Kahramanmaraş Garnizon komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcıları, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Kahramanmaraş Eğitim Merkezi Başkanı Bülent Delibalta, Kahramanmaraş İl Müftüsü Mustafa Tekin ile akademik ve idari personelin katılımlarıyla KSÜ Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte ilk olarak resim sergisi açılışı gerçekleştirildi.

KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Kongre Merkezi fuaye alanında düzenlenen ‘15 Temmuz Darbe Girişimi ve Milletin Zaferi’ temalı karma resim sergisinin açılış kurdelesini Kahramanmaraş Garnizon komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve protokol üyeleri ile birlikte kesti. Sergiyi gezen protokol üyeleri eser sahiplerinden resimlere ilişkin bilgi aldılar.

Resim sergisinin ardından Kongre Merkezi Büyük Salonda ‘Türkiye’de Askeri Müdahaleler ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ konulu konferans düzenlendi. Konferans programının açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. 15 Temmuz 2016 yılında hain darbe teşebbüsüne hepimizin şahit olduğunu belirten Rektör Can, “’Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ şuurundaki neslimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, askeriyle, polisiyle, sivil halkıyla bu hain darbe girişimini durdurmuştur.” ifadelerini kullandı. “Türk Milletinin bayrağına, vatanına ezanına, birliğine, milli egemenliğine uzanan elleri kırmada tereddüdü yoktur.” diyen Rektör Can, neslimizin ve gelecek nesillerin 15 Temmuz hain darbe girişimini ve milletimizin demokrasi destanını unutmamaları için üniversite olarak yıl geneline yayılan etkinliklere imza attıklarını ifade etti. Üniversite olarak, ders içi ve dışındaki faaliyetlerle milletimizin birlik ve beraberlik ruhunu, vatan, millet ve bayrak aşkını canlı tutmak ve öğrencilerimize aktarmak için gayret sarf ettiklerini belirten Rektör Can, üniversite olarak nesillerimizin inancını, kültürünü, medeniyetini birincil kaynaklardan öğrenerek yetişmesi için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. “Allah için, vatan için, bayrak için, milletin iradesi için şehit olanları unutmadık, unutturmayacağız.” diyen Rektör Can, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anarak konuşmasını tamamladı.


KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın açılış konuşmalarının ardından, KSÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Edip Çelik tarafından ‘Türkiye’de Askeri Müdahaleler ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ konulu konferans sunumu gerçekleştirildi.

 

‘BU AZİZ MİLLETİN DURUŞU, HAİN DARBECİLERE KARŞI GALİP GELMİŞTİR’

“O gece, bu Toprakları bizlere vatan kılan 1071 Malazgirt ruhu, direnişin ve beraberliğin sembolü olan Çanakkale ve Kut-ül Amare ruhu ve bin yıldır vatan edindiğimiz bu topraklardan sökülüp atılamayacağımızı dünyaya deklare eden Milli Mücadele ruhu ile direnen bu aziz Milletin duruşu, hain darbecilere karşı galip gelmiştir.” diyen Doç. Dr. Mustafa Edip Çelik, “15 Temmuz, Mayasında Anadolu irfanının kodlarını taşıyan bu milletin, Bizdenmiş gibi görünen ancak başkalarının çipini taşıyan devşirilmişlere karşı kazandığı zaferin adıdır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan, 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar birçok kez askeri darbelere, muhtıralara ve girişimlere maruz kaldığını belirten Doç. Dr. Çelik, “Demokrasi ruhuna ve hukuka aykırı olarak gerçekleşen her bir askeri müdahale aslında Türkiye’nin ilerlemesine gelişmesine ve milli iradeye karşı indirilmiş bir darbedir. Dolayısıyla her darbe aslında ihanetle eş değerdir.” dedi.             “15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi ise önceki müdahalelerden farklı bir biçimde cumhuriyet tarihinde kanlı bir ilk olmuştur.” diyen Çelik, “Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış olan FETÖ mensubu askerlerin başlattığı darbe girişimi, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a suikast düzenlemeyi, Anayasal düzeni ve parlamenter sistemi yıkarak bir cunta hükümeti kurmayı hedeflemiştir.” dedi.
“15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Halkı, demokrasiyi, seçilmiş hükümeti ve vatanı korumak adına meydanlara çağırdığı konuşma olayların seyrini değiştirmiştir.” Diyen Çelik “Milyonlarca silahsız sivil halk vatanını, bayrağını, devletini ve demokrasiyi korumak adına sokağa çıkmış ve dünya tarihinde örneği görülmemiş bir direnişe imza atmıştır.” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz