğrencilerin gelişimleri için çok önemli bir zaman dilimidir” şeklinde değerlendirdi. Sarıtaş ise “Bu önemli zaman diliminde öğrenci velilerin yapması gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz” ifadelerini kullandı.


“ÖĞRENCİLER DERS ÇALIŞMAYI BIRAKMAMALI”

Öğrencilere uyarılarda bulunan Özel Özderya İlk ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Fatih Erdoğan, son günlerde öğrencilere ödev verilmemesi söylense de öğrencilerin uygun bir ders çalışma programı yapması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Son yıllarda yetkililer tarafından tatilde ödev verilmemesi, öğrencilerin ders çalıştırılmaması söylense de her öğrenci kendi seviyesine uygun bir ders çalışma programı yapmalı ve bu programı uygulamalıdır. Bununla birlikte tüm öğrenciler kendi seviyelerine uygun kitap alıp okumalıdır. Okuma ve yazmayı yeni öğrenen ilkokul birinci sınıf öğrencileri tatil süresince bol bol okuma eksersizleri yapmalı yani seviyesine uygun kitap okumalıdır. İlkokul 2, 3 ve 4’üncü sınıflar sene başından beri işledikleri konuları hatırlamak için tekrar etmelidir. Özellikle yabancı dil derslerini ve ezberledikleri kelimeleri mutlaka tekrar etmelidirler. Ortaokul ve Lise öğrencileri her gün azda olsa birkaç saat ders tekrarı yapmalı ve mutlaka kitap okumalıdır” şeklinde konuştu.

VELİLER ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARINA KULAK VERMELİ”

Özel Özderya Ortaokulu Rehber Öğretmeni Elif Tuğçe Sarıtaş ise velilerin çocuklarının ihtiyaçlarına kulak vermesinin yapacağını en önemli görev olduğunu söyledi. Sarıtaş, “Veli olarak çocuğun ihtiyaçlarına kulak vermek yapılabilecek en önemli görevdir. Yukarıda sıralanan aşamalar konusunda çocuğa yardımcı ve yol gösterici olmakla işe başlanabilir. Bunu yaparken, yaş gurubuna göre farklı tavırlar sergilemek gerekir. İlkokul çağındaki çocuklar yönlendirici ve disiplinli yol göstericilikten hoşlanırlar; çünkü aileleri onların gözünde hala büyüktür. Bu çocuklar, aileleri ile vakit geçirmekten hoşlanır. Bu yüzden, ders çalışma öncesi ve sonrasında ya da verilen uzun arada mutlaka beraber bir etkinlik yapılmalıdır. Beraber kahvaltı yapmak, müze ya da sergi gezmeye gitmek, pikniğe ya da doğa yürüyüşüne çıkmak, öğrenmeye destek olan dinlenme faaliyetleri arasındadır. Ders çalışmak konusunda taktikler ve soru çözümlerinde yardımlar, bu çocuklar tarafından memnuniyet ile karşılanır. Ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin ve Lise öğrencilerinin çoğunlukla aile ile değil de arkadaşları ile vakit geçirmek isteyen bir yaş grubu olduğunu ve tatilde olduğunu hesaba katarak arkadaşları ile vakit geçirmesine de olanak sağlamak gerekir. Yalnız, dışarıda geçirilecek vakit konusundaki aile içinde verilmiş olan kısıtlayıcı kurallar esnetilmemelidir. Aksi takdirde, tatil boyunca çocuk eve sadece uyumak için gelme hakkını elde ettiğini düşünmeye başlayabilir” ifadelerini kullandı.

DİNLENME, GEZME VE EĞLENMENİN YANI SIRA TEKRAR YAPILMALI”

Tatillerde daha fazla dinlenme, gezme ve eğlenmeye fırsat verilmesinin yanı sıra azda olsa ders tekrarlarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Sarıtaş, “Ders çalışmak konusunda verilecek tavsiyeleri göz ardı edebilir ya da yardım tekliflerini geri çevirebilirler; bu konularda çok ısrarcı olmak, çocuğun o an olumsuz duygular yaşamasına ve bunu derslerle eşleştirerek ders çalışmaktan uzaklaşmasına sebep olabilir. Ortaokul öğrencileri konusunda temkinli olmak gerekir. Bu çocuklar, hem ilkokul hem de lise öğrencisi özellikleri gösterebilirler. Çocuğun özelliklerine göre onunla vakit geçirmek ya da arkadaşları ile vakit geçirmesi konusunda destek olmak yollarından birisi seçilebilir. Eğer, okul tarafından sağlanmış olan bir yarıyıl tatili çalışma programı varsa, buna uymasına yardımcı olmak için öğrenciye mutlaka destek olunmalıdır. Öğrenci küçük yaşta ise doğrudan, yani yanında bulunarak; öğrenci 7. sınıf ve üzeri bir sınıfta ise dolaylı, yani ders çalışmasını destekleyecek ortam yaratarak bu programı tamamlamasını sağlamak öğrenci için yararlı olacaktır. Birçok okul, karne ile birlikte ders çalışma programları ya da yarıyıl tatili ödevleri de vermektedir. Veliler bunları mutlaka edinmeli ve okul ile iletişim halinde olmalıdır. Gerekirse, okulun rehber öğretmeni ya da ilgili ders öğretmenleri ile iletişime geçerek programın uygulanması veya ödevlerin yapılması konusunda destek almak da velinin görevleri arasında yer alabilir. Kısaca özetlersek tatillerde daha fazla dinlenme, gezme ve eğlenmeye fırsat verilirken azda olsa ders tekrarları yapılmalı ama mutlaka kitap okumaya teşvik edilmelidir. Yarıyıl tatiline çıkan tüm öğrencilerimize sağlık ve mutluluklar diliyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz