Temel atma töreni 7 Haziran 2014’te yapılan ve Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olan İstanbul 3. Havalimanı’nın yapımı 4 yıl sürdü. Projenin tamamının bitiş tarihi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan havaalanının 29 Ekim 2018’de açılacağının müjdesini vermişti. Projenin bitişi ile üçüncü havalimanının, Atlanta Havalimanı’nı geçerek dünyanın en yüksek kapasiteli havalimanı olacak. 3 bin 750 metre uzunluğunda, 60 metre enindeki ışıklandırması yapılan pistin seyrüsefer cihazlarının testi de Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait Cessna Citation XLS tipi uçuş kontrol uçağı ile yapılmıştı. Yapılan kontrollerde sistemlerin düzgün çalıştığı ve pistin iniş ve kalkışlara uygun olduğu görüldü. Bu arada İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 90.5’i de tamamlandı. İstanbul 3. Havalimanı bugün Türkiye’nin tarihi günlerinden birine ev sahipliği yapacak. Yaptığı birbirinden başarılı dev yatırımlarla hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin gücünü bütün dünyaya gösteren, Türkiye’yi kıskanılan bir ülke haline getiren Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran 2014’te temelini attığı İstanbul 3. Havalimanı’na bugün ilk kez iniş yapacak.

KAHRAMANMARAŞ VE GAZİANTEP MİTİNGİNİN ARDINDAN İNECEK

Kalibrasyon uçağıyla son testleri yapılan pistin hazır hale getirildiği öğrenilirken yeni havalimanına ilk inen ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan uçak olacak. Bugün Kahramanmaraş ve Gaziantep’te miting gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep mitinginin ardından İstanbul’a hareket edeceği öğrenildi. Mitinglerine TC-ANA kuyruk tescilli A319 tipi VIP uçakla katılan Erdoğan’ın Gaziantep mitingine TC-ANA ile mi yoksa TC-TUR ile mi gideceği henüz netlik kazanmazken, ihtimaller arasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ait kalibrasyon uçağının da olduğu biliniyor. İstanbul Yeni Havalimanı’na gelecek uçağın 20:15 sularında inişinin planlandığı belirtildi. Öte yandan tarihi uçuşun Cumhurbaşkanlığı akreditasyon kartı sahibi basın mensupları tarafından takip edileceği, diğer basın mensuplarının takibi konusunda ise henüz bir karar alınmadığı öğrenildi.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz