Kahramanmaraş'ta, Cumhuriyet'in ilanının 96. yılı dolayısıyla Cumhuriyet resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyona protokol üyelerinin yanı sıra şehit yakını ve gaziler ile akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, salonu gezerek resepsiyona katılan davetlilerle sohbet etti, hatıra fotoğrafı çekildi. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen resepsiyonda konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, " Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıl dönümünde bütün Kahramanmaraşlı hemşerilerimin Cumhuriyet Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum" dedi.

"BU RUHUN DEVAM ETMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Vali Özkan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Cumhuriyet denilince, Cumhuriyet arifesinde ki ulusal kurtuluş savaşının başlandığı şehir Kahramanmaraş. Kahramanmaraşlı evlatların dedeleri, ataları, memleketin birliği bütünlüğü veya memlekete musallat olmuş bu müstekbirleri def etmiş, bu emperyalistleri def etmek için kadınıyla çocuğuyla, yaşlısıyla genciyle bütün kesimiyle bunlara dur demişlerdir. Bunlara en yüksek derecede bir sille vurmuşlardır. Bu aynı zamanda Anadolu'da ki kurtuluş savaşının da kıvılcımını ateşlemiştir. Bu ruh ise bağlı olduğu medeniyetten geliyor. Bu ruhun daim olması, gelecek nesillere aktarılması bizim açımızdan çok kıymetlidir. 96. yılında Cumhuriyetimizi kutlarken, bu ruhun gelecek nesillere aktarılmasının iklimini hep beraber oluşturmamız lazım. Bugün de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde bütün Kahramanmaraşlı hemşerilerimizle beraber bütün kesimleriyle aynı ortak paydada, milletin birliği devletin tekliği ve bayrağımıza bağlılıkla böyle bir kutlama temayülündedir Kahramanmaraş. Buna müşahade etmekten büyük bir manevi haz duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu akşam ki kabul de, hasbıhalde ise Cumhuriyet değerlerine yönelik memleketin birliği bütünlüğü ve kararlılığının ifadesi olarak bütün şehit ailelerimiz burada. Güvenlik korucularımız, meslek kuruluşlarımız, kamu, STK'lar ve siyasi partiler burada. Hep beraber bu havayı teneffüs ediyoruz. Ben tekrar Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Hem şehrimizin hem de memleketimizin maddi manevi kalkınması bu ruhla ilelebet devam edecektir. Cumhurbaşkanımızın rehberliğinde elbette bütün kamu birimleri de toplumun bize tevdi ettiği strateji ve Cumhuriyet değerlerinin yaşatılması, toplumumuzun, devletimizin milletimizin, ekonomimizin, uluslararası rekabet gücünü arttırma da emin adımlarla ilerlediğimizi ifade etmek istiyorum."

"BURADA BÜYÜK BİR BİRLİK, MÜCADELE VAR"
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şunları söyledi: "Türkiye bir istiklal savaşı verdi. Kahramanmaraş'ımızda milli mücadelemizde öne çıkmış şehirlerimizden bir tanesi. Tabii bu sürecin taçlandırılması cumhuriyetin kurulmasıyla oldu. Cumhuriyet cumhurun idaresidir. Bizim cumhuriyeti korumamız ve geliştirmemiz lazım. Şöyle bir geriye baktığımızda da cumhuriyet idaresinin Türkiye'de her yıl her dönem itibariyle korunduğu, geliştiği, milletin kucakladığı bir rejim olarak ortaya çıkıyor. Bundan da son derece mutluluk duyuyoruz. İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazmayı nasip etmesin. Bu vatan toprakları kolay kazanılmadı. Burada büyük bir birlik, mücadele var. Gençlerimiz bu bilinci çok iyi öğrenmeli. Bakın Türkiye'nin dört bir tarafında hainler teröristler düşmanlar boş durmuyor. Biz şu anda Allah'a şükür devlet olarak millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde ciddi bir mücadele veriyoruz. Bundan sonra da vereceğiz. Dün bu topraklar için bedel ödedik. Bugünde bedel ödüyoruz, gelecekte de bedel ödemeye de devam edeceğiz. Bunu herkes böyle bilsin."

"İNŞALLAH BU ÜLKENİN BİRLİĞİ İLELEBET DEVAM EDECEKTİR"
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, şunları dedi: "Aslında bir nevi ülkemizin kuruluş yıl dönümü bugün. Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünü kutladık. Birinci Dünya Savaşı ile işgal edilen, yer yer yabancı ülkelerin kontrolüne giren ülkemizde, milletimiz silahı, askeri ve donanımı olmadan ayağa kalkarak hemen her memleketteki düşmanlarımızı kovdular. Tabi ki o mücadelenin başında da Gazi Mustafa Kemal Atatürk vardı. Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı kazandık. Sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’miz açıldı ve TBMM’de 29 Ekim 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin fiilen kurulması sağlandı. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu, yanında demokrasiyle taçlandırıldı. Milli iradenin egemen olduğu bir düzene ve sisteme geçildi. Bu güzel gün, yani ülkemizin önemli kurtuluş günlerinden biri olan, bağımsızlık günümüzün 96’ıncı yıl dönümünü hep birlikte kutladık. Resepsiyonda da tekrar gazilerimizle, şehit ailelerimizle ve Kahramanmaraş’ı yöneten arkadaşlarımızla tekrar bir araya geldik, karşılıklı olarak muhabbet ettik, hatırlarını sorduk. Cumhuriyetimizin daha anlamlı hale gelmesi için gayret ettik. Bu organizasyonu düzenleyen başta Valimiz olmak üzere emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu ülkenin birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığı ilelebet devam edecektir. Bizler de Allah ömür verir İnşallah, bu güzel günlerde yine hep birlikte oluruz."

"TÜM HEMŞERİLERİMİZİN CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN"
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, "Cumhuriyetimizin 96’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Tüm hemşerilerimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Dünden bu yana Cumhuriyet Bayramı Kahramanmaraş’ımız da çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Dün çelenk sunumu ile başladık, bu sabah geçit töreni, bu akşam da bu resepsiyon da tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz ile şehit aileleri ve protokol üyeleriyle bir aradayız. Ben bir kez daha Cumhuriyet’imizin kuruluşuna vesile olan başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize minnetlerimi sunuyor, herkesin bayramını kutluyorum" şeklinde konuştu.

"CUMHURİYET’İMİZİN 96’INCI KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUM"
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, "Devletimiz ve milletimiz için Cumhuriyet’in kuruluş yıl dönümü en önemli günlerden bir tanesi. Bugün 96’ıncı yıl dönümünü kutluyoruz. Valiliğimizin düzenlediği resepsiyondayız. Kahramanmaraş’ın tüm bürokrasisi, siyasetçisi, şehit ve gazi aileleri, halkımız buradalar. Kahramanmaraş’taki bu birlik, beraberlik, bütünlük İnşallah tüm Türkiye’ye de aynı şekilde sirayet ediyordur. Bu vesileyle şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Barış Pınarı Harekatı’mızın da İnşallah başarıyla bir an önce neticelenmesi ve Türkiye adına büyük menfaatler kazandırmasını diliyorum. Cumhuriyet’imizin 96’ıncı kuruluş yıl dönümünü bir kez daha kutluyorum" diye konuştu.

"HİÇBİR ZAMAN ESİR VE ESARET ALTINDA KALMADIK"
Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, "Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz, bu Cumhuriyet’i bizlere hediye ettikleri için. Bugünler de Cumhuriyet’in değerlerine daha da sahip çıkmamız gerekiyor.  Gerçekten Cumhuriyet’i en iyi yaşayan ve uygulayan ülke bizleriz. Çevremizde de cumhuriyetler var. Ama hissederek uygulayan Türk milletidir. Hiçbir zaman esir ve esaret altında kalmadık. Bu cumhuriyette asla sönmeyecektir nice 96’lara diyelim. Yaşasın Cumhuriyet" ifadelerini kullandı.

"BİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE GURUR DUYUYORUZ"
İş İnsanı Serdar Erdoğanyılmaz'da, "Öncelikle şunu söylemek lazım. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla övünüyor muyuz gurur duyuyor muyuz? Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla gurur duyuyorum ve köşe yazılarımda sık sık çekinmeden herkese diyorum ki büyük Türkiye deyin. Türkiye'nizle övünün. Bunu her zaman bağırarak söylüyorum. Ben büyük Türkiye dediğim zaman bazı insanlar abartıyorsun diyorlar. Hayır, Türkiye'nin abartısı olmaz. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile gurur duyuyoruz. İşte Türkiye Cumhuriyeti'ni gurur duyacağımız günlere getiren temelini atan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına da bu vesile ile teşekkür ediyoruz" dedi.

Haber: Ahmet Güneçıkan/Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz