Türkiye’nin en büyük çarşıları arasında yer alan Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşısı, kuyumcular, mazmanlar, yemeniciler, manifaturacılar, bakırcılar gibi birçok meslek ustalarına gelir kapısı oluyor. Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki 500 yıllık Tarihi Çarşıda, yaklaşık yarım asırdır esnaflık yapan ulu çınarlar, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Pandemiden dolayı ara ara hizmet veremeyen esnaflar, salgınla birlikte yaşadıkları olumsuzlukları gazetemize anlattı. Her yerde olduğu gibi çarşıda da tüm düzenin alt üst olduğunu kaydeden esnaflar, her şeye rağmen işlerinin başında olduklarını vurguladılar.


İŞ YERLERİMİZ SIK SIK KAPATILDI”

10 yaşındayken çekil çaydanlık mesleğiyle uğraşan babasının yanında çalışmaya başlayan 60 yaşındaki Sıddık Baltarlı, konuyla ilgili konuşmasında koronavirüsten dolayı bayağı zorluk yaşadıklarını belirterek, “İş yerlerimiz sık sık kapatıldı. Koronavirüsün getirdiği ekonomik sorunlara rağmen önlememizi aldık çalışmaya devam ediyoruz. Sağ olsun hükümette bazen yardımcı oluyor. Şu anda emekli oldum 2.’ye devam ediyorum. Evde durulmuyor, geldik vatandaşa hizmet ediyoruz.” diye konuştu.

“EKONOMİK OLARAK OLANLA İDARE ETTİK”

13 yaşında Tarihi Çarşı’da çalışmaya başlayan ve 50 yıldır hizmet veren Abdullah Derinkuyu, ise yaşadıklarını şu şekilde anlattı: Şu anda kalay, bakır işi yapıyorum. Koronavirüs sürecinde devlet ‘çık’ dedi çıktık, ‘yat’ dedi yattık. Devlet ne derse o. Ekonomik olarak olanla idare ettik. Devlette yardım etti zaten. Allah devlette zeval vermesin. Bundan sonrası için İnşallah her şey iyi olur. Salgın sadece 1 kişiyi değil herkesi etkiliyor. Şu an aşılama da devam ediyor. Biz de aşımızı olduk, 3. doz aşımı da olacağım. Ücretsiz bir şekilde aşı oluyoruz, Allah devletimize zeval vermesin. Mesleğimiz biraz zor çıkar bulmakta zorlanıyoruz. Gelip çalışanlar bir süre sonra bırakıyorlar. Şimdiki gençlerin ellerinde birer tane telefon oynayıp duruyorlar. Meslek öğrenelim diyen yok.

“KORONAVİRÜS SÜRECİNDE EVE KAPANDIK”

55 yıldır semercilik mesleğini yürüten 65 yaşındaki Ali Özen mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirterek, “Koronavirüs sürecinde eve kapandık, evde bekledik. Mesleğimiz bitmek üzere ben son temsilcilerindenim. Hayvan gücüne ihtiyaç kalmayınca bizim mesleğimiz bitti” şeklinde konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz