Günümüz dünyasında hayatın her alanına girmesiyle birlikte yaşamı kolaylaştıran teknoloji aynı zamanda da, bazı el emeği, göz nuru ile yapılan meslekleri de deyim yerindeyse tek tek rafa kaldırıyor. Türkiye’de geçmişten bugüne kadar ustaları tarafından icra edilen ve adeta ilmek ilmek işlenerek emek harcanan bakırcılık, terzicilik, kunduracılık ve semercilik gibi meslekler teknolojinin gelmesiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu. Unutulmaya yüz tutmuş bir başka el emeği meslek ise kalaycılık. Kahramanmaraş’ta 80 yaşındaki 67 yıllık kalaycı ustası Mehmet Karaman ve çırağı 46 yaşındaki 30 yıllık kalaycı ustası Bünyamin Özdek, mesleklerinin diğer birçok meslek gibi unutulmaması için işyerlerinde gecelerini gündüzlerine katarak çalışıyor. Kahramanmaraş’ın tarih kokan çarşısı Kapalı Çarşı’da 13 yaşından bu yana mesleğini icra eden Mehmet Karaman, gelişen teknoloji ile işlerinin durma noktasına geldiğini ancak çırağı Bünyamin Ördek ile omuz omuza vererek, mesleğini ayakta tutmaya çalıştığını söyleyerek, çırağı Bünyamin Özdek’i 12 yaşında yanına aldığını ve ona mesleğin tüm inceliklerini öğretmeye çalıştığını ifade etti. Çırak Bünyamin Özdek ise ustasıyla beraber kalaycılığı sürdürdüklerini ve öğrendiği her şeyi ustasına borçlu olduğunu vurguladı.

13 YAŞINDAN BERİ KAPALI ÇARŞI’DAYIM’

Kapalı Çarşı’ya 13 yaşında geldiğini ifade eden Mehmet Karaman, o günden bu güne halen bu çarşıda olduğunu ve kalaycılık yaptığını kaydetti. Karaman, “İlk yıllarda 3 yıl boyunca ustamla beraber çalıştım. Daha sonra köylere gittim ve köylerde kalaycılık yaptım. Sonrada çocuklar büyüyünce tek başıma kaldım ve bu çarşıda günümü geçiriyorum. Kalaycılık o dönemlerde daha revaçta bir meslekti. İnsanlar her evden eşyalarını getirirdi ve bende kalaylardım. O zamanlar kalaylamak ucuzdu ama çok fazla işimiz oluyordu. Şimdi ise artık tek tük işlerimiz oluyor, onunla da evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. O zamanlar paralarımız daha bereketliydi. Benim yanıma o zamanlar çırak olarak Bünyamin geldi. Bünyamin’i 12 yaşında ben yanıma aldım. Ancak Bünyamin’i başka bir usta aldı ve orada çalışmaya başladı. Bünyamin askerden geldikten sonra çalıştığı işyeri çağırmadı. Ben Bünyamin’i tekrar yanıma aldım. O günden bu yana da benim yanımda çalışıyor. Tabii gelişen teknoloji ile birlikte üretilen yeni ürünler nedeniyle bakır kullanan kimse kalmadı. Bizde çırağımla beraber mesleğimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu işyerinde mesleğimizin yok olup gitmemesi için gecemizi gündüzümüze katıyoruz” ifadelerini kullandı.

NE ÖĞRENDİYSEM MEHMET USTADAN ÖĞRENDİM’
Çırak Bünyamin Ördek ise şunları söyledi: “Kalaycılıkla tanışmam ilkokul yıllarında oldu. O zamanlar 3 veya 4’üncü sınıfta iken ailem beni kalaycılık mesleğinde yetişmem için Mehmet Ustanın yanına verdi. Ben 46 yaşındayım ve ortalama 30 yıldan bu yana da Mehmet usta ile çalıyoruz. Ben bu mesleğin inceliğini, saflığını hep Mehmet Ustadan öğrendim. Ben ne öğrendiysem ustamdan öğrendim diyebilirim. İşlerimizde şu sıralar çok durgun gidiyor Bizim malzememiz dolara endeksli olduğu için ve dolarda yükseldiği için işlerimiz olumsuz etkilendi.” HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz