Teknolojinin hayatın her alanına girmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutmuş olan birçok meslek grubu teker teker ömrünü tamamlıyor. Günümüzde sayıları her geçen gün azalan mekanik saat tamirciliği de bu mesleklerden sadece birisi olarak karşımıza çıkıyor. Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda mekanik saat tamirciliği yapan Vahit Özsaatçi, babasından öğrendiği mesleğini tam 59 yıldır sürdürüyor. Çarşıda üç metrekarelik işyerinde saat tamirciliği yapan Özsaatçi, eksik parçaları üretip, onları ilk günkü gibi çalışmasını sağlıyor. İnsanların artık saat tamir ettirmediğini, yerine yenisini aldığını belirten Özsaatçi, ömrünün sonuna kadar bu işi yapacağını söyledi.

“60-70 YILLIK SAATLERDE VAR”

Sevdiğiniz zaman her meslek güzeldir, sevmezsen hiçbir işe yaramaz. Önemli olan yaptığın işi severek yapmandır. 59 yıldır bu işi yapıyorum. Kahramanmaraş’ta en eski saatçilerden biriyim. Yani benim yaşımda ve benim kadar saat yapan kişi sayısı Kahramanmaraş’ta iki ya da üçtür. Ben zaten çocukluğumda başladım bu işe. Yani benim zamanımda babam bu işi yapıyordu. Bende babamın yanında başladım. Yani o zamanlar ortaokul 6’ncı sınıfa gidiyorum çok okumaya kendimizi veremedik, babamda beni iş yerine getirdi o gün bu gündür çalışıyoruz. Kendi kendime çalışarak kendimi yetiştirdim ve birçok saatin tamirini de yapabiliyorum. Burada zaten 60-70 yıllık saatlerde var. İlk başladığım günlerle şimdiki günler arasında çok farklılık var. O zamanlar eski dönemler olduğu için vatandaşlar saat çeşitlerini bilmezdi çünkü saat çeşitleri yoktu. Yani tek tip saat çeşitleri vardı.

“ESKİSİ GİBİ SAAT YAPTIRAN KİMSE KALMADI”

Ama şimdi eskisi gibi değil. Şimdi insanlar kendi istediği modeller var. Yani eskiden kullanılan saat çeşitleri şuan günümüzde de var şimdikiyle o zamanki çok farklı. Şimdiki nesil çok değişti. Bizim zamanımızda biz çok bir şey görmedik. Ama şimdi insan istediğini bulabiliyor. Birde eskisi gibi saat yaptıran kimse kalmadı. Zaten ucuz saatlerde çoğaldı. Kalitesiz saatlerde çoğaldı. Vatandaşta ucuz saat görünce kaliteli sanıp alıyor. Geri o saat bozulduğu zamanda gidip yaptırmak yerine aynı paraya aynı saati tekrar alıyor. İnsanlar artık saat tamir ettirmiyor, o iş bitti. Biz de son saat tamircileriyiz zaten. Saat artık çok fazla, her yerde satılıyor. 15-20 TL’ye saat alabiliyorsun, adam saati bozuluyor senle uğraşacağına gidiyor yenisini alıyor. Bu eski saat tamirciliği bitti artık.

YETİŞTİRECEK ÇIRAK BULAMAMAKTAN YAKINIYORUM”

Benim en çok yakındığım durumda bu iş yerine çırak bulamamak. Biz önceden bu işe başladığımızda bu işe girebilmek için insanlar çırak aranacak yer arıyordu ama şimdi öyle değil. Ben tek başıma çalışıyorum mesela ama tek başıma zorlanıyorum. Ben yanıma çalışacak bir çırak bulmak istedim ama kaç yıl oldu hala çırak falan bulamadım. Yani insan tek başına zorlanınca çırakta bulamayınca çok zor oluyor. Eleman geldiği zaman ilk önce ne kadar vereceksin diyor. Yani direk gelip ben bu mesleği nasıl öğrenirim demiyor da direk paraya bakıyor. Durum böyle olunca da çırak bulamıyoruz. Dediğim gibi yakındığım durum bu benim, çırak bulamamak.”


Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz