Dış güçler ve bunların iç destekçilerinin siyasi hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a zarar vermek amacıyla, 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesinde yaptığı çalışmalar, seçimin tamamlanmasının ardından boşa çıktı. Büyük bir toplum mühendisliği yaparak, Türk milletine umutsuzluk aşılamaya çalışanlar bir kez daha hüsrana uğradı. Yurt dışında dolara yönelik operasyon yapanlar, içerde ise patates ve soğanları stoklayarak fiyat artışına sebep olarak seçmenin düşüncelerine etkilemeye çalışanlar, 24 Haziran gecesi umduğunu bulamadı. Türk milleti vatandaşlık görevini yapmak ve kendisini yönetecek kişileri seçmek için gittiği sandıktan bir kez daha siyasi istikrara ‘evet’ dedi. Her alanda Türkiye’ye çağ atlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilklerine bu kez ise Türkiye’nin ilk başkanı unvanını eklerken, AK Parti hükümeti de bir kez daha salt çoğunluğu yakalayarak TBMM’nin en güçlü partisi oldu. Sonuçlar, Türk halkında büyük bir sevinç yaratırken, Türk halkını umutsuzluğa sürüklemek isteyenlerin oyunu da boşa çıktı. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından tüm Türkiye’de olduğu Kahramanmaraş’ta da çarşılarda hareketlilik başlarken, esnaflar işlerin daha da açılacağını, piyasanın daha da rahatlayacağına inandığını söyledi. Hükümeti dizginlemek için en çok kullanılan kozlardan biri olan dolar, seçimlerin ardından az da olsa düşüş gösterirken, uzmanlar düşüşlerin devam edeceğini belirtti. Seçimden önce ise patates ve soğan ile oyun oynayanların da oyunu bozulurken, bir günde en az 1-3 TL arasında fiyatlar aşağı indi.

GELECEKTEN UMUTLUYUZ”

24 Haziran seçimlerinin öncesindeki piyasayı değerlendiren Kütükçü Kuyumculuk ve Döviz yöneticisi Abdullah Çevirici, seçimlerden önce belirsizliğinin olduğunu ve vatandaşların da yatırım yapmaktan çekindiğini söyledi. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte insanların yatırımlarını değerlendirmeye başladığını söyledi. Dövizdeki yaşanan düşüşün önümüzdeki günlerde devam edeceğine inandığın dile getiren Çevirici, “24 Haziran seçimlerini geride bıraktık. Bu seçimlerden önce durum piyasada durum biraz belirsizliğini koruyordu, insanlarımızın alışverişte biraz cesareti kırıktı. Sonuçta seçimin sağ salim tamamlanmasını beklediler, seçimin sonuçlarına göre de yatırımlarını değerlendirmeye başladılar. Bu anlamda altında ve dövizde biraz gerileme gösterdi ama ileriye dönük daha güzel günler göreceğiz. Seçimin ardından dövizi takip edersek, az da olsa bir düşüş yaşandı ama önümüzdeki günlerde daha da düşecektir. Altında da yine aynı durumu öngörüyoruz, trendinin biraz daha aşağıya ineceğini az çok tahmin ediyoruz. Bundan sonraki süreçte ülke ekonomimizin daha iyi olacağını düşünüyorum. İnsanlarımız daha fazla yatırımlarını değerlendirecektir, buna göre alışını, satışını bilecek, hesap kitap yapacak. Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. Kuyumcu esnafları olarak gelecekten umutluyuz” ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN KAFASINDA BELİRSİZLİK VARDI”

Seçimden önce en çok konuşulan konulardan biri olan patates ve soğan fiyatlarındaki artış, seçimlerin ardından son buldu. Patates ve soğan fiyatlarındaki artışı gazetemize değerlendiren manav Necati Yardımcı, “Türkiye olarak önemli bir seçimi geride bıraktık, vatandaşlık görevimizi yerine getirdik ve bizi kimin yöneteceğine karar verdik. Seçimden önce doğal olarak insanların kafasında bazı belirsizlikler vardı, piyasaya güvenmiyordu. Bunu iç ve dış sebepleri de tabi ki var. Dolar olsun, yada içimizdeki patates ve soğanla insanların umutsuzluğa sürüklüyorlardı. Mesela seçimden önce soğan 5,5 TL’ydi, patates ise 5 TL’ydi. Şuan da seçimin ardından düştü Allah’a şükür, soğan 4,5 TL, patates 3,5 TL oldu. Zaman içinde de daha fazla düşecek İnşallah. Bir haftaya kalmaz daha çok düşecek” dedi.

FIRSATÇILAR HÜKÜMETE ZARAR VERMEK İSTEDİ”

Seçimden önce bazı fırsatçıların siyasi hükümete zarar vermek istediğini belirten Yardımcı, “Seçimden önce çok fazla gündem oldu soğan ve patates fiyatları. Bunun en büyük nedeni siyasi olabilir, ben öyle yorumluyorum. Seçime bir haftaya kadar hiçbir şey yoktu, seçime bir hafta kala birden bire fiyatlar çok fazla arttı. Bu da bana göre siyasi düzene yapılan bir operasyondu, bazı fırsatçılar malların tamamını toplayıp, depoladı. Sonra da fiyatı yükselttiler, başka da bir hedeflerinin olacağını sanmıyorum. Ama Allah’a çok şükürler olsun, fırsat verilmedi onlara. Seçimin ardından da belirsizlik ortadan kalkınca fiyatlarda düşüş yaşandı. Bir haftaya kadar normal fiyatlarında seyretmeye devam edecektir. Esnaflar olarak Türkiye’mizin bu seçimlerin ardından daha iyiye gideceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz