Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması Üyelik Anlaşması’nda Türkiye, AFAD nezdinde, Avrupa Birliği çapında bir afet dayanışma sisteminin parçası oldu 4 Nisan itibariyle resmi olarak yürürlüğe giren anlaşmada Türkiye mekanizmanın 34’üncü üyesi oldu.

Dünyanın pek çok yerindeki insani sorunların çözümü, daha iyi bir afet yönetiminin ve insani yardım sisteminin geliştirilmesi adına AB ve Türkiye açısından önemli bir adım olarak değerlendirilen anlaşma sayesinde Avrupa’nın afetlere ilişkin bilgi, gözlem ve erken uyarı ağlarına dâhil edecek. Bu anlaşmayla ayrıca ülkenin afete hazırlık ve müdahale projelerine finansman da sağlanacak. AB Sivil Koruma Mekanizması’nın AFAD’ın bilgi birikimi, saha deneyimleri, uzmanlığı ve iyi uygulama örnekleri ile yeni bir perspektif ve dinamizm kazanması öngörülüyor.

ÜYELİĞİN GETİRİLERİ NELER OLACAK?

Ülkedeki olası acil durumlarda, mekanizma ile tüm üye ülkeler harekete geçirilebilecek.Acil durumlarda mekanizmaya üye ülkelere, yardım alma-gönderme çağrıları yapılabilecek. Türkiye AFAD ile Acil Durum Haberleşme ve Bilgi Sistemi üzerinden üye ülke ve ilgili kurumları ile direkt iletişim kurabilecek. Türkiye, acil durumlara ilişkin Avrupa’nın elindeki uydu görüntüleri, harita ve arşivlere erişebilecek.  AFAD ile Türkiye, AB Sivil Koruma Mekanizması’nın Brüksel’de 7/24 çalışan Acil Durum Müdahale ve Koordinasyon Merkezi verilerine erişim hakkı sağlayacak. Ülkemiz AFAD ile Avrupa’daki Ortak Acil Durum ve Enformasyon Sistemi’ne (CECIS) dahil olacak. Türkiye AFAD ile Avrupa Afet Gözlem Ağı’na dahil olacak. Türkiye, Avrupa’nın sahip olduğu Erken Uyarı Sistemleri’nden yararlanacak. Türkiye’nin yapacağı afet ve acil durum yardımlarına ulaşım desteği sağlanacak. Ülkede, afet önleme, hazırlık ve müdahale projelerine yüzde 75 oranında finansman sağlanacak. AFAD koordinasyonunda ülkemizdeki kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları mekanizmanın imkânlarının büyük kısmından yararlanabilecek.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz