Şubat ayından itibaren hükümetin aldığı bir kararla beyaz eşya ve mobilya alımlarında indirim kampanyaları uygulanırken, 30 Eylül tarihinde sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimleri için beyaz eşya ve mobilyacı esnafı kampanyanın bir süre daha uzatılması taraftarı.

DAHA ÖNCE UZATILMIŞTI

Şubat ayında başlayan ve Nisan’da sona ermesi beklenilen indirim kampanyası bakanlar kurulu kararı ile klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi ile elektrikli küçük ev aletleri alımında 30 Eylül tarihine kadar uzatılmıştı.

Bizde Manşet Gazetesi olarak, beyaz eşya satıcılarının ve mobilyacıların ÖTV ve KDV indirimi için yaptıkları açıklamayı sizlerle paylaştık, konuşmalardan bazıları şu şekilde…


 

İNDİRİM YILSONUNA KADAR UZAMALI’

Beyaz eşya mağazasında satış müdürü olarak görev yapan Ömer Faruk Azkara, ÖTV ve KDV indiriminin gelmesinin kendilerine çok olumlu yansıdığını belirterek şu ifadelere yer verdi: “İndirimin gelmesi tabi diğer sektörlerde ki gibi bizim açımızdan da çok iyi oldu. Normal satışlarımızın üzerinde yüzde 25’lik bir etkisi oldu bu da bizi sevindirdi açıkçası. Tabi ki ÖTV’nin kalkması bizlere, esnaflara ve vatandaşlara çok iyi oldu. ÖTV indirimi geldikten sonra zaten fiyatlar aşağı indi. Müşterilerimiz çok talep etmiyorlardı ürünlere indirim geldikten sonra fiyatları aşağı çektik ama müşteri daha çok gelmeye başladı. Yeri geldiğinde 200-300 liralık yeri geldiğinde 400-500 liralık bir indirim yansıdı. Tabi bu da müşteriler üzerinde çok büyük etki yarattı, satışlarımız daha çok olmaya başladı. Normal satışlarımız arttı yüzde 25’lik bir artış oldu satışlarda. Yeni evlenen insanlar düğün sezonu için, düğün paketi alıyorlar, bunun da ortalama olarak bakarsak bin lira gibi bir indirim yansıdı kendilerine. Tabi bu da bizim işimize yaradı, en azından bu indirimin yılsonuna kadar devam etmesi taraftarıyım. Piyasalar da zaten son dönemler de çok durgunluk var bu durgunluğun en azından devam etmemesi için ÖTV’nin yılsonuna kadar devam etmesi lazım diye düşünüyorum. İndirimin devam etmesi satışlara olumlu yansıyacaktır. Sonuçta Özel Tüketim Vergisidir, ürünlerin birçoğu Yurtdışından geliyor, özel tüketim vergisinde ki indirim oranı esnaflardan ziyade, müşterilerimize olumlu olarak yansıyor. Eski döneme göre satışlar zaten çok arttı. Piyasaya bir canlılık geldi indirimin olması ile birlikte, bunun için bu indirimin yılsonuna kadar uzamasından yanayım”.


 

SATIŞLARIMIZA KATKI SAĞLADI’

Beyaz eşya firmasında uzun yıllardır Muhasebecilik yaparak bu işin içinde olan Ali Maraşlıoğlu, ÖTV indiriminin gelmesiyle birlikte bu indirimin satışlar üzerinde çok katkı sağladığına dikkat çekten Maraşlıoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “indirimin olması satışlarımıza ciddi mana da katkı sağladı. Gerek garanti kapsamında gerekse ürün bazında firmalar bizi bu konuda desteklediği için satışlarımız arttı. Geçen yıllara göre satışlarımız da gözle görülür belirli bir artış oldu. İndirim gelmeden önce satışlarımız daha azdı geldikten sonra yüzdelik bir artış oldu. Bu yüzden bu yılsonuna kadar bu indirimin devam etmesi çok iyi olacaktır. Sektörümüze çok büyük bir katkı sağladı. Piyasalar da şuan bir durgunluk var bu durgunluğu daha aza indirmek için en azından indirimin yılsonuna kadar devam etmesinden yanayım. Önceden indirim olmadan önce, ihtiyacı olan vatandaş alışveriş yapıyordu ama indirim geldikten sonra bir eve hediye götürmek isteyen bile ürün alır oldu. bu hem vatandaş için hem de bizler için çok iyi bir şey, bunun yıl sonuna kadar dediğim gibi devam etmesinden yanayız” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZ ARTTI’

Mobilya satış mağazasında satış müdürü olarak görev yapan Soner Özkan, devlet tarafından getirilen ÖTV ve KDV indiriminin müşteri potansiyelini arttırdığını ifade ederek, “normal bir müşteri potansiyelinin üzerine çıktık” dedi. Özkan, “ÖTV ve KDV indiriminin olması bizim açımızdan çok iyi oldu. Müşteri bakımından olsun, satış bakımından olsun, indirimin bize çok iyi yaradı. Eskiden 10 tane müşterimiz geliyorsa, ÖTV ve KDV geldikten sonra 20 tane müşterimiz gelmeye başladı. bu 20 müşterinin hepsine satış yapmasak bile, mağazaya giren çıkan müşteri sayısı arttığı için, dilden dile yayılan indirimler sonuçta bize müşteri kazandırdı ve satışlarımızın artmasına neden oldu. Bence ÖTV ve KDV indirimi devam etmeli. Hem vatandaşlar hem müşteriler hem de biz satıcılar için mobilya olsun diğer sektörlerde olsun bu çok iyi bir şey, bence devam etmeli bu indirim. Vatandaşlarımızın bir nebze de olsun alım gücünü bir tık daha artırabilmesi için, yani işlerimizin hareketlenmesi için bu gerekliydi. Aynı zaman da kış sezonuna giriyoruz. Kış sezonunda bütün esnafların işleri nereden baksak yarı yarıya düşüyor. Bunun üzerine ÖTV ve KDV indiriminin kalkması bizim işlerimizin tamamen durma noktasına gelmesine sebep olacak diye düşünüyorum. en azından önümüzde ki yaz sezonuna kadar bu devam etmeli. En azından önümüzde ki düğün sezonuna kadar bu yıl işleri bir nebzede olsun rahatlatmış olacağız. KDV ve ÖTV indirimi yokken bizim belirli bir müşteri sayımız vardı. İndirim yapıldığında hem müşteri sayımız hem de ciromuz arttı. Bizim gibi birçok esnafa iyi geldi indirim. Benim tek ricam bu indirimin biraz daha uzun vadeli devam etmesidir” şeklinde konuştu.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz