Başak Traktör Genel Müdürü Ertan Paşa, üç yıl önce SANKO Holding bünyesine katılan Başak Traktör’ün, iki ana modelden 16 ana modele çıkarak çok önemli bir performans sergilediğini söyledi.

Antalya Belek’te, SANKO İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu, Başak Traktör’ün yurt genelindeki bayileri, yetkili servisleri, üretim ve pazarlama birimlerinin katılımı ile düzenlenen toplantıyı değerlendiren Paşa, “Başarılı geçen toplantıda, 2015 yılı yorgunluğunu atarken bir yılda neler yaptığımızı gözden geçirdik, 2016 yılı hedeflerimizi netleştirdik” dedi. “Türkiye’nin Markası” olan Başak Traktör’ün, düşük yakıt tüketimi ve bakım maliyeti yanında, yurt çapında yaygın satış ve servis ağı ile her zaman çiftçinin yanında, çiftçi dostu olduğunu belirten Paşa, “Başarılı geçen 2015 yılını değerlendirdik, 2016 yılı planlarımızı belirledik, netleştirdik. Bayi toplantımızda sadece neler yaptıklarımızı ve hedeflerimizi değerlendirmedik, Başak Traktör ailesi olarak bağlarımızı güçlendirdik” diye konuştu. Toplantının bayilerin, yetkili servislerin, üretim ve satış birimlerinin motivasyonlarını artırdığına inandığını anlatan Paşa, “Bu anlamda çok verimli bir toplantı yaptık. Kaliteden asla ödün vermeden, bereketin sembolü ve Türk çiftçisinin her zaman dostu olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÜÇ YILDA İKİ ANA MODELDEN, 16 ANA MODELE ÇIKILDI

Başak Traktör olarak üç yılda iki ana modelden 16 ana modele çıktıklarını kaydeden Paşa, şöyle devam etti: “Ar-Ge mühendislerinin çalışmaları sonrasında şu anda 70 varyantımız var. Kullanıcısına kolay kullanım, konfor, verimlilik ve yakıt tasarrufu sağlayan modellerimizin performansı ve gördüğü ilgiden memnunuz. Traktörlerimizin estetiği konusundaki çalışmalar sonucu, çiftçi ihtiyaçlarına uygun, 12x12 ve 24x24 şanzıman seçeneği eklendi. Arazi şartlarında lastik şişirilmesi, günlük bakımlarda zorunlu olan hava filtresi temizliği ve diğer ihtiyaçlar için kompresör ve 4x4 diferansiyel kilidi müşteri konforunu artıracak şekilde elektrikli kumanda ile opsiyonel olarak sunuldu. Ekipman bağlantılarında kolaylık sağlaması amacıyla kancalı kollar  ve ekipman hassasiyet ayarını kolaylaştıran hidrolik orta kol opsiyonlar arasına eklendi. Traktör verimliliğini artıran, yakıt tasarrufu sağlayan radyal lastik uygulaması da sunmaya başladık. Türkiye’nin markası ve bereketin sembolü olan Başak Traktör, tarlalarda ve bahçelerde başak açtırmaya, çiftçiye bereketli hasat sunmaya devam edecek.” Başak Traktör Pazarlama Direktörü Gökhan Bayramoğlu da toplantı kapsamında katılımcılara yeni traktör modellerini anlattı. Bayiler, traktörler hakkında bilgiler alıp modelleri inceleme fırsatı buldu. Bayiler, üç gün süren etkinliklerde Beşiktaş'ın eski futbolcularından  Pascal Nouma spor aktiviteleri ve futbol gösterisi ile izleyenleri büyüledi.

BAŞAK TRAKTÖR

Temeli 1914 yılında atılan Başak Traktör, 2012 yılında SANKO Holding bünyesine katıldı. Adapazarı’nda, 39 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 275 bin metrekare arazi üzerindeki fabrikada, yılda 10 bin traktör üretilebilecek kapasiteye sahip olan Başak Traktör, Türkiye çapında yaygın satış ve servis ağının yanı sıra, ekonomik ve kolay ulaşılabilir yedek parça stokuyla çiftçisinin ihtiyacına yanıt veriyor. Tesiste traktörün motor, şanzıman, hidrolik gibi tüm ana parçaları işlenip üretilebiliyor. Yüzde 100 yerli sermayeyle üretim yapan Başak Traktör’ün, farklı segmentlerde 2x4 ve 4x4 çekişli 70 çeşit traktör modeli bulunuyor.

BAŞAK TRAKTÖR’ÜN KİLOMETRE TAŞLARI

* Başak Traktör’ün temelleri, 1914 yılında Adapazarı'nda kurulan DA-TA (Demir Araba-Tahta Araba) Fabrikası’na dayanıyor.

* 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na bağlanan şirket, Sakarya Alat-ı Ziraiye adıyla tarım alet ve makineleri üretmeye devam etti.

* Adapazarı’ndaki fabrikada o dönemlerde Türkiye’nin farklı bölgelerinde kullanılan çiftçi arabaları (at arabası), hayvanla çekilen pulluk, tırmık, motopomp ve traktör ekipmanlarının yedek parçaları üretildi.

* 1968 yılında Ford marka traktörleri üretmeye başlayan tesis, pulluk ve diskaroların üretimini de sürdürdü. Ford ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı.

* 1976 yılında 73, 53, 43 ve 33 HP güce sahip traktörlerin üretimi için Avusturyalı Steyr firmasıyla lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı.

* 1978 yılında 12 ve 17 HP gücünde tamamen yerli bahçe traktörleri üretimi için yatırımlar yapıldı ve projesi de dahil tümüyle yerli “BAŞAK 12” ve BAŞAK 17” modelleri çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylece “Başak” markası doğdu.

* 1994 yılında 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başladı. Bu proje kapsamında 1000’e yakın traktör ve parçaları Avusturya’ya ihraç edildi.

* 1996 yılında “Başak Traktör” marka ve logosuyla ilk kez, lisans anlaşması olmadan, kendi bilgi birikimi ve teknolojisini kullanan traktör fabrikası olarak 70, 50, 45 ve 33 HP güçlerinde traktör üretimi başladı.

*2003 yılında özelleştirilen Başak Traktör, 2012’de SANKO Holding bünyesine dahil oldu.

SANKO HOLDİNG

SANKO Holding’in temeli 1904 yılında 7 dokuma tezgahı ile atıldı. Dördüncü ve beşinci kuşağın işbaşında olduğu SANKO bünyesinde 14 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. Tekstil, enerji, çimento, ambalaj, tarım ve iş makinaları, bilişim, finans, sağlık, eğitim, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösteriliyor.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz