Ulaştırmada demiryolu, hava yolu ve denizyoluna oranla daha riskli olan karayolunun bu riskini azaltmak amacıyla trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının dışında, Türkiye'de karayolu denetiminde özel olarak seçilen kişiler olan Fahri Trafik Müfettişleri, ülke genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kentin dört bir noktasında görev yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün teklifi ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile uygun görülen kişilere, valiliklerce verilen Fahri Trafik Müfettişliği görevi, gün içerisinde trafikte gördüğü ihlalleri resmi belgeye dökerek, yaptığı ihlalden dolayı sürücünün ceza almasını sağlıyor. Fakat özellikle son günlerde Kahramanmaraş’ta birçok vatandaş, Fahri Trafik Müfettişlerinin keyfi ceza yazdığını öne sürüyor. Ceza yazılan vatandaşlardan biri ise okul servisçisi Yunus Duymaz olurken, bir vatandaş ise WhatSapp İhbar Hattımıza ulaşarak, “Bunlar trafik kanununu ve kurallarını tam bilmiyorlar. Vatandaşa eziyetlerinin bitmesi için bunların yetkilerinin kısıtlanması gerekiyor” dedi.

“ARACIMI NEREYE PARK EDECEĞİM?”
Ceza yiyen vatandaşlardan biri olan Yunus Duymaz Onikişubat ilçesi Haydarbey Mahallesi'nde ikamet etmekteyim. Minibüsümü yıllardır olduğu gibi geçen günde evimin önüne park ettim. Ama 144 TL’lik ceza makbuzu adresime gönderildi. Bu cezayı yazan kişi Fahri Trafik Müfettişiymiş. Park yaptığım yolda yaya geçidi yâda park yapılamaz levhası bulunmuyor. Bana iki yıl kadar önce bir telefon geldi ve aracımın hatalı yere park ettiğimi ve kaldırmamı istediler. Dışarı çıktım baktım ve hatalı park durumu yok, park yasak levhası ve yaya geçidi yok yine de kaldırdım. Aradan iki üç ay geçtiğinde yine park etmiştim. Daha sonra aracımın lastiğinin kesildiğini gördüm. Seslenmedik ve götürüp yaptırdım. Şimdi de bana trafik cezası geldi. Biz bu aracı evin önüne park edemeyeceksek nereye park edeceğiz. Ceza makbuzunda fahri trafik müfettişi yazıyor. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Herkes park ediyor, 30 tane araç var ve benimki kasıtlı mı yapılıyor bilmiyorum. 144 lira cezai işlem uygulanmış, ben cezasında değilim ve aracımı nereye park edeceğim bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA EZİYETLERİNİN BİTMESİ İÇİN YETKİLERİNİN KISITLANMASI GEREK”
WhatSapp Haber Hattımıza ulaşan diğer bir vatandaş ise, “Bu fahri trafik müfettişi olan kişilere trafik düzeninde vatandaşlara huzurlu trafik ortamı yaratmak için mi yoksa vatandaşa eziyet etsin diye mi bu belge veriliyor. Fahri trafik müfettişi olan kişiler geneli kendisi ceza yediğinden dolayı bu belgeyi alıp kendini tatmin etmek için başkasına keyfi ceza yazıyor. Adam kendi sitesinde bile tartıştığı veya çocuklarının kavgasın da bile bunu kullanıp karşı tarafa keyfi ceza yazıyor. Bunlara sadece merkezde ikinci sıra hatalı park maddesinden başka maddeden ceza yazmaları engellenmeli. Bu kişiler keyfi olarak gezip ceza yazıyorlar. Örneğin öndeki sürücü devamlı sol şeridi ihlal ediyor, arkadaki sürücü zorunlu olarak sağdan geçiyor. Bunu gören Fahri Trafik Müfettişi, hatalı şerit diye vatandaşa ceza yazıyor. Bunlar trafik kanununu ve kurallarını tam bilmiyorlar. Vatandaşa eziyetlerinin bitmesi için bunların yetkilerinin kısıtlanması gerekiyor.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz