Geçtiğimiz Aralık ayı çerisinde kış mevsimine iyiden iyiye kapılarını açan Kahramanmaraş, yaklaşık 2 haftadır sağanak yağışın etkisi altına girdi. Geçtiğimiz haftadan bu yana kent genelinde etkisini göstermeye başlayan sağanak yağışlar gece boyu devam etti. Kahramanmaraş’ın Göksun, Elbistan, Ekinözü, Çağlayancerit, Andırın gibi çevre ilçelerinde ise soğuklar eksilere kadar düştü ve kar yağışlarının artmasına sebep oldu. Durum böyle olunca marketlerden sebze ve meyve almaya şu sıralar tereddüt eden vatandaşlar, soğukların ürünlerde fiyat artışı olabileceğinden dolayı endişeli bakıyor. Kahramanmaraş Kabzımallar Odası Başkanı Halit Orhan ise, aşırı yağışların ve mevsim değişikliğinin ürünlerde olumsuz bir etki yaratmadığını belirtiyor. Halde her türlü sebzve ce meyvenin mevcut olduğuna dikkat çeken Orhan, “İlimiz ve Türkiye genelinde aşırı yağışlar olmasına rağmen, ürünlerde kayda değer bir artış olmadı” dedi. Gündemde ki Afrin operasyonuna da açıklamasında yer veren Kabzımallar Odası Başkanı Orhan, Afrin operasyonunu sonuna kadar desteklediklerini belirterek, bu operasyonun ekonomik yönden kendilerine ve ülke adına bir zarar teşkil etmeyeceğini vurguladı.

DONMA OLAYI BU YIL ÜRÜNLERE YANSIMADI”
Her yıl kış mevsiminde aşırı soğukların meyve sebze zerinde olumsuz etki gösterdiğini söyleyen Orhan, “Bu yıl ürünlerde önceki yıllara göre bir donma olayı gerçekleşmedi” dedi. Orhan, “Bu yıl önceki yıllara kış mevsimi Kahramanmaraş’ta biraz daha geç başladı. Geçtiğimiz yaz mevsimi yine önceki yılların yaz mevsimine göre daha sıcaktı. Yine Kahramanmaraş’a bu yılın Ocak ayından itibaren kış mevsimi etkisini gösterdi. İlimiz ve Türkiye genelinde özellikli sera üretimi olan yerlerde aşırı ve şiddetli yağışlar, üreticimize ekili alanlarda zarar vermesine rağmen hale gelen mal miktarlarındaki önceki yıllara göre büyük farklılık arz etmediğinden fiyatlarda kayda değer artışlar yaşanmamıştır. Halimizde her yıl olduğu gibi bu yılda mevsimsel her türden sebze ve meyve bulunmaktadır. Sadece geçtiğimiz hafta okulların ara tatile gitmesinden dolayı dönemsel bir iş yavaşlaması oluşmuştur. Ürünler üzerinde soğuklardan ve havalardan dolayı aksileşecek bir durum söz konusu değildir. Her yılaşırı soğuk havanın meyve ve sebzenin donması olaylı bu yıl görülmemiştir. Geçen yıllara göre bu yıl meyve ve sebze daha kaliteli sunumu gerçekleşmektedir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla evlerine ürünlerini alıp sofralarında kullanabilirler.

AFRİN OPERASYONUNUN BİZE BİR ETKİSİ OLMADI”
Gündemdeki Afrin operasyonuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Orhan, bu operasyonun Türkiye’yi ekonomik yönden etkilemediğini ve sebze meyvelerde de bir değişiklik oluşturmadığına dikkat çekti. Orhan, “Gündemdeki Afrin harekâtına rağmen halimizde ve bölgemizde ticari faaliyetlerde aksama yaşanmamaktadır. Antalya, Mersin, Adana, Hatay yöresinden ilimize gönderilen ürünlerin sevkiyatı devam etmektedir. Kahramanmaraş kabzımallar ve komisyoncular Odası olarak milletimizin ve devletimizin yanındayız üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.
Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz