Günümüzde bilinen, eski veya popüler mesleklerin dışında farklı bir iş yapmak için kolları sıvayan, bu kapsamda da yeni bir iş kolunda çalışma hayata atılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)  Ziraat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Fkiret Taş, toplum tarafından pek te bilinmeyen mezar bakım işini yapıyor. Daha önce de birçok sektörde girişimleri bulunan ve arkadaşlarıyla yaptığı istişare sonucunda çıkan fikir sayesinde mezar bakım işini yapmaya karar veren Taş, işe İlk olarak Ar-Ge çalışmalarından başladı. Araştırmalar sonucu altyapı kuran ve kurduğu altyapı sonrasında gelen talepler doğrultusunda çevresinden iş alan Taş, hem sevap kazanıyor hem de okul harçlığını çıkarıyor.

“ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ”
Mezar bakım işinin detaylarını anlatan Fikret Taş, şunları söyledi: “Bir gün arkadaşlarla oturuyorduk ve bir şeyler yapsak mı diye düşünüyorduk. Sonra istişarelerin ardından aklımıza mezar bakım işi geldi. Zaten bir üniversite öğrencisi olarak girişimci bir kişiliğe sahibim. İlk etapta ön araştırma yaptık. Bu işi nasıl yapabiliriz diye düşünmeye başladık. İnternet sitesi, sosyal medya hesapları gibi bir takım Ar-Ge çalışmaları yaptık. Elimizden geldiğince de bir şeyler yapmaya çalıştık. Şu anda zaten internet sitemizi kurduk, instagram hesabı kuruldu. Sadece Facebook hesabımız yok. Derken ilk çalışmalarımızı da gerçekleştirdik. Şu anda böyle bir piyasa veya iş kolu yok ve insanlar yoğunluğundan dolayı yakınlarının mezarlarıyla ilgilenemiyorlar. Mesela kişi şehir dışında yâda yurt dışında yakınlarının mezarları memlekette ama ilgilenemiyor. Bu doğrultuda bizde hem bir hayır işi hem de öğrenci olduğumuz için harçlıklarımızı için böyle bir işe kalkıştık. Bu işten dolayı çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bir ağabeyimizin babasının mezarının bakımını yaptık ve çok güzel oldu.”

“ŞEHİTLERİMİZİN MEZARLARINA ÜCRETSİZ BAKIM YAPIYORUZ”
Tek seferleri, 3 ay 6 ay 9 ay ve 12 ay olarak ayrı paketlerinin olduğunu belirten Taş, toprak ekleme, çimlendirme, mermer taşlarının temizliği gibi birçok bakımı yaptıklarını kaydetti. Taş, “Biz bu işin araştırmasını yaparken bu işi 4-5 ayrı kola ayırdık. Tek seferlik temizlik yani bakım toprak ekleme, sonra 3 ay 6 ay 9 ay ve 12 ay olarak ayrı paketlerimiz var.  Bunların içerisinde çiçeklendirmemiz var. Toprak ekleme var. Çimlendirme var. Mermerlerin taşlarını temizleme var. Tek seferlik bakım 100 TL diğer paketlerimizde standartlarına göre fiyatları artarak devam ediyor. Ayrıca biz şehit yakınlarımızın bize ulaşması halinde şehitlerimizin mezar bakımlarını ücretsiz olarak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz