Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün Ürün Güvenliği haftası nedeniyle öğrencilere seminer düzenlendi.

 

Gazi Ortaokulunda düzenlenen programda, günlük hayatta kullanılan asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimler anlatıldı.

Etkinlikte sunumun ardından farkındalık adına öğrencilere TÜBİTAK bilim dergileri hediye edildi.

Programda konuşma yapan Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, “Bu denetimle insanımızın güvenli ürün kullanmasını sağlıyoruz. Tabi sadece bizim denetimimiz yeterli değil. Vatandaşımızın düşüncesine göre güvenli ürün kullanımında bilgi sahibi olması gerektiğinde bakanlığı harekete geçirecek mekanizmaları kullanması, bizim denetimimizde katkıda bulunması bizi harekete geçirmesini sağlaması için bilinçlendirme faaliyetleri yapılıyor” dedi.

 

‘İNSANLARIN GÜVENLİ ÜRÜN KULLANMASINI SAĞLIYORUZ’

Ekim ayının Ürün Güvenliği Haftası olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, her yıl bakanlık ile birlikte çeşitli etkinlikler düzenlediğini kaydetti. Tanrıverdi, “Bildiğiniz gibi günlük hayatta kullandığınız bir sürü araç ve gereçler var. Kullandığımız cep telefonlarından, asansörlerden tutun çeşitli ev aletlerine kadar günlük hayatımıza giren yoğun olarak kullandığımız ürünler var. Bu ürünler ile ilgili farklı bakanlıkların denetim mekanizmaları var. Farklı bakanlıkların koordinasyonunu yapan Ekonomi Bakanlığı bunun altında yaklaşık 9 tane bakanlık piyasa gözetimi denetimi yapıyor. Bizim bakanlığımız en büyük denetim portföyüne sahip bakanlıktır. Sanayi mallarını, ürünlerini hepsini bakanlık denetliyor. Bu denetimle insanımızın güvenli ürün kullanmasını sağlıyoruz. Tabi sadece bizim denetimimiz yeterli değil. Vatandaşımızın düşüncesine göre güvenli ürün kullanımında bilgi sahibi olması gerektiğinde bakanlığı harekete geçirecek mekanizmaları kullanması, bizim denetimimizde katkıda bulunması bizi harekete geçirmesini sağlaması için bilinçlendirme faaliyetleri yapılıyor. Bu neden ile her yıl bir hafta ürün güvenliği haftası olarak kutluyoruz. Bu çatı altında okullarımızda etkinlikler yapıyoruz. Sanayicimize yönelik etkinlikler yapıyoruz. Onların güvenli ürün üretmelerini sağlamasına dönük vatandaşlarımıza nasıl kullanması gerektiğini söylüyoruz. Güvenli ürünlerin üzerinde işaretler var ise hangi işaretin onlar için gerekli olacağına dair onlar için farkındalık yapıyoruz. Bu yılda Gazi Ortaokulumuzda öğrencilerimize yönelik etkinlikler yaptık. Hem ürün güvenliği hakkında farkındalık oluşturmaya başladık, hem de katılan öğrencilerimize TÜBİTAK ‘ın bilim dergilerinden hediye ederek onların ürün güvenliğine gönülden katkı sağlamaları için bir etkinlik düzenledik” şeklinde konuştu.

 

‘ÇOCUKLARA FARKINDALIK BİLİNCİ OLUŞTURUYORUZ’

Her yıl Ekim ayının ikinci yarısında insanların ürün güvenliği açısından bu tür faaliyetleri yaptıklarını dile getiren Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Mühendisi Ali Önder Kutlu şunları kaydetti: “Bugünkü programımız ürün güvenliği haftası olarak geçmektedir. Bakanlığımız son yıllarda bunu geleneksel bir uygulama haline getirdi. Her yıl Ekim ayının ikinci yarısında insanlarda ürün güvenliği bilincini artırma amacıyla işverenler, sanayici ve üniversiteden temsilcilerle ve devamında gelecek nesillerimiz olan çocuklar ile ilgili bir takım programlar gerçekleştirmekteyiz. Bugün ki programımızda sunumlar gerçekleştirilip gelecek nesiller olan çocuklar üzerinde bir farkındalık bilinci oluşturmaya çalışacağız.”  

 

‘CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN ÇALIŞMAKTAYIZ’

Vatandaşların günlük hayatta kullandığı birçok ürünün piyasada denetimin bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Kutlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık olarak Ülkemizin 81 ilindeki il müdürlüklerimiz ve 800'e yakın sayıdaki denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız. Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerinin piyasa gözetimini ve denetimini yapmak, teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünlerin uygunsuzluğunun giderilmesi için faaliyette bulunmak, denetlenen ürünün gerektiğinde numunelerinin muayene ve testinin yapılmasını sağlamak, teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ile güvensiz olduğu tespit edilen ürünlerin üreticilerine idari para cezası ve ürünün piyasadan toplatılması gibi gerekli diğer idari yaptırımların uygulanmasını sağlamak İl Müdürlüğümüzün görevleri arasında bulunmaktadır. Müdürlüğümüzce yıl boyunca piyasada bulunan Sanayi Ürünlerinin denetimine devam edilmektedir. Sanayi ürünlerini satın alırken ürünün üzerinde CE işaretinin bulunup bulunmadığına bakılması, CE işareti bulunmayan ürünlerin satın alınmaması konusunda özen gösterilmesi halkın can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz