Eğitime erişimin arttırılması, kapsayıcı eğitim kalitesinin gerek Türk gerekse de mülteci çocuklar için güçlendirilmesi için harekete geçen UNICEF, bu kapsamda dünya devletleri arasında en çok mülteciye kucak açan Türkiye’de hükümetle de işbirliği yaparak, Kahramanmaraş’ta okul inşa etti. Onikişubat İlçesi, Dumlupınar Mahallesi’nde bulunan ve Alman Yatırım Bankası’nın (KFW) finansal desteğiyle, Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD, UNICEF ortaklığında yapımı tamamlanan Dumlupınar Ortaokulu, toplam bin 380 öğrenciye ev sahipliği yapacak. 20’si ilkokul, 4’ü okul öncesi eğitimi olmak üzere 24 dersliğin olduğu okulda eğitim Türkçe yapılacak.

Henüz kısa bir süre önce tamamlanan ve içerisindeki Türk ve Suriyeli öğrencilerle eğitim-öğretimine başlayan Dumlupınar Ortaokulu için resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Okulun bahçesinde gerçekleştirilen açılış töreninde, Vali Yardımcısı Bayram Öz, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, KFW Temsilcisi Frank Bellon, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Almanya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger ile AFAD İyileştirme Daire Başkanı Cengiz Akın birer konuşma yaptı.

EĞİTİM ALAINDA ÇOK CİDDİ GAYRETLER SAR EDİLDİ”
Törende açılış konuşmasını yapan UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle, Türkiye’nin dünyanın başka ülkelerine kıyasla çok fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığının altını çizerek, şunları söyledi: “Hepimizin bildiği gibi Türkiye dünyanın başka ülkelerine kıyasla çok fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkedir. Bu yüzden ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine teşekkür ediyorum. Türkiye’de 3,6 milyon mülteci yaşıyor. Bunların 3,3 milyonu Suriyeli mülteciler ve bu 3.3 milyonun 1.4 milyonu çocuktur. Bu noktada özellikle eğitim alanında çok ciddi gayretler sarf edildi ve ilk kez bu yıl Türkiye’de okula kayıtlı olan Suriyeli çocukların sayısı okula kayıtlı olmayanların sayısını geçti. Şu an itibariyle ülkede hem geçici eğitim merkezlerinde hem de devlet okullarında 600 binden fazla Suriyeli çocuk resmi olarak eğitim alıyor. Bununla birlikte yaşanan mülteci krizi Türkiye’nin altyapısına ve temel hizmetlerine de bir yük bindirmiştir. Aynı şeyin burada Onikişubat Belediyesi’nde de geçerli olduğunu biliyorum. Bu durum bizim hala ele almamız gereken bir durumdur. Hâlihazırda 350 binden fazla Suriyeli çocuk okula erişime sahip değil. Bu çocuklara ulaşabilmek için daha fazla gayret göstermek durumundayız. Bugün burada açılışını yapmış olduğumuz devlet okulunun kuruluşu da gösterdiğimiz gayretlerin bir göstergesidir ve uzun yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD ve UNICEF arasında devam eden bu ortaklığın bir sonucudur. Yapımı tamamlanmış olan okulun inşaatı da uzun yıllardır devam eden Almanya tarafından sağlanan cömert mali destek sayesinde olabilmiştir.”

BİR NESLİN KAYBOLMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
KFW Temsilcisi Bellon, bir neslin kaybolmasını önlemek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, özellikle eğitim konusunda çok hassas olduklarını ifade etti. Bellon, “Ben Türk Hava Yolları ile her uçtuğumda gerçekten çok etkileniyorum. Uçağa bindiğimiz zaman “Hanımefendiler, beyfendiler, sevgili çocuklar uçağımıza hoş geldiniz” diyorlar. Dünyada çocuklara hoş geldin diyen tek hava yolu firması Türk Hava Yolları’dır. Bu da aslında Türk halkının çocuklara ne kadar ehemmiyet gösterdiğinin bir göstergesidir. Aynı desteği Türkiye Cumhuriyeti’nin 3 milyonu aşkın Suriyeli’ye gösterdiği destekte de görüyoruz. Bu 3 milyon Suriyelinin yarısı çocuklardan oluşuyor. Yine aynı şekilde Türkiye’nin bu çocuklara eğitim alanlarında da ciddi eğitimler verdiğini görüyorum. Bu çocukların Türk eğitim sistemine adapte edilmesi Türk cumhuriyeti içinde büyük bir öncülük meselesidir. Bu anlamda KFW olarak bizde Türkiye’nin Suriye konusunda gösterdiği gayretlere her zaman destek sağlamışızdır. KFW 60 yıldan uzun bir süredir Türkiye ile işbirliği halinde. Bu işbirliği çerçevesinde de çok ciddi projelere imza atmış durumdadır. 2015’ten bu yana süregelen işbirliğimizin yanında Türkiye’nin Suriyeli mülteciler krizine de yanıt vermesi anlamında çeşitli kampanya ve girişimlerine destek olmaya başladık. Bu gerçekleştirdiğimiz projelerin büyük bir kısmı eğitim sektöründe. Bizde bir neslin kaybolmaması için elimizden gelen gayreti göstermemiz kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

1,5 YILLIK SÜREÇTE 613 BİN SURİYELİ ÖĞRENC TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN BİR PARÇASI OLDU”
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Altunel ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Göreve geldiğim gün itibariyle toplam 211 bin Suriyeli öğrencimiz eğitim sistemimize geçici eğitim merkezlerimiz aracılığıyla dâhil edilmişti. Sadece bunlardan 30 bini kendi okullarımızda kendi öğrencilerimizle beraber okuma fırsatına erişebilmişlerdi. Yaklaşık 1,5 yıllık bir süreç içerisinde aldığımız tedbirler, sağladığımız destekler sonucunda bugün geldiğimiz rakam 613 bin öğrenci artık Türk eğitim sisteminin bir parçası haline gelmiş bulunuyor. Öğretmenlerin finansmanında, ülkemizin değişik yerlerdeki okulların finansmanında da alınan kalkınma bankasının desteğini de yanımızda hissediyoruz. 613 bin öğrencimiz okullaştırılmış vaziyette ancak yaklaşık 180 bin Suriyeli çocuğun okullaştırılma imkânı kalmamıştır. Bunların birçoğu bulundukları, almaları gereken eğitim çağının dışına çoktan çıkmış bulunuyor. Dolayısıyla alan itibariyle okullaştırılması gereken Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay illerimizdir. Buralarda hala okula erişmesi gerektiği halde okula gidemeyen birçok çocuk var. Biraz önce saydığımız illerde kendi öğrenci sayımızda yoğun bir şekilde okul destek ihtiyacı hissettirdiğinden dolayı özellikle bu bölgedeki Suriyeli yavrularımıza neredeyse kendi çocuklarımıza olduğu gibi geçici çözümler bulmaya çalıştık. Bugün ilkokullarda Suriye daha çok okullaşma oranını gerçekleştirdik. Suriye’de okullaşma oranı ilkokullarda yüzde 96 iken buğun Türkiye’de yaşayan Suriyeli çocuklarımızın yüzde 98’ini ilkokullardan okullaştırmış bulunuyoruz. Aynı şekilde ortaokullarda da yine yüzde 66 Suriye’de okullaşan öğrenci var. Bizim ülkemizde bu yıldan itibaren ortaokullardan okullaştırabildiğimiz öğrenci sayısı yüzde 63 yani Suriye rakamını yakalamış üzereyiz. 1 ay sonra o rakamı da geçeceğimizi umut ediyoruz.”

YARDIM ETMEK İNSANİ BİR GÖREVDİR”
Almanya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dölger, ise şunları kaydetti: “Türkiye ve bu iç savaştan etkilenen diğer ülkeler komşu ülkeler Irak gibi ülkelerde yaşadıkları bu durumdan dolayı yalnız bırakılmamalıdır, desteklenmelidir. Bu anlamda iç savaştan neticesinde evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalan milyonlarca insana yardım etmek insani bir görev. Almanya’da 1 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Diğer ülkelerde destek sunmaya devam ediyor. Suriye’deki iç savaşın ardından Almanya hükümeti, Türkiye hükümetine ve savaştan etkilenen diğer ülkelere 3,7 milyarlık bir yardım sağlamıştır. Bizler bu mültecilerin ayakta kalmaları için, temel ihtiyaçlarının karşılanmaları için destek sunmak zorundayız. Bunların yanında evlerine sağ salim dönmeleri konusunda elimizden geleni yapmalıyız. Bunun yanında güçlükle yaşadığımız Suriyeli mülteciler olsun, diğer mülteciler olsun yaşamlarını kendi ellerine alabilmeleri için onlara bir fırsat sunmalıyız. Bu anlamda en acil olarak bir neslin kaybolmasını önlememiz lazım. Bunun içinde biz elimizden gelen desteği sağlamak için gayret içerisindeyiz. Önümüzde çok ciddi zorluklar, güçlükler var. Bizim bu güçlükleri bir arada yenmemiz gerekiyor. Bunun içinde hem Türkiye ile hem de uluslararası camiayla birlikte işbirliği içerisinde hareket etmemiz lazım. Bugün burada açılışını yapmış olduğumuz okul bizim için çok önemli bir projeydi. Çünkü okullar geleceğin inşasını kurarlar. Bugün Türkiye’de okuyan çocuklar buradaki okullar vasıtasıyla temel eğitimlerini alacak ve kendi yaşamlarını ellerine alma noktasında adım atmış olacaklar. Bu ortak projenin gerçekleştirilmesinde katkı sağlamış olan milli eğitim müdürü, Kahramanmaraş valiliğine, Kahramanmaraş belediyesine, Onikişubat belediyesine gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Aynı zamanda burada eğitim veren öğretmenlerimize de çalışmalarında muvaffakiyet diliyorum. Burada eğitim alacak olan çocuklara başarılı bir eğitim yılı diliyorum.”

DARA DÜŞENE YARDIM ETMEK EN BÜYÜK İNSANLIK VAZİFESİDİR”
Vali Yardımcısı Öz, konuşmasında şunları dedi: “Her şeyin temelinde bilindiği üzere eğitim yatıyor. Eğitim olmazsa olmaz. Her sorunun temelinde aklın ve ilmin ışığında iyi yetişmemiş, iyi yetiştirilememiş insan gelmektedir. Milletlerin gelişmişlik düzeyi de yetişmiş insan gücüyle ölçülmektedir. İnsanın huzuru, mutluluğu yaşam standardının yüksekliği yaşamı kolaylaştırmanın yolu da eğitimden geçmektedir. Bu okulumuzda Suriyeli misafirlerimizin çocukları ile kendi çocuklarımız birlikte okuyacaklardır. Bu kaynaşmayı da sağlamış olacaktır. Savaştan, yurtlarından zulümden kaçan Suriyeli misafirlerimize devletimiz milletimiz kucak açmıştır. Kendi çocuklarımız hangi ortamda eğitim öğretim görüyorsa misafir çocuklarda aynı ortamda aynı şartlarda eğitim görmektedir. Dara düşene yardım etmek en büyük insanlık vazifesidir. Ülkemizde bu konuda elinden geleni yapmaktadır.”

HAYIRLI OLSUN”
AFAD İyileştirme Daire Başkanı Cengiz Akın’da son olarak şöyle konuştu: “Bilindiği üzere 2011 yılında başlayan Suriye krizi sonrasında cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda ve dünyada hiçbir ülkenin cesaret edemeyeceği açık kapı politikası sonrası ülke olarak insani vicdani sorumluklarımızı yerine getirmemiz neticesinde ülkemiz satına dağılan 3 milyon Suriyeli bulunmaktadır. Suriyeli misafirlerimizin eğitim yükü bulunmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı ve AFAD işbirliği içerisinde bugün burada 2 katlı 23 derslikli okulumuzun açılışını yapacağız. 2011 yılından sonra çocuklar şuanda okula başlama çağına gelmiştir. Geçen yıl bu yükün hafifletmek için 7 adet okul yapılmıştır. Eğitim ve Öğretimin hizmetine sunulmuştur. Millî eğitimle birlikte yaptığımız yer seçimleri yoğunluğun olduğu iller seçilmiştir. Yoğunluğun olduğu illerden bir tanesi de Kahramanmaraş’tır. Kahramanmaraş’ta Suriyeli misafirlere kucak açmış bu yükü göğüslemiştir. Suriyeli misafirlerimizin uyum surecini hızlandırmak ve Kahramanmaraş’ın eğitim öğretim yükünü hafifletmek için bu okulumuz hayırlı uğurlu olsun.”

Haber: Emre AKKIŞ


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz