Türk televizyon tarihinin en başarılı dizi projelerinden olan ve bütün dünyada ses getiren ‘Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman’ın yapımcısı Mehmet Bozdağ, Osmanlı akıncılarını görkemli bir prodüksiyonla sinemaya taşıdı. Mehmet Bozdağ’ın senaryosunu kaleme alıp yapımcılığını üstlendiği, yönetmen koltuğunda ise Kamil Aydın’ın oturduğu Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı isimli film, İstanbul’un fethinin ardından hedefini Roma olarak belirleyen Fatih Sultan Mehmet’in Avrupa’daki kararlı ilerleyişini, sultana ölümüne bağlı en seçkin savaşçı birlikleri olan akıncıların hikâyeleri üzerinden ele alıyor. Kan ve gözyaşıyla sulanan topraklarda gücünü kılıçtan değil Hak’tan alan; zorbalığa karşı adalet, köleliğe karşı hürriyetin adı olan akıncıların hikâyesini anlatan Türkler Geliyor; Adaletin Kılıcı, vizyona girdiği tarihten itibaren yoğun ilgi görüyor. Hikâyesi, oyuncu kadrosu, kostüm ve dekoru ile dünya çapındaki dev prodüksiyonlarla boy ölçüşen Türkler Geliyor; Adaletin Kılıcı filminin ekibi, Kahramanmaraş’ın yükselen değeri Başkonuş Yaylası’nın başarılı girişimleriyle Kahramanmaraş’ta galaya katıldı. Film ekibini Kahramanmaraş Havalimanı’nda Başkonuş Yaylası Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz karşıladı. Ardından, Sami Kervancıoğlu’nun ev sahipliğinde Kervan Han’a geçilerek yöresel Kahramanmaraş mutfağının tanıtımı yapıldı.

BİZLER KAHRAMANMARAŞ İÇİN VARIZ, BU TOPRAKLARDA DOĞDUK”

Programda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Türkler Geliyor; Adaletin Kılıcı filmi ekibini Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Türkler Geliyor; Adaletin Kılıcı, gerçekten çok güzel bir film olmuş, sizleri burada ağırlamaktan da duyduğumuz memnuniyeti ve gururu da ifade etmek istiyorum. Bizler Kahramanmaraş için varız, bu topraklarda doğduk, Türkiye’miz ve Kahramanmaraş’ımız için ne gerekirse yapıyoruz. Sizler de sağolun bu hizmetleri Türkiye için yapıyorsunuz. Vicdanlarda, örfte, adette, yaşayan her Türk’e güzel duygular yaşattığınız için teşekkür ediyorum. Sizleri Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’I HAK ETTİĞİ YERE GETİRMEK BİZİM EN BÜYÜK HEDEFİMİZ”

Toplantıya ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Sami Kervancıoğlu ise sözlerine geçtiğimiz gün Suriye’de şehit düşen Kahramanmaraşlı Soner Enes Baykuş’a ve diğer şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Kahramanmaraş’ı hak ettiği yere getirmekten başka amaçlarının olmadığını kaydeden Kervancıoğlu, “Kahramanmaraş’ımızda bugün bir şehidimiz vardı, Türkiye genelinde de üç tane şehidimiz var. Öncelikle şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Gazilerimize de ayrıca acil şifalar diliyorum. Tabi ki Kahramanmaraş, kahramanlığıyla dünyaya ün saldı. Bugün de şehrimizde gerçekten bizi dünyaya tanıtan kahramanlarla beraberiz. Kahramanmaraş’ta, Kervan Han’da çok güzel bir gün geçiriyoruz. Türkler Geliyor; Adaletin Kılıcı filmimiz dünyada ses getirdi, buradan Mehmet Bozdağ’a teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta bir başlangıç oldu aslında, MÜSİAD Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan ile beraber üçlü bir zirve yaptık İstanbul’da. Bu zirvenin neticesinde Mehmet Bozdağ ağabeyimiz Kahramanmaraş’a çok büyük bir ilgi gösterdi. Hepimizin amacı Türkiye, bizim de amacımız Kahramanmaraş. Kahramanmaraş’ımızı, Serdar başkanımın da ifade ettiği gibi hak ettiği yere getirmek bizim en büyük hedefimiz, başka amacımız yok. Sizleri burada ağırlamaktan Kervan Lezzet Grubu ve Sami Kervancıoğlu olarak çok büyük mutluluk içerisindeyim” şeklinde konuştu.

KAAN VE BOZDAĞ’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Film ekibinin Kahramanmaraş’a gelmesinde büyük emeği olan Başkonuş Yaylası Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz da yaptığı konuşmada, “Bizlere aracılık ettiği için MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’a, bu fırsatı verdiği için de Mehmet Bozdağ’a ve gelen tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum. Bizleri yalnız bırakmayan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun’a, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Çetinkaya’ya, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Seydihan Küçükdağlı’ya, Profesörlerimiz Orhan Doğan ve Mehmet Özkarcı’ya teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ, SİZLERİN MANASINA MANA KATACAK”

Bilişim ve teknoloji çağında gençlerin milli ve manevi duygulara ihtiyacı olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, “Öncelikle hepiniz kahraman şehrimize hoş geldiniz. Film projesinin Türkiye ve gençliğimiz için çok önemli olduğunu paylaşmak istiyorum. İlk vizyona girdiğinde Serdar ağabey ve Serhan kardeşimizle 400 kişilik bir salonda lise son sınıf öğrencileriyle birlikte izledik. Bilişim ve teknoloji çağında gençlerimizin şuan geldikleri nokta itibariyle kesinlikle milli ve manevi duygulara ihtiyacı olduğunu, o çocukların iki saatlik süre içerisinde kıllarını kıpırdatmadan izlediklerini gördük. Onun için aktörlük zordur, rollerinizin karakterine girmek zorundasınız, günlük hayatta bunu uzun süre devam ettirmek zorundasınız, o çok ayrı bir konu ve hepiniz de işinizin duayenisiniz. Filmin galası için buradayız, iki gün de buradasınız. Bence Kahramanmaraş’ın her zaman olan, milli mücadelede de biliyoruz, sonrasındaki 100 yıllık süresini de biliyoruz. Her ferdi kahraman olan İstiklal’in 100 akı Kahramanmaraş’ı iki günlük sürede yaşamanızla birlikte, sizlerin manasına mana katacağını, daha da moral vereceğini tahmin ediyorum” dedi.

DÜNYANIN EN ZENGİN TARİHİNİ TÜRKLER MEYDANA GETİRMİŞTİR”

Türkiye’nin anlamlı bir dönemden geçtiğini belirten KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı ise programda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Anlamlı bir dönemden geçiyoruz çünkü bütün medeniyetlerin beşik noktasını oluşturan şehirlerimizin en başında Kahramanmaraş gelir. Tabi Kahramanmaraş’ın önemli bir yıl dönümünü de kutluyoruz, milli mücadelenin 100’üncü yılını kutlamış bulunuyoruz. Bu anlamlı zaman diliminde sizleri şehrimizde görmekten çok mutluluk duyuyoruz. Türkler Geliyor filmi gösterime girdiği ilk gün hanımla beraber gittik izledik, gayet muhteşemdi. Tarihten kaynak edinerek senaryosu üzerine bu film oynanıyor. Gençlerimize tarihimizi sevdiriyorsunuz. O açıdan hizmetiniz çok büyük ve önemli. Dünyanın en zengin tarihini Türkler meydana getirmiştir çünkü Türkleri çektiğiniz zaman tarih geriye düşüyor. Türkler kadar farklı coğrafyalarda çok sayıda devlet kuran ikinci bir devlet yok. Bu yönüyle de ayrıcalıklıyız. Sizleri şehrimizde görmekten çok mutlu olduk.”

YAZDIĞIMIZ ESERLERİN RAFLARDAN ÇIKIP FİLMLERE DÖNÜŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Tarihi olayların filmlere dönüşmesiyle hafızalarda daha fazla yer aldığını dile getiren KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Doğan da, “Serdar ve Serhan Erdoğanyılmaz’a Türkler Geliyor filminin ekibini bizlerle buluşturduğu için, Kahramanmaraş’ımıza davet ettiği için teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü kutlamaya devam ediyoruz, bu vesileyle de Kahramanmaraş’ta bulunmanız bizi ayrıca şereflendirdi. Bir tarihçi olarak bu tür filmleri önemsiyorum, çünkü 11 yıllık tarih profesörüyüm, 25 yılım İstanbul Üniversitesi’nde geçti, hep öğrencilerime şunu ifade ediyorum; Bizim yazmış olduğumuz eserlerin raflardan çıkıp filmlere dönüşmesi ve tarihin popülaritesinin artmasına, buna da sizlerin aracılık etmesini önemsiyoruz. Öğrencilerimizin tarihi sevmesinde, milli tarih ve milli kültür şuuru noktasında sizler aracılık yapıyorsunuz. Bu anlamda bizleri tamamlıyorsunuz esasında. Gerek Kut’ul Amare, gerek Kuruluş Osman gerekse de Türkler Geliyor filminin öncüleri ve yöneticileri olarak sizleri tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRK MİLLİYETÇİSİYİZ AMA BİR DE KAHRAMANMARAŞ MİLLİYETÇİLİĞİMİZ VAR”

Başkonuş Yaylası kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Erdoğanyılmaz da MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve yapımcı Mehmet Bozdağ’a teşekkür ederek, “MÜSİAD Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan ve yapımcı Mehmet Bozdağ’a öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Biz Kahramanmaraşlıyız, biraz Türk milliyetçisiyiz ama bir de Kahramanmaraş milliyetçiliğimiz var. Bu sıfatlarla Kahramanmaraşlı olarak sizleri ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Marifet iltifata tabidir derler, örneğin Levent bey burada, ben kendisini İstanbul’da Devlet Tiyatroları’nda defalarca izledim. Duayen tiyatrocu huzurumuzda, bu bizim için apayrı bir mutluluk. Genç arkadaşlarımız da bizlerle, özellikle müzikte Arslanbek Sultanbekov’un bizlerle birlikte olmaları daha da gururlandırıyor. Hepinize tek tek teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’I İYİ BİLİRİM AMA İNANILMAZ GELİŞMİŞ”

Türkler Geliyor; Adaletin Kılıcı filminde King Lazar rolünü canlandıran usta tiyatrocu Levent Özdilek ise Kahramanmaraş’a daha önce geldiğini söyledi. ‘Kahramanmaraş’ı çok gelişmiş buldum’ diyen Özdilek, “Ben aşağı yukarı bu bölgenin insanıyım, aslen Adanalıyım. O yüzden bölgeyi çok iyi biliyorum, Kahramanmaraş’ı da iyi bilirim. Ama inanılmaz gelişmiş Kahramanmaraş. Uzun zamandır gelmiyordum, çok gelişmiş buldum. Halkıyla, iş adamlarıyla, restoranlarıyla her alanda çok gelişmiş. Zaten çok zengin ve muhteşem bir yemek kültürü var. Çok mutluyum burada olmaktan. Önemli bir film yaparak burada olmaktan da bizi ayrıca mutlu ediyor. Kahramanmaraşlılarla birlikte izleyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Yemeğin ardından Sami Kervancıoğlu tarafından Kahramanmaraş Dondurması şovu yapılırken, oyuncular dondurmayı tattı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz