Yaklaşık üç gündür Suriye üzerinden gelen ve Kahramanmaraş’ta da gökyüzünü kaplayan toz bulutunun dağılması için yağmurun yağması bekleniyordu ki, beklenen yağmur adeta bir yağdı pir yağdı. Kısa sürede kent merkezinin tamamında etkili olan yağış yer yer baskınlara sebep olurken, bu durumdan en çok zararı yine esnaflar gördü. Aniden bastıran yağmur, geçtiğimiz yıl meydana gelen sel felaketini akıllara getirirken, esnaflar hızlı bir şekilde dükkanlarının dışında bulunan eşyaları içeriye taşıdı. Bazı noktalarda esnafın yağmur suyunun dükkanına girmemesi için gösterdiği çaba yetersiz kalınca Büyükşehir Belediye ekipleri müdahalede bulundu. İtfaiye görevlileri vidanjör ve dalgıç pompalar aracılığıyla dükkanlardan su tahliyesi yaptı. Esnaflar ise sağanak yağmur altında birbirlerine destek olurken, alışveriş yapmak üzere çarşıya çıkan ve aniden bastıran yağmura yakalanan vatandaşlar da kaçmaya çalıştı.

ADETA ÇAMUR GİBİ YAĞDI!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, toz bulutunun etkili olduğu şehirlerde yağışların olabileceğine dair geçtiğimiz gün uyarılarda bulunurken, beklenen yağış kendini gösterdi. Kent genelinde üç gündür devam eden toz taşınımı hadisesi sebebiyle hava kalitesinde azalma görülerken, yağmurla birleşen toz, yere çamur olarak düştü. Birçok vatandaş çamurdan etkilenmemek için adeta kaçacak yer ararken, özellikle yağmurdan etkilenen araçların üzeri tamamen çamurla kaplandı. Birçok vatandaş, araçlarının camlarını temizledikten sonra yola çıkarken, temizleyemeyenler ise oto yıkamacıların yolunu tuttu. Çamur yağmurundan etkilenen esnaf da yağmurun kesilmesinin ardından vitrinlerini silerek işe başladı.

YAĞMUR KAPALI ÇARŞI ESNAFINI ALARMA GEÇİRDİ!

Öğle saatlerinde aniden bastıran yağmur, Kapalı Çarşı esnaflarını da alarma geçirdi. Geçtiğimiz yıllarda restore edilmesine rağmen, Kapalı Çarşı’nın tavanından yağmur suları olduğu gibi aktı. Bu durum ürünlerini dışarıda bırakan esnafları zor duruma sokarken, esnaflar ise her yağmur sonrası aynı sorunla karşılaştıklarını belirterek yetkililerden yardım istedi. En basit bir yağmurda bile zorda kaldığını belirten esnaflar, Kapalı Çarşı’nın üst kısmının tekrar bakıma alınmasını ve yaklaşan kış ayı öncesi daha sağlıkla hale gelmesini istiyor. Yağmurdan kaçarak Kapalı Çarşı’ya sığınan vatandaşlar ise tavandan damlayan sular dolayısıyla hüsrana uğradı.

BELEDİYE YETKİLİLERİNE SESLENİYORUZ”

Restorasyon çalışması yapılmasına dağken çarşıda her yağmur yağdığında aynı manzaranın yaşandığını dile getiren esnaflar “Bizler belediye yetkililerimizi sürekli uyarıyoruz. Su basacağını dile getirmemize rağmen ne yazık ki yeterli önlem alınamıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketini hepimiz hatırlıyoruz, her yerde gündem olduk rezilliğimizle. Bizler artık zarar görmek istemiyoruz, bir afet olduğunda belki zararımızı karşılıyorlar ama o para da bizim devletimizin parası, önceden önlem alınsın ki devletin parasını çarçur olmasın. Daha önce de buna benzer olaylar yaşandı, bizler gerçekten bıçak sırtında duruyoruz, en ufak yağışta ürünlerimizi topluyoruz. Bugün de görüyorsunuz yağmur başlayınca çatıdaki oluk doldu, yan taraftan esnaflarımızın ürünlerinin üzerine akıyordu. Tadilat nedeniyle uzun süre dükkanını açamayan arkadaşlarımız var. Belediye yetkililerimize sesleniyoruz. Lütfen sesimize kulak verin, kış ayı gelmeden, yağmurlar artmadan sorunumuzu çözün” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir saat süren yağışlarda büyük bir olumsuzluk yaşanmazken, bazı vatandaşlar şikayetlere anında müdahale edilmesini ve yoğun bir şekilde çalışılmasını takdir ettiklerini dile getirirdi. Vatandaşlar, “Tabi bu tür sel felaketlerinin yaşanmaması için daha büyük önlemler alınmalı” diye de ekledi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz