Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, 15-22 Nisan 2017 tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” etkinlikleri Referandum seçimleri nedeniyle 17 Nisan Pazartesi günü başladı. Bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Kahramanmaraş’ın tanıtımı için davet edilen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği İstanbul Asya Bölgesel Yürütme Kurulu üyeleri (TÜRSAB) ve kültür turları organize eden tur firmaları yetkililerin katılımı ile Kahramanmaraş tanıtım gezisi yapıldı. 3 gün Kahramanmaraş’ta misafir olan yerli turistler, Sütçü İmam Türbesi, Kahramanmaraş Kalesi, Ulu Cami, Taş Medrese, Katip Han, Taşhan, Kapalı Çarşı, Seyir Terası, Başkonuş Yaylası, Döngele Termal Tesisleri, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, Ilıca Termal Kaplıcası, Arkeoloji Müzesi, Germenicia mozaikleri, Malik Bin Ejder Türbesi, Abdulhamid Han Camii, Ceyhan Taş köprüsü, Dedeoğlu, Kocabaş, Mahmut Arif Paşa konakları gibi daha bir çok Kahramanmaraş’ın eşsiz güzelliklerini görme imkanına sahip oldu.

KAHRAMANMARAŞ’IN ÖNE ÇIKAN DEĞERLERİNİ TANITTIK”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği İstanbul Asya Bölgesel Yürütme Kurulu üyelerinden oluşturulan ve BYK’ya kayıtlı kültür turları yapan seyahat Acentaları yetkililerinin geldiğini ifade eden Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, “13 acentadan 15 misafirimiz geldi. Bunların dışında 2 misafirimiz daha vardı birisi Gastoronomi Derneği Başkanı diğeri ise Yeni Şafak gazetesinin muhabiriydi. Yoğun bir program gerçekleştirdik. Çok yorucu olacağını biliyorduk. Havalimanından karşılayıp aldığımız dakikadan son dakikaya kadar Kahramanmaraş’ın Kültür ve Turizm değerlerden en çok öne çıkan yerlerini takdim edip, tanıttık. Etrafında benzeri yerlerin tanıtımına katkı sağlayacak şekilde bilgilendirme yaptık. Ayrıca amacımız Kültür ve turizm değerlerinin yanı sırada özellikle turizm alt yapısı noktasındaki tesisleşme, konaklama, yeme içme tesisleri, çarşı Pazar, restore edilen yerler şeklinde turizmin alt yapısında mevcut bulunan tesislerle birlikte ne icap ediyorsa onların görülmesini ve tanıtılmasını sağlamaktı” dedi.

KÜLTÜR VE TURİZMİN ALTERNATİF DEĞERLERİNDEN BAHSETTİK”

Küçükdağlı, “En büyük avantajımız ilk geldikleri saatten itibaren tarafımdan hazırlanan özet bir bilgilendirme sunuyla Kahramanmaraş’ın genel bilgilerinden başlayıp, tarihinden, coğrafyasına kadar devam eden ve Kültür ve Turizmin alternatif değerlerinden bahsedildi. Daha Kahramanmaraş’a gelir gelmez kullanılan ifade şu idi; “alternatif birçok kültür ve turizm değeri göreceğimizi tahmin ediyorduk. Sadece deniz olmadığını biliyorduk. Ancak anlaşılan o ki, uçsuz bucaksız baraj gölleriyle inanılmaz bir akarsu ağıyla Kahramanmaraş’ta denizin de alternatif turizm değerleri içerisinde bulunduğunu gördük.” Misafirlerimiz tarafından en sıra dışı, en iyi tespitti ve itiraf ediyorum bu zamana kadar benim de hiç aklıma gelmeyen bir tespitti. Bunun muhakkak dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’A HERGÜN EN AZ BİR UÇUŞ OLMALIDIR”

Sabiha Gökçen Havalimanından Kahramanmaraş’a günlük en az bir uçuşun olması gerektiğine vurgu yapan Küçükdağlı şunları kaydetti: “Gelen acentacılarımız Türkiye Seyahat Acentaları Birliği İstanbul Asya Bölgesel Yürütme Kurulu olunca Anadolu yakasında 800 küsür acentanın bulunuyor. Bu 800 acentanın yüzde 60’ının Anadolu da kültür turları yapan acentaların olduğunu beyan ettik. Peki, ne için Sabiha Gökçen Havalimanından Kahramanmaraş’a fazla uçuşumuz yok? Her gün bir veya birden fazla uçuş olmalı ki İstanbul’dan Kahramanmaraş’a turlar olması gerek. Çünkü İstanbul’dan hem kendimizin, hem de yerli turistlerin gelmesi icap edecek. İstanbul’dan Kahramanmaraş’a gelmek zor değil ama Anadolu Yakasından Atatürk Havalimanına intikalin zor olduğunu söylüyorlar. Bunu muhakkak dikkate almak gerekiyor. Kahramanmaraş’ta ki kültür ve turizm değerlerini gördükten sonra kesinlikle tek nokta olarak bir gece konaklama değil, iki gece konaklamanın yetmeyeceğini ifade ettiler. En az 3 gecelik bir turun Kahramanmaraş’a cevap vereceğini söylediler. Tabi ki onlar bir araya gelip değerlendirme yapacaklar. Alternatif turizm de Kültür Turizmin dışında termal turizm için ayrı bir rota, yayla turizm için ayrı bir rota olmalıdır. Kahramanmaraş Mutfağına hayran kaldılar. Değer olarak mutfağımızda yer alan şeyler çok dikkat çekti. Gastoronomi derneği başkanı, aşçılarla Kahramanmaraş için en yakın zamanda çok kapsamlı bir çalışma halinde gündeme taşınmasını gerektiği ifade etmeleri de çok önemliydi. Bunlar tabi ki artı olan şeylerimiz.”

BAŞARMAK İÇİN HAKİKATLERİ BİLMEK GEREKİYOR”

Kahramanmaraş’ta konaklama sorunun çözüldüğünü ve ancak ulaşımda hala sıkıntıların olduğunu ifade eden Küçükdağlı misafir olan acentalarında bu konuyu dile getirdiklerini söyledi. Küçükdağlı, son olarak şunları kaydetti: “Hepimizin bildiği gibi 4 turizm işletme belgeli iş yeri sahipleri yola çıkıp bugün ise 46’yı bulan turizm işletme belgeli konaklama tesisiyle şuanda mevcut 2 bin 500 yatağın çok yakın zamanda yapılması ve ofislerin tamamlanmasıyla 5 bini bulacağı bununda iyi bir alt yapı olduğunu ifade etmeleri çok güzeldi. Çünkü iki önemli turizm alt yapısından biri konaklamaydı. Ancak başarmak için hakikatleri bilmek gerekiyor. Hakikatleri bilelim ki başarıya daha hızlı gidelim. Sürekli misafirlerimizde birinci alt yapı yani ulaşımda sıkıntıların olduğunu fark ettiler. Biran evvel karayolu ağındaki özellikle şehir içi ulaşım ağının da ki eksikliklerin tamamlanması gerektiğini ifade ettiler. Bizim mutlaka Başkonuş doğa turizmi için, Afşin Eshab-ı Kehf kültür ve inanç turizmi için, termal turizmi içinde Ilıca Kaplıcası ve Döngele Kaplıcalarını göstermemiz gerekiyordu. Bu arada yol güzergâhında baraj göllerimizi, ormanlığımızın yoğunluğunu, iklim olarak tipik olarak Akdeniz iklimini taşıyan bir yer olduğunu ve kesinlikle değerlendirilmesi gerektiğini gösterirken şehir içindeki ulaşım ağını da görmüş oldular. Bunların biran evvel daha üst seviyeye gelmesi gerektiğini ifade ettiler. Kahramanmaraş için kullandıkları ifade şu oldu; Evet, Akdeniz doğusunda tipik bir Akdeniz kenti, aynı zamanda büyükşehir ve kendisinin geri kalmış bir şehir olduğunu dile getirdiler. Kesinlikle inanılmaz bir mutlukla ayrıldılar. Bugüne kadar neden Kahramanmaraş’a gelemediklerini hayret ettiler. Kahramanmaraşlıların çok şanslı olduklarını söylediler. Çok yakın zamanda hem kendilerinin hem de muhakkak birilerine vesile olmak suretiyle biran önce Kahramanmaraş için çalışmalara başlayacaklarını ifade ettiler.”

ÜLKE OLARAK TURİZME ÖNEM VEREN BİR ÜLKEYİZ”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği İstanbul Asya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ali Bilir ise, Kahramanmaraş’ta turizmin ikinci plana bırakıldığını söyledi. Bilir, “Kahramanmaraş birçok ürünle, algıyla akla gelen bir yerimiz. Kahramanmaraş deyince birçok kesimin aklına gelen dondurmadır. Tabi turizmin Maraş’ta ikinci plana bırakıldığını bizde gördük. Ancak bununla birlikte Kahramanmaraş’ın güçlü bir sanayisi olduğunu gelmeden önce öğrenmiştim. Gelince de konuştuğumuz arkadaşlarımız bunları söyledi. Turizm çok önemli bir şeydir. Ülkemizin 2014-2015 yılından itibaren turizm açısından terse giden bir düşüş var. Oysaki biz ülke olarak 2023 yılında en fazla geliri 40 milyar dolarla turizmden bekleyen bir ülkeyiz. Ülke olarak ta turizme önem veren bir ülkeyiz. Kahramanmaraş’ın da son yıllarda önem verdiğini sunumda gördük” dedi.

İŞ YEREL YÖNETİMLERE DÜŞÜYOR”

Bir yerin kalkınmasının en büyük etkeni yerel yönetimler olduğunu söyleyen Bilir, “Bir yeri tetikleyen kurumlar önce yerel yönetimlerden başlar. Yerel yönetimler neye el atarsa arkasından daha kolay gelir bu işler. Valilik, müdürlük tarafları işin biraz bürokrasi taraflarıdır. Biraz daha yönetim, idare, kontrol mekanizmaları oluşturan taraflarıdır. Ancak sanayi odaları, ticaret odaları, kalkınma ajansları, belediyeler daha çok kalkınmayı tetikleyen kurumlardır. İsterdik ki onlarda bu süreci biraz daha sahiplensinler. Kahramanmaraş gerçekten bölge olarak diğer çevre illerle birlikte kültür turlarında 4-5 günlük çok önemli bir bölge. Özellikle şehir merkezi birinci önceliklidir. Sonra çevre ille beraber başlı başına bağımsız bir yer olması. Biz burada bir dinamiklik, heyecan gördük. Özellikle otellerin konaklama tesislerin her kesime hitap ediyor olması da çok önemli bir durum. Sağlık turizminde çok rahat yapılabileceği bir bölge olduğunu gördük. Yine Kahramanmaraş toplantı, kongre gibi turizm faaliyetlerini de çok rahatlıkla ev sahipliği yapabilecek bir yer. Biz ülkemizde genelde kongre turizmi deyince ya da bayii toplantıları değince genelde aklımıza Akdeniz Bölgesi veya yakın yurt dışı ülkeleri gelir” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ, KEŞFEDİLMESİ GEREKEN İLLERDEN BİRİSİDİR”

Ülkede çok önemli keşfedilmesi gereken yerler olduğuna değinen Bilir, “Kahramanmaraş’ta bunlardan bir tanesidir” dedi. Bilir, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Turizmci arkadaşlar, bu anlamda da müşterilere sektörlere bunları anlatırlarsa faydalı olmuş olacaktır. Burada eksik değil ama yapılması gereken bir konu var. Biz turizmciler olarak programlar yaparken işe biraz kolay tarafından başlıyoruz. Çünkü bizim aleyhimize zaman o kadar çabuk geçiyor. Onun için kolay tarafından başlamak istiyoruz ve müşterilerimize yönlendirmek istiyoruz. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze burada şöyle bir görev düşüyor; Kahramanmaraş’ta ne kadar konaklama tesisi, rehber, ulaşım firması, yeme içme mekânları varsa bunları dosya şeklinde bizlere ulaştırdığı takdirde bizde bütün ülkemizde kültür turları yapan acentalarımıza bunları ulaştırıyor olacağız. Dolasıyla arkadaşlar GAP bölgesine programlar yaparken bir, iki gün Kahramanmaraş’ı da dâhil edeceklerdir. Ayrıca bağımsız Maraş programları da yapıyor olacaklardır.”

KAHRAMANMARAŞ, KENDİNİ TANITMALIDIR”

Kahramanmaraş’ın çok iyi tanıtılması gerektiğine vurgu yapan Bilir, “İNFO programlarının şöyle bir faydası var; Biz 2,3 gün burada zaman geçiriyoruz. Burada ki paydaşları görmüş oluyoruz. Ulaşımları firmalarını, otelcileri, yeme içme yerlerini, buranın halkını görmüş oluyoruz. Dolasıyla güven durumu ortaya çıkıyor. Turizm tamamen hayal ürünü satmaktır, gördüğü yeri satmaktır. Bu anlamda çok önemli bir şeydir. Biraz daha bu işleri yapan arkadaşlara ev sahipliği yaptığı sürece ileri ki süreçlerde faydasını ile yansıtmaya başlayacaktır. İstanbul’dan ya da Ankara’dan Yalova’ya, Afyon’a gitmekle Kahramanmaraş’a gelmek arasında bakıldığı zaman bir fark yok. Bu tamamen oranın kendisini pazarlaması ve satışıyla alakalı bir şeydir. Sağlık turizmi, kaplıca turizmi yapılabilir. Kahramanmaraş kendisini tanıtacak ve sunacak” ifadelerini kullandı.

DONDURMA FESTİVALİNİN YAPILMAMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİR”

Dondurma denilince akla Kahramanmaraş’ın geldiğini dile getiren Bilir, hala bir dondurma festivalinin yapılmamış olması büyük bir eksikliktir dedi. Bilir, son olarak şunları kaydetti: “Dondurma deyince akla Maraş dondurması gelir. Ancak Maraş’ta bir dondurma festivalinin yapılmamış olması bir eksikliktir. Siz insanları böyle yerlere taşıyarak buraları tartmış olacaksınız. Maraş’ta dondurma festivali olduğu zaman buralara tur satılmış olunacak. Böylelikle kendini bir yerlere tanıtmış olacak. Mesela geçenlerde Venedik’te maske festivali yapıldı. Bana bakarsanız hiçbir anlamı yok. Venedik maske festivalinde bugün gidip 50,60 Euro kalmış olduğunuz otel maske festivalinde 2, 3 bin Euro geceliği. Böyle şeylerin katılması lazım. Bu anlamda Kahramanmaraş çok eksik kalmış. Dondurma festivali herhalde bu yıl planlanıyor. Sadece iyi yollar, iyi tesisler, iyi oteller yaparak insanları getiremiyorsunuz. Daha farklı, daha ilgili çekici şeylerin olması lazım.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz