Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Yardımlaşma Derneği (KAMED), kısa sürede önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de bilinçlenmesini amaçlayan KAMED, ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesi kapsamında seminerlerini sürdürüyor. Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatan KAMED tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde, alanında uzman kişiler bağımlılığı noktasında mahalle muhtarlarını bilgilendirdi. Seminere AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve Mehmet Cihat Sezal, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Faruk Eraslan ile dernek üyeleri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.

MUHTARLARIMIZA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği (KAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, madde bağımlılığıyla mücadelede muhtarlara büyük sorumluğun düştüğünü söyledi. Hacıbebekoğlu, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı’nın da desteklediği ‘Bilinçli aile bağımsız gelecek’ projesi kapsamında yaptığımız etkinliklere devam ediyoruz. Derneğimizin kuruluş aşamasından bugüne kadar bizleri yalnız bırakmayan Valimiz Vahdettin Özkan’a, Vali Yardımcımız Faruk Eraslan’a ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür etmek istiyorum. Bu seminerlerimizi madde bağımlılığıyla mücadelede bilinçlenmeyi güçlendirmek için yapıyoruz. Bu çocuklar bizim geleceğimiz, geleceğimize sahip çıkalım. Bu seminerimizi muhtarlarımıza ve iş dünyasından isimlere yönelik gerçekleştirdik. Programımıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Katılmayan muhtarlarımızı da bundan sonraki seminerlerimize bekliyoruz. Memleketimizde madde bağımlılığıyla mücadelede mahalle muhtarlarına önemli pay düşmekte. Lütfen mahalle muhtarlarımız kendi mahallesinde madde bağımlısı çocuklarının ailelerini bilirler, muhtarlarımıza sesleniyorum, madde bağımlısı çocukların ailelerine ulaşabilmek istiyoruz. Bu muhtarlıklardan geçer. Muhtarlarımıza bu konuda duyarlı olmaları noktasında çağrıda bulunuyorum. Biz de Kahramanmaraş’ta madde kullanan çocukların tedavi aşamasında, nasıl bir tedavi süreci izleyeceklerini, anne ve babaları bilinçlendirme çalışmalarını anlatacağız. Kahramanmaraş’ta bu sorunu çözmek için kararlıyız, çocuklarımızı bağımlıktan kurtarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAĞIMLILIK GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ SORUNU”

Bağımlığın günümüzün en önemli problemlerinden biri olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Faruk Eraslan ise, “Bağımlılık, ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen kişinin kimyasal ve eylemsel olarak bir maddeden veya bir olgudan vazgeçememe durumudur. Bağımlılık dendiğinde insanların aklına her türlü uyuşturucu, alkol ve sigara gelmektedir. Günümüzün en önemli problemlerinden birinin de bağımlılık olduğunu söyleyebiliriz. Bağımlılık bireylerde sadece sağlık sorunlarına yol açmamakta, sosyal, ekonomik ve sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli derece etkileri artan ve giderek yaygınlaşan sorunlara karşı toplumun tüm kesimleri içine alan topyekûn mücadeleye ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

ÜSTÜNÜ KAPATTIKÇA ÇÖZEMEYECEĞİMİZ BİR SORUN”

Madde bağımlılığının toplumsal bir vaka olduğunu dile getiren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de bağımlılığın üstünün kapatıldığı takdirde çözülemeyecek bir sorun hale geldiğini söyledi. Bağımlılıktan zarar gören ailelerin hayatlarını ifşa etmek istememesinin mücadeleyi daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Özdemir, “Bu bir toplumsal vaka. Yani ne kadar inkar edersek edelim, ne kadar üstünü kapatırsak kapatalım, kapattıkça çözemeyeceğimiz toplumsal bir sorun. Çocuklarımız ve daha çok gençlerimiz bu bağımlılığa bir şekilde meftun oluyorlar ve içinde bulunuyorlar. Daha sonra da bundan kurtulamıyorlar. Daha doğrusu ailelerde kurtulma yönünde çabalarını birilerine ifşa edemiyorlar. Bu mücadelenin bir de böyle bir kötü tarafı var. Bunun duyulmasını bile istemiyor. Dolayısıyla bu durum mücadeleyi daha zor hale getiriyor. Onun için aslında bu yapılan seminerle durumun kıymetini göstermek için buradayız. Bu çok değerli, hassas ve neslimizi korumaya yönelik bir çalışma ama çalışmanın içinde bulunmak güç. İfşa olması kötü. Arkadaşlarla sohbet ederken söyledik, bunu başarmış aileler yaşam hikayelerini anlatsalar dedik ama aileler bu hikayenin içinde olmak istemiyorlar. Dolayısıyla zor bir alan. Bunun desteklenmesi gerekir. Git gide de yaygınlaşan bir sorun. Şöyle örnek verebilirim, bir baba bana gelmişti ve oğlunun tutuklanmasını istedi benden. Suçu mu var dedim, mahkemeye mi sevk edildi, neden tutuklanmasını istiyorsun dedim. ‘Yoksa çocuğum ölecek, bu uyuşturucunun ileri aşaması ölümle sonuçlanıyormuş, hiç olmazsa ceza evinde bu uyuşturucuyu bulamaz’ diyor. Baba kendince çözüm üretmiş, bunun ne kadar önemli ve aslında ne kadar aciz olduğumuzu gösteriyor. O yüzden bu mücadelenin yanında olduğumuzu göstermek için buradayız” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEYİ GENELE YANSITIRSAK...”

Kahramanmaraş’ın diğer illere oranla daha kapalı olması nedeniyle daha az etkilendiğini fakat bu durumun ailelerin de mücadelesini zorlaştırdığını anlatan Özdemir, “Kahramanmaraş diğer illerimize göre daha az etkilenin bir il. Çünkü Kahramanmaraş daha kapalı bir toplum ama kapalı oluşun da şöyle bir yanlışı var; sayısal olarak elimize ulaşmayan, kıyıda köşede bu mücadeleyi veren çok fazla aile olabilir. Bu toplum yapısı nedeniyle onu da bilmiyoruz. Ama ne kadar olursa olsun bu mücadeleyi resmiyete ve toplumun geneline yaydığımızı ve onlara el uzatmaya hazır olduğumuzu gösterirsek hem ne kadar büyük bir sorun içinde olduğumuzu biliriz hem de sorunumuzu daha kolay çözeriz” dedi.

MAALESEF CİDDİ EKSİKLİKLERİMİZ VAR”

Seçim gezilerinde madde bağımlığı noktasında vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldığını belirten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ise “Aslında bu konuda biraz sıkıntılı olduğumuzu düşünüyorum, o yüzden daha kapsamlı bilgi almak için programa katılmak istedim. Seçim sürecinde gezilerimizde özellikle vurgulamak istiyorum kendi mahallem olan Kayabaşı ve Çocuk Bahçesi bölgesinde çok fazla şikayet duydum esnaflardan madde bağımlılığının artması noktasında. Bu konuda yeterli tedbirleri alabiliyor muyuz diye düşündüğümüzde maalesef ciddi bir eksikliğimizin olduğu görülüyor. Az önce verilere baktım, bir düşüş söz konusu fakat 2015-2016 yılındaki 15 Temmuz olayından dolayı sanki madde bağımlılığının üzerine güvenlik güçlerimizin istediğimiz kadar düşmediği, daha çok terörle mücadeleye önem verdiğimiz fakat bu çok önemli madde bağımlılığını korkutucu seviyeye gelmesinden kaynaklı tedbir alınması gerekliliği görülüyor” dedi.

2071 HEDEFLERİ İÇİN SAĞLIKLI NESLE İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’nin 2071 hedefleri doğrultusunda sağlıklı bir nesle ihtiyacı olduğunun altını çizen Sezal, “Bu yüzden öncelikle gençlerimizi bu beladan korumak ve artan madde bağımlılığının önünü geçmek adına aslında toplumsal olarak gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiği çok açık görülüyor. Gençlerimize sahip çıkmak adına siyasiler olarak buna öncülük edeceğiz, bu konuda tüm kurumlarımızla beraber gençlerimizin madde bağımlılığından uzak durması ve bunun için alınması gereken tedbirlerin ne olduğu noktasında çalışmalarımızı yaparak önümüzdeki süreçte kullanım sayısını azaltmak ve tedbir oranını artırmak adına gerekli çalışmaları yapacağız. 2071’e hedef koymuş bir Cumhurbaşkanımız var, o yüzden hem sağlıklı hem de geleceğe güvenle bakan, bu tarz uyuşturucu maddelerden uzak duran sağlıklı bir genç nesle ihtiyacımız var. Onun için İnşallah el birliğiyle toplum olarak iyi bir çalışmayla bu sorunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ BOŞ BİR PAZAR”

Kahramanmaraş’ta ki madde bağımlısı sayısının her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürlüğü’nden psikolog Oya Birsen, “Ulusal Eylem Planı’nın yanında Kahramanmaraş Eylem Planı kapsamında uyuşturucuyla mücadele etkin bir şekilde ilimizde devam ediyor. Bu kapsamda çalışmaların en belirginlerini Sağlık Müdürlüğü temsil ediyor. Dini inançlarımızın sağlam olması bizi aslında bu durumdan biraz uzak tuttu ama ahlaki değerlerimizdeki kaybolmada bu durumu hızlandırdı. Bu bir ekonomik bir sorun da değil, bugün her mahallede her sokakta, apartmanlara, Milli Eğitim Müdürümüz olsa çok kızardı ama okullarımızın çevresinde bu tuzakları kurmaya hazırlanan çok insan var. Kahramanmaraş’ı ben hep beyaz olarak nitelerim onun için üzerindeki küçük bir leke hemen bağırır. 20 yıl önce Kahramanmaraş’a geldiğimde 10 taneden fazla madde bağımlısı yoktu. Şuanda ki sayıları telaffuz etmek istemiyorum. Kahramanmaraşlılar şehirlerinde bu durumu anlamamak için çok zorlanıyor. Ama bunu ısrarla söylüyorum sizin dini inancınızın, ahlaki değerlerinizin, kapalı toplum olmanızın bunu engelleme yolu yok. Çünkü siz uyuşturucu ticaretinin geçiş yolunda, genç nüfusu olan, ekonomik olarak iyi sayılabilen bir şehirdesiniz. Burası boş bir Pazar, il telaffuz etmekten hoşlanmıyorum ama çevre illerimizde Gaziantep ve Adana’da bu durum daha fazla, uyuşturucu yollarının üzerinde bir iliz. Artık her mahallede madde bağımlığı mevzu bahis. İl Sağlık Müdürlüğü olarak özellikle uzmanlarımızla günlerce kafa yorarak yeni şeyler yapmak istediğimizi hep konuştuk” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz