Dulkadiroğlu İlçesi İsa Divanlı Mahallesi’nde bulunan tarihi Uyuz Pınarı Hamamı ve İsa Divanlı Camii bahçesinde bulunan Uyuz Pınarı Çeşmesi, başta uyuz olmak üzere cüzzam ve cilt hastalıklarını tedavi ettiğine inanılıyordu. Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Selçuklular, Dulkadirliler ve Osmanlılar tarafından kullanılan, Dulkadiroğlu Beyliği döneminde ise cüzzam hastalarının tedavi edildiği yer olan Uyuz Pınarı Hamamı ve Uyuz Pınarı Çeşmesi adeta şifa dağıtıyor. Roma döneminden bu yana Kahramanmaraş ve bölgesinde cilt hastalarının, özellikle cüzzam hastalarının yıkanarak burada şifa buldukları biliniyor. Ayrıca kanser hastalığına da iyi geldiği bilinen Uyuz Pınarı Hamamı ve Uyuz Pınarı Çeşmesi, başka Kahramanmaraş halkının olmak üzere çevre illerden de ziyaret alıyor.

“KOLAYLIKLA SUYA ULAŞABİLİRLER”

Gelinen süreçte Uyuz Pınarının durumu hakkında bilgiler veren İsa Divanlı Mahalle Muhtarı Selahattin Poyraz, 2017 yılında restore edilen hamamı gençlerin uyuşturucu kullanması ve zina yapmasından dolayı yaklaşık 2 yıldır kapalı tuttuklarını söyledi. Burayı kullanmak isteyen insanların ne yapması gerektiğini de anlatan Poyraz, şunları söyledi: “Uyuz Pınarına yakın olan 2 azamızda buranın anahtarını bulunduruyoruz. Yıkanmak isteyen kişiler, azalarımızdan anahtarı kimliklerini bırakarak alıyorlar. İşlerini bitirdikten sonra anahtarı teslim edip kimliklerini tekrar alıyorlar. İnsanlarımızın azalara ulaşabilmesi için buraya telefon numarası asıyoruz ama bazı kişiler yazıları söküp atıyorlar. O yüzden yıkanmak isteyen insanlar internet üzerinden İsa Divanlı Mahallesi Muhtarlığı telefon numarasına ulaşabilir. 24 saat telefonumuz açık bizi arayabilirler. Ayrıca buraya gelip elini yüzünü yıkamak isteyen insanlar için suyun bir ucunu da İsa Divanlı Cami içerisine çektik. Kolaylıkla Cami içerisinde de bu suya ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

“HİÇBİR ÜCRET TALİBİMİZ YOK”
Uyuz Pınarının tarihçesi çok eskiye dayandığını söyleyen Muhtar Poyraz, “Burayı Kahramanmaraş dışında herkes biliyor. Kahramanmaraşlı da burayı bilsin Uyuz Pınarının suyu şifalıdır. Burada 2017 yılında bir tadilatla içi yapıldı ayrıcı bir hutbe oluşturuldu. Çok güzel bir bakımdan geçti. Şu anda bakıldığında bir hamamı andırıyor. Vatandaşta buraya geliyor, rahatça yıkanıp çıkıp gidiyor. Burası uyuz olan, kaşındısı olan insanalar için şifa merkezi. Koronavirüs döneminde de kaşıntının çok olduğunu söylüyorlar. Bence insanlar burada yıkanırlarsa şifa olması mümkündür. Tüm vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Hiçbir ücret talibimiz yok” şeklinde konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz